Categorii
Intrebari de la cititori

Casa independenta energetic – hotarat sa finalizez proiectul

Buna ziua. Scopul meu este acela de a avea o casa independenta energetic. As fi fost dependent energetic, cat de cat, insa, la solicitarea mea catre Enel, acestia mi-au livrat un raspuns care m-a lasat perplex. 30.000 lei pentru cuplare la sistemul energetic national. In euro, ar insemna 6700. Mult? Putin? Cam cat un teren de 500 de m patrati.


Plecand de la acest afront al unei companii franceze in tara mea, sunt ferm hotarat sa duc proiectul la bun sfarsit. Pentru aceasta, am nevoie de indrumare tehnica de specialitate. Tinand cont de recomandarile dumneavoastra, pot prevedea construirea acoperisului pe o anumita directie, prevederea unor gauri in placa zonei tehnice, prevederea unor trasee pentru impamantari si altele. Acestea referitor la constructie.

Referitor la ce doresc sa am in final pe casa si in casa din punct de vedere electric ar fi urmatoarele:

– o capacitate de stocare care sa imi asigure in regim de avarie functionarea minimului necesar pentru supravietuire timp de minim 3 zile. (observati ca nu am scris confort) si aici intra frigider, insalatie incalzire, apa calda.
– o capacitate de generare a curentului care sa incarce capacitatea de stocare totala in 5 ore de lumina aferent lunii februarie.

Incalzirea va fi asigurata de o centrala cu lemne si un puffer cu pompele aferente. Apa calda va fi asigurata de panouri solare cu aport la incalzire. Frigiderul va avea un maxim de consum teoretic de 120 kw/an iar puterea motorului de 185W.

Acoperisul casei va fi cu panta de 18 grade cu orientare SE o singura „apa”. Instalatia va fi Off grid.
Pot schimba acum diferite date ca sa fiu in acord cu instalatia viitoare si aici ma refer la acoperis.

Pasii pe care doresc sa ii urmez sunt:
Achizitionarea intregii cantitati de panouri solare;
Achizitionarea sistemelor de siguranta a intregului circuit electric si a invertorului MPPT;
Achizitionarea a 1/2 a bateriei de acumulatori;
Achizitionarea a ultimei 1/2 din bateria de acumulatori.

Ma intereseaza express greutatea panourilor solare/m2 pentru a redimensiona acoperisul. Stratul final al acoperisului este realizat din sindrila bituminoasa si aici trebuie sa stiu daca exista vreo restrictie referitoare la incendiu stiind ca sindrila bituminoasa este usor inflamabila. Apoi, mai este important sistemul de fixare al panourilor. Acoperisul va fi acoperit cu panouri OSB de 15 mm grosime. Exista recomandari exprese in ce priveste sistemul de fixare mecanica al panourilor de montaj?
Functie de aceste recomandari ale dvs, pot schimba materialul dupa cum o cere procedura de montaj a panourilor astfel incat garantia acordata sa functioneze cat mai bine.

Ce mai este important este sa stiu de pe acum traseele cablurilor si masuri speciale de protectie la foc. Cate gauri sa prevad in plafonul camerei tehnice pentru trecerea acestora si daca este necesara existenta unui sistem de ventilatie la bateria de acumulatori ori sistem de evacuare a hidrogenului generat de bateria de acumulatori.

Este extrem de important pentru mine aspectul „incendiu” deoarece casa va fi construita din lemn cu exceptia camerei tehnice care va fi din BAC ytong.
Cam acestea ar fi intr-o prima faza informatiile pe care vi le pot furniza, intuind cam ce ati avea nevoie pentru a calcula o oferta. Altfel, va pot trimite prin e-mail si planse, planuri sau alte informatii necesare. Vor locui la adresa respectiva doi oameni. Multumesc.

Intrebare de la Dan, pe adresa redactiei: Casa independenta energetic – hotarat sa finalizez proiectul.

11 răspunsuri la “Casa independenta energetic – hotarat sa finalizez proiectul”

dati-mi o adresa de maill si va trimit poze cu o casa de 62 m,p utili care pe iarna trecuta cu 500v asiguram o diferenta de temperatura de 17-20 grade fata de exterior .
Cu stima Gigi mocanu 0722235456
office@constructii-caselemn.ro

Salut. Eu sunt in constructie cu o casa pasiva pe un concept nou (nu cu vata minerala), relativ ieftina, independenta energetic (si nu numai), in jud. Hunedoara. Am inceput sa scriu si un jurnal de casa. Putem vorbi pe addysoftware@gmail.com. Ca un prim sfat: frigiderul electric pe perioada iernii nu va putea fi alimentat fara cheltuieli FOARTE mari pentru panouri si baterii; sfatul meu este fie sa folositi beci (daca este prevazut deja), fie sa folositi heat-pipes pentru a „aduce frigul de afara” in frigider (sau intr-o incinta adecvata, construita diy)

Panourile fotovoltaice de cca 230W cantaresc in jur de 15 kg.
Bateriile: pentru mine am ales LiFePO4, 2 pachete de cate 2kWh, dar se poate „face treaba” si cu un minim de cca 1kWh. Vor fi 2 pachete pentru ca vara voi folosi unul pe un fel de ATV electric, si le voi incarca alternativ cand plec cu vehiculul la treburi.

ok. imi place de mor. visez si eu la asa ceva. dar eu sunt langa stalp si tot imi doresc un „off grid”.
sfatul meu?: fa si o asigurare care sa acopere toate chestiile astea. fiindca poate vei plati vreo 5-600 de lei pe an, dar vei avea si niste chestii asigurate- gen pompe, centrale, chestii electrice-
super. si sa ne povestesti cum ai reusit.
multa bafta!!

Multumesc Dan, multumesc Gigi.
Deja am fost contactat de o firma din Bucuresti cu care o sa am o intrevedere saptamana viitoare. Ei mi-au adresat o intrebare: Ce directie are panta acoperisului? iar dupa cateva discutii, mi-au spus ca nu este buna directia pantei. Ei bine, directia pantei este buna dar nu este buna scopului meu. Astfel ca, pentru a avea o eficienta maxima, sau apropiata de maxim, va trebui sa schimb proiectul acoperisului. In termeni legali, aceasta se face cu o nota de santier realizata de arhitect. Nu trebuie alt proiect. Astfel, mentionez aici si pentru alti doritori de asa sistem, orientarea acoprisului trebuie sa fie la est si la vest. Nu spre sud.
De ce nu spre sud? Calcule.
Impartirea in doua grupe a panourilor fotovoltaice cu orientare est si vest, reprezinta cea mai buna alegere si din punctul de vedere al unor cercetatori americani x, y, z care au stabilit ca iluminarea directa si indirecta a panourilor pe cele doua directii, est si vest este mai buna decat orientarea panourilor fotovoltaice spre sud. Nu este prima data cand am citit despre aceste beneficii ale orientarilor panourilor fotovoltaice. Si toate arata ca orientarea pe doua directii este mai benefica. Cu cat? Aproximativ 10%. Ce inseamna asta? Pai, la un sistem instalat de 12bucx250W, ar insemna ca energia captata in plus este de 300 wati. Ce inseamna asta? Inseamna ca, de exemplu, intr-o zi, orientarea corecta a panourilor, ne aduce o energie echivalenta consumului unui frigider A+++ pentru ~ o saptamana. Asta in mod ideal. Sistemul fotovoltaic nu incarca la capacitate 100%, asa cum a fost proiectat ci mai putin. Astfel, aceasta orientare a panourilor aduce un plus valoare sistemului. Daca ar fi sa transpunem sistemul intr-o comparatie cu automobilul, putem spune ca presiunea din pneuri influenteaza direct consumul de combustibil asa cum orientarea panourilor fotovoltaice influenteaza generarea curentului electric.
Aceasta este prima problema a unui sitem de panouri fotovoltaice. De aici, aceasta chestiune influenteaza direct forma acoperisului si orientarea acestuia.
A doua problema a proiectarii unui sistem de panouri fotovoltaice il constituie consumatorii. In proiectarea unui sistem trebuie avut in vedere ce vrem de la casa. Consumatorii sunt energofagi si economici. Dintre energofagi amintesc frigiderul, masina de spalat, fierul de calcat. Daca avem o sotie harnica, ar trebui sa tinem cont de dansa cand proiectam sistemul electric fotovoltaic si nu glumesc cand spun asta. Orientarea catre piata si gasirea unui frigider economic este benefic pentru consum. La fel si pentru celelalte electrocasnice „albe”. Referitor la asta, stiati ca un frigider, daca nu are energie electrica pentru a porni, are capacitatea de a mentine temperatura optima pentru alimente congelate intre 6 si 40 de ore? Cel care are 6 ore capacitatea de a mentine mancarea in conditii bune costa 900 de lei, iar la polul opus, 40 de ore pentru alimente in conditii bune, un frigider costa 3500 de lei. Intr-un sistem fotovoltaic nu are ce cauta un frigider care porneste la intervale scurte de timp pentru a compensa pierderea de „racire”. Deci, sistemul fotovoltaic atrage dupa sine achizitionarea unui frigider scump. Aceleasi descrieri se aplica si masinii de spalat si fierului de calcat. Astfel, o masina cu al 6-lea simt si o statie de calcat sunt bune pentru un sistem fotovoltaic pe cand o masina simpla si un fier de calcat simplu nu au ce cauta. De ce? Simplu, pentru ca afecteaza energia electrica STOCATA.
Si trecem la a treia problema a unui sistem fotovoltaic off grid, ca de el vorbesc. Stocarea. Ei bine, stocarea energiei trebuie sa imi asigure necesarul de curent in cea mai „neagra” zi din an, fara sa fac rabat de la cele necesare mentineri vietii. Si nu numai in cea mai ‘negra’ zi ci in cea mai „neagra” perioada. Este clar ca daca am in casa aparate energofage, energia stocata in baterii se va duce pe apa sambetei in doua ore si mai apoi vi fi nevoit sa ma mut la hotel. Problema stocarii energiei si a consumului se rezolva simplu prin realizarea totalului consumurilor zilnice pentru toti consumatorii pentru ca mai apoi sa se dimensioneze capacitatea de stocare necesara. Pentru un sistem off grid, asa cum il gandesc eu, este important un aspect: nu poti consuma mai multa energie decat ai in baterii-30%. Acesti -30% da o a patra problema a sistemului fotovoltaic: minimul de descarcare al bateriilor de stocare. Astfel, daca dimensionezi instalatia de stocare la 4000 de Amperi/ora, limita maxima de utilizare a energiei este de 4000-30% adica 2800 de amperi/ora.
Al cinci-lea item in sistemul de celule fotovoltaice il reprezinta sinusoida pura. De aici alegem tipul de invertor.
Al sase-lea este calibrarea instalatiei vs incarcare acumulatori.

Avem conditii pentru instalare,
avem capacitate incarcare,
avem capacitate de stocare,
avem calitatea consumatorilor,
avem investitie initiala apoi,
avem proiect de implementare.

Discutia este extrem de ampla. Ce este extrem de important pentru mine este urmatorul fapt: Energia este elementul care m-ar face sclav pe plantatia mea. Printr-un calcul riguros si investitii initiale enorme, as putea sa fiu stapan pe plantatia mea. Chiar daca nu mai apuc sa ma bucur, copiii mei vor putea sa traiasca linistiti din acest punct de vedere.
O sa revin cu calcule asupra marilor sectiuni de consumatori de energie si solutii tehnice pentru a ingloba consumatorii in sistemul de generare a energiei. Doresc prin deschiderea acestui subiect sa atrag mai multi profesionisti ai genului pentru a promova un stil de viata independent energetic. Intr-adevar, energia costa mult iar independenta costa si mai mult. Dar, merita.

Multumesc

Adrian, poti fi mai exlicit? LiFePO4,inseamna ca ai acumulatori pe baza de litiu. „2 pachete de cate 2kWh”. Stiam ca acest calcul premergator realizarii dimensionarii unei instalatii de stocare se limiteaza la amperi/ora nu la kw/ora. Cum este de fapt? Care este adevarul? 2000 de wati ora inseamna nimic daca bag un energofag in priza… Eu mizez pe minim 18 acumuatori de minim 100 Amperi/ora. Cum e de fapt?

Melania, din proprie experienta iti spun ca aigurarea nu-mi da garantia derularii vietii in parametri maximali ci acopera nevoile familiei in cazul in care mor. Sau moare casa. Vorbesc aici despre nevoi financiare. Oricum sistemul prevazut este automatizat si va fi capabil sa stinga un incendiu. Din cauza ca bag bani in ignifugare, prima de asigurare va fi mai mica decat 600 de lei pe an. Totusi, banii bagati sunt mult mai multi decat valoarea asigurarii. Astfel, daca a mea casa va lua foc, inaine de asigurare financiara, mai importanta este viata mea. Macar ca o sa mai fiu pe aici sa mai dau sfaturi si tot e bine….

Buna, Dan. Incantat cand vad ca exista oameni care isi fac lectiile corespunzator.

LiFePO4 este o chimie mai aparte de litiu, folosita initial pentru vehicule electrice. Are o durata de viata mult mai mare decat chimia litiu-cobalt.
kWh este mai concludent decat Ah, deoarece: 1: sistemele pot fi pe 12V, pe 24V, pe 48V, 60,72,90V, deci Ah fara specificarea tensiunii e irelevant (al meu e pe 48V). si 2: aparatele din casa sunt date in W, e mai usor de estimat un consum in Wh pentru neavizat (inmulteste W cu ore, si da Wh…)

Eu mizez pe folosirea judicioasa a consumatorilor in functie de starea vremii, si potrivit stilului de viata pe care mi l-am format si a cunostintelor in electronica si in general, am consumuri foarte mici (si da, am si sotie): cca 400-500Wh pe zi in perioada de iarna. Asta inseamna :

– 8-10 ore de iluminat LED cu puterea totala medie de 20W, deci pana la 200Wh/zi
– cca 12 ore de netbook cu o putere de 4W (da, exista si asa ceva…) deci 48Wh/zi
– cca 12 ore de internet prin telefon, adica cca 2W, deci 24Wh/zi
– o pompa de apa pentru 150-200 litri pe zi de la adancimea de 10m, cu randament de 50%, deci 200 x 9.81 x 10 / 0.5 = 39kJ = cca 11wh/zi;
– muzica cu un consum mediu de 1W timp de 10 ore deci pana la 10Wh/zi
– TV pe netbook deci intra in calculul de mai sus
– plus ceva lucru in laborator (electronica) cu consum de max 100Wh/zi daca stau aproape toata ziua

Asta inseamna maxim 400Wh/zi, ceea ce poate fi asigurat in perioade noroase obisnuite cu cca 6 panouri foto de 230-250w.

Cand cerul e foarte intunecat, productia e de doar 150-200wh pe zi dar astfel d e zile sunt rare, si se compenseaza din baterie inca 250-200wh. care se pun la loc in zilele ceva mai luminoase. LiFePO4 nu e ca Pb, nu e necesar sa il tii incarcat full.

Toti consumatorii cu exceptia aparatelor de bucatarie sunt adaptate pe 48V cu convertoare DC-DC. Electrocasnicele ruleaza prin invertor, dar acesta e pornit doar cand e necesar, deci dispare consumul acestuia de repaus, care in general e destul de mare.

Frigider nu folosesc decat in perioada calda a anului, cand in general este si soare afara. Frigiderul trebuie termoizolat suplimentar (se acopera laturile si usa si sus si jos si in spate intre radiator si corp cu 5 cm polistiren, si se introduce intr-o piesa de mobilier) sau se foloseste un congelator vertical pe post de frigider (exista si la cca 800 lei); se adapteaza un termostat electronic exterior pt ca temperatura interioara sa fie compatibila frigiderul adica 4 grd. Congelatorul raspunde bine la folosirea doar pe lumina solara, adica se automatizeaza functionarea a.i. sa mearga doar cand e soare sau cel putin lumina naturala optima (1/6-1/4 din puterea nominala a panourilor).

Cand e soare se spala rufele. Apa pt rufe este incalzita la soare (primavara-toamna) sau la soba (iarna). Masina de spalat fara incalzire consuma doar cca 250-300Wh /ciclu.

Si astfel, Adrian, consumul energetic ti-a modelat viata! Multumesc pentru comentariu! Si eu intentionez sa fac la fel mai ales ca nu pot consuma mai mult decat o sa am. Imi place ideea ta referitoare la congelator transformat in frigider :). Am studiat consumul unui frigider A+++, frigider +congelator care costa cam 3000 de lei si e de la Bosch. Ei bine, acest frigider cu consum de 150 de kw anual are o durata de pastrare a alimentelor in conditii bune de 35 de ore! Daca acestui frigider i se aplica „tratamentul” descris de tine cu polistirenul, ei bine, cred ca acesta va avea nevoie cam de jumatate din energia estimata.
In privinta panourilor am optat pentru o productie de intensitate a curentului deoarece productia de curent incepe mai devreme decat cea de putere. Instalatia, va fi cu siguranta una pe 24 de volti iar panourile legate astfel, vor avea probabil o intensitate a curentului de 120 de Amperi. Astfel, la primele ore ale diminetii ori seara la apus, daca panourile receptioneaza doar 5% din necesarul de lumina as avea 24 de volti incarcare si un curent de 6 Amperi. La aceasta intensitate, bateriile se incarca. Daca as opta 48 de volti cu 60 de amperi, ei bine, 1,5 amperi nu mi-ar fi de folos.
Am invatat la fizica, P=U*I. Acest „pui” ne arata multe in materie de generare a curentului. Astfel, P=24*120= 2880 wati sau P=48*60=2880. Puterea este la fel numai ca intensitatea curentului este alta. De aici tipul invertorului folosit, adaptoarele, transformatoarele, circuitele, sigurantele sunt de fiecare data altele. Desigur ca intr-o instalatie de 120 de amperi, pericolul de incendiu este mult mai mare, pericolul de electrocutare este mult mai mare insa, cu masuri de protectie specifice, beneficiul cel mai mare este ca instalatia de stocare a energiei va intra mai devreme in productie tocmai datorita acestei intensitati a curentului. In conditii de lumina difuza, panourile vor genera diferentiat energia electrica, sistemul legat in asa fel incat sa asigure amperaj va fi mult mai mai generos in a produce curent electric. Desigur ca exista multe variabile ce se iau in calcul aici. Adrian, eu nu sunt electronist. Ma apropii mai mult de un electrician iar aceste calcule teoretice isi gasesc aplicatiile in viata de zi cu zi.
As dori pentru sistemul acesta fotovoltaic sa asigur o capacitate de stocare care sa imi acopere necesarul energetic al consumatorilor timp de trei zile de intuneric total. Acesta capacitate de stocare ar trebui sa fie incarcata, dupa cele 3 zile, in maxim 5 ore de lumina, la o intensitate a soarelui de maxim 50% din intensitatea prescrisa pentru optimul de incarcare, deci lumina difuza.

Acesta este subiectul princpal. Aceasta este provocarea mea si va invit sa dezbatem impreuna. Poate asa, sisemul energetic national se satura sa mai ceara 30000 de lei pentru un bransament.

Adrian, mi s-a propus ca solutie de stocare sa folosesc bateriile cu gel. Nu as vrea sa intru in capcana marketingului acumulatorilor solari si chiar as avea nevoie de indrumare. Fosfatul de litiu feric, dupa cum spui tu, este bun. Acest LiFePO4 inseamna gel?
Legat de cele scrise mai sus, la dimensionarea capacitatii de stocare, trebuie sa mentionez un aspect deosebit de important! Capacitatea de stocare, in functie de tipul bateriilor, nu ai voie sa le folosesti sub 30% din capacitatea lor de stocare deci, in calculul dimensonarii capacitatii de stocare, de fapt 1=1,3 tocmai din cauza acestui 30%. Astfel, 0.7 din capacitate poate fi folosita pentru consum. Deep cycle are bariere tehnice!
Multumesc pentru comentariu si sper sa te aud curand.
Cu stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *