Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Centrala pe lemne sau electrica – casa 7 camere?


Buna, as vrea sa pun in casa o centrala dar nu stiu cum, pe lemne sau electrica? Am 3 dormitoare, o baie, bucatarie, hol si salon, 7 camere in total. Eu cred ca nu depaseste 60 m. Va rog daca puteti sa imi spuneti cat costa si mai mult, care centrala e mai ok?


Intrebare de la Anca, pe adresa redactiei: Centrala pe lemne sau electrica – casa 7 camere?

Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Comentarii

niko in mai 7th, 2017

Cea electrica e mai curata si mai confortabila dar trebuie tinut cont de puterea si vechimea instalatiei electrice.Costurile cu caldura vor fi mari.Cea pe lemne e mai murdara dar mai ieftina.Eu am una pe lemne de 28 kw si isi face datoria cu succes .Am 5 calorifere si o suprafata incalzita de aproximativ 85 m.p.

Calin in mai 8th, 2017

Ce inseamna ieftin la centrala pe lemne de 28 kW?

dan in mai 8th, 2017

Salut Calin.
Am studiat problematica centralei electrice vs centrala pe gaz vs centrala pe lemne vs centrala pe peleti vs centrala pe carbuni vs centrala pe orice. Cel mai bun randament, cel mai bun raport calitate/pret este centrala pe lemne. Cu elemente de fonta.
Intrand pe taramul centralei pe lemne trebuie sa stii ca iti este meapart necesar un puffer. La casa ta, 1000 de litri este optim. Pufferul iti va asigura energi termica necesara precum si apa calda. Este necesar un puffer deoarece nu se poate „scoate” de la o contrala pe lemne un consum instant. Asfel, daca la o centrala electrica sau pe gaz ai avea la deschiderea robinetului, apa calda, datorita comenzii electronice integrate care comanda pornirea centralei, nu acelasi lucru se poate spune despre o centrala cu combustibil lemnos. Lemnul nu arde la comanda. Instant. Astel, lemnul care arde, genereaza caldura care incalzeste apa calda stocata intr-un vas tampon denumit puffer. Daca nu ai puffer, vei avea apa calda, desigur, dar, vei alimenta mai des cazanul de ardere pentru ca acea comanda nu se „pupa” cu arderea lemnului. Robinetul de apa calda inseamna si automatizarea , desigur.
Vrei confort? Ascult-o pe Niko. Vrei economii, ascult-o pe Niko.
Asa cum ti-am spus, concluzia mea este centrala termica pe baza de combustibil lemnos, cu gazeificare, cu elemente din fonta. Acest sistem, daca este ajutat de un sistem de generare apa calda cu aport la incalzire forma din tuburi vidat este si mai bine. In ambele situatii, este necesar pufferul. Iti poti incepe aventura prin montarea minimului necesar, centrala pe lemne pentru ca mai apoi sa updatezi intregul sistem cu puffer si tuburi vidate.
Spor!

niko in mai 9th, 2017

eu am optat ptr un instant pe g.p.l.ptr prepararea apei calde.Am considerat ca e mai confortabil decat sa merg pe varianta cu boiler termoelectric.Centrala am curatat-o si n-o mai deranjez pana la toamna.La instant in maxim 10 secunde am apa incalzita la 45 de grade iarna la baie.La bucatarie care-i mai aproape in 5-6 secunde.Cred ca-i o optiune buna in fata boilerului dupa care astepti cateva zeci de minute.

dan in mai 9th, 2017

Buna Niko, desigur ca pentru o solutie instant, cea mai buna solutie este, pentru apa calda, un instant pe gaz. NUmai ca ceea ce ai tu este parte dintr-un sistem energetic. Si tu ai spus ca centrala ai curatat-o si ai trecut-o in conservare. Poate ne dai detalii despre ce centrala ai si daca esti multumita si poate ce probleme intampini… Oricum subiectul era centrala pentru incalzire, nu apa calda.

Calin in mai 11th, 2017

Instantul electric nu este mai rentabil? Tot in cateva secunde ai apa calda.

Daniel in mai 12th, 2017

Păi nu prea e, Cătălin. Din cauza prețului celor doua surse de energie. Gazul e mai ieftin decât energia electrică. Desigur că e mai comod și mai sigur sa ai instant electric. Depinde ce sens dai cuvântului rentabil.

Leonard in iunie 21st, 2017

La pretul curentului electric, o centrala electrica nu este solutie convenabila, cea mai buna varianta ramane centrala pe lemne. Luati una cu gazeificare si nu veti regreta. Eu am Viessmann Vitoligno.

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii