Categorii
Utile

Cum scapi de condensul de pe ferestre si usi

condens ferestre casa

Condensul este o problema intalnita tot mai des in ultimii ani, mai exact de cand din ce in ce mai multa lume renunta la ferestrele cu tamplarie clasica, din lemn, in favoarea celor din pvc sau termopan, cum li se spune cel mai des.


Si chiar daca odata cu sosirea caldurii problema condensului a disparut, condensul va reaparea, daca nu se vor lua masurile necesare in decursul verii. Daca si tu te confrunti cu acest „efect secundar” al termopanelor, e bine sa stii ca ai la dispozitie cateva luni in care poti lua masurile necesare pentru a preveni reaparitia condensului odata cu reinstalarea frigului. Iata care sunt acestea:

Termoizolarea locuintei

Unul dintre motivele care duc la formarea condensului este absenta termoizolarii sau o termoizolare defectuoasa sau insuficienta. Daca stii ca locuinta ta nu este termoizolata, profita de vara care urmeaza pentru a corecta acest neajuns. Acest lucru te va ajuta de doua ori: iti va asigura confort termic atat vara, cat si iarna si te va ajuta sa economisesti la factura de incalzire pe intreaga durata a sezonului rece.

Daca stai la casa, nu uita sa izolezi si planseul de la etajul superior: frigul poate patrunde in interiorul locuintei si pe acolo (de fapt caldura se pierde), nu doar prin pereti.

Suficiente calorifere sau surse de incalzire

Condensul mai poate aparea si atunci cand numarul sau dimensiunea caloriferelor nu este adaptata la volumul incaperii. Daca in iarna trecuta ai simtit ca radiatoarele sau sursele de incalzire din casa nu faceau fata frigului de afara si ca ferestrele se umpleau de broboane de apa zilnic, este aproape sigur ca trebuie sa instalezi o sursa de incalzire suplimentara.

Ventilarea eficienta

Desi nu izola termic si fonic la fel de bine ca termpoanele moderne, tamplaria clasica din lemn prezenta avantajul faptului ca ii permitea aerului sa circule prin crapaturile minuscule pe care le avea lemnul si prin locurile in care se imbina lemnul cu geamul de sticla.

La polul opus, atunci cand este montata corect tamplaria PVC blocheaza in totalitate fluxul de aer, ceea ce poate duce formarii condensului. Ventilarea periodica (chiar zilnica) si eficienta a incaperilor dotate cu ferestre termopan poate ameliora situatia.

Prea multe plante de apartament

O alta cauza a aparitiei condensului este numarul mare de plante de interior prezente intr-o incapere. Acestea contribuie la cresterea nivelului de umiditate al camerei, asa ca ar trebui sa le raresti si sa te limitezi la doar cateva ghivece.

Dezumidificare

Nivelul de umiditate ridicat din interiorul unei locuinte poate fi reglat cu ajutorul unui aparat special – un dezumidificator. Alege unul care sa acopere volumul spatiilor problema si foloseste-l pana cand vei constata ca umiditatea a scazut pana in jurul valorii de 50%.

4 răspunsuri la “Cum scapi de condensul de pe ferestre si usi”

Foarte util articolul. L-as completa cu:

– pentru cei care din lipsa de spatiu isi usuca hainele in casa/apartament, sa foloseasca un Uscator de haine.In 2 ore au hainele perfect uscate si aproape calcate. Efectul este fantastic si fara costuri mari de energie.

– Seara , daca se deschide geamul si el se abureste imediat si pe o suprafta mare ne indica nivel scazut sau mare al umiditatii din casa . Suficient cca 2-3 min a se aerisi si se rezolva substantial de mult.

– pentru cei care au tavanele izolate cu vata minerala si au probleme cu igrasia inseamna ca e in strat foarte mic si a aparut efectul de tasare de cca 0,1 mm/an. Recomand a se studia si varianta de reizolare cu celuloza. Celuloza blocheaza iesirea aerului cald din casa de cca 2,5 ori mai bine decat vata minerala sau bazaltica si fiind prin pompare fibra de celuloza astupa toate canalele, gaurile sau spatiile libere dintre grinzi sau de sub grinzi.
Vara se intampla fenomenul invers, respectiv blocheaza caldura de afara sa intre prin acoperis in dormitor si creeaza astfel un ambient racoros fara a folosi aparatele de aer conditionat. Celuloza este ignifuga, nu dezvolta mucegai si soarecii nu=si fac cuib.

Ma intereseaza in mod deosebit CELULOZA de care se vorbeste in comentariul Dv; CE ESTE ,IN CE CONSTA ;CUM SE APLICA ,SUB CE FORMA SE GASESTE SI PROCURA ?????
DE ce este mai buna decat vata minerala ,vata de sticla sau vata bazaltica ?
am condens pe exteriorul tubulaturii ce trece prin dulapurile aflate pe holul ap. de 4 camere;ce trebuie facut :
tubulatura nu este fisurata,asigura scurgerea apei pluviale de pe terasa;metode ,procedee ;
am condens an de an pe peretele vecinului care nu si-a inchis si izolat balconul;ce pot face legal pt. a-l determina sa izoleze peretele comun al celor doua logii comune ????
rog raspuns pe e: stanescuvifor@yahoo.com / 17.5.2017

Demonstratii privind proprietatile tehnice ale materialelor de izolat gasiti pe youtube:

1. Resistenta la foc : youtube.com/watch?v=hy-Pa2nxSpoamp;t=3s
2. Izolare fonica :youtube.com/watch?v=qgXjBZIlDD0amp;t=7s
3. Transfer termic : youtube.com/watch?v=z9lYnOpwSeA

Informatii tehnice puteti gasi si pe izolatiinaturale.ro

Pentru eliminarea condensului de pe tubulatura cu scurgerea apei pluviale ar trebui creat un cadru (membrana , osb, etc) in interiorul caruia sa se pompeze celuloza in strat de minim 10 cm.

Cel mai eficient mod de a scapa de condens si mucegai in casa este montarea unui Sistem de Ventilatie cu Recuperare de Caldura Prana, care elimina afara aerul umed si aduce in casa aer proaspat si uscat.
Pe langa acestea recupereaza caldura aerului evacuat si o transfera catre aeru admis in interior. Astfel nu pierdeti nici caduri ai nici nu este nevoie sa mai deschideti geamurile pentru aerisire. Aici pranaromania. ro/ veti gasi mai multe explicatii despre modul cum functioneaza aceste recuperatoare de caldura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *