Categorii
Intrebari de la cititori

Este nevoie de autorizatie pentru urmatoarele renovari?

Buna ziua. Detin un apartament de 2 camere semidecomandat in Timisoara la parter si doresc sa il renovez si sa fac si modificari de spatiere. Mai exact sa mut bucataria in sufragerie, sufrageria sa preia rol de living si bucatarie, iar din actuala bucatarie sa fac un dormitor. La final as avea un apartament cu 2 dormitoare si living.


Pentru aceasta mutare e nevoie de autorizatie de la primarie? Nu daram nici un zid.

2. In sufragerie am balcon (semi-logie) care a fost construit mai tarziu nu cand s-a construit blocul. Nu exista usa si geam despartitor intre ele ci doar peretele unde a fost geamul are rol de pult. Pentru a il putea darama e nevoie de autorizatie? (are 1,3 m lungime insa e destul de gros cam 25-30 cm).

3. Daca scot toata gresia si parchetul actual am nevoie de autorizatie pentru a turna sapa si a monta din nou parchet, gresie? Multumesc frumos!

Intrebare de la Anca, pe adresa redactiei: Este nevoie de autorizatie pentru urmatoarele renovari?

Un răspuns la “Este nevoie de autorizatie pentru urmatoarele renovari?”

Buna, Anca!

Cred ca si pentru acest gen de modificari e bine sa se realizeze un proiect in baza caruia sa se poata obtine o autorizatie de la primaria de care apartii. Totusi vorbim despre modificarea traseului de apa si canalizare, ceea ce este o lucrare importanta. Din cate stiu, in cadastrul apartamentului pozitia camerelor trebuie sa corespunda cu cea din schita, altfel modificarea neavizata se poate considera o ilegalitate. Practic, cred ca ar trebui sa soliciti o autorizatie de modificare a apartamentului.

Astfel, conform Legii nr. 230/2007:

„ Art. 13 – (1) Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor construcţiei, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.”

(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune fără a obţine mai întâi acceptul asociaţiei de proprietari.

(3) Orice modificare a proprietăţii individuale se va aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepţie şi a schiţelor.

(4) Unităţile care au administrat clădirile şi sunt deţinătoare a cărţii construcţiei au obligaţia de a o preda asociaţiilor de proprietari, iar acolo unde aceasta nu mai există, să o reconstituie pe cheltuiala proprie.

Nu ai nevoie de autorizatie pentru urmatoarele lucrari:

– montarea si schimbarea parchetului, gresiei si faiantei;
– vopsirea tamplariei si a peretilor interiori ai apartamentului;
– schimbarea tamplariei, cata vreme nu se modifica dimensiunea golurilor ferestrelor;
– schimbarea instalatiilor sanitare si electrice cu unele noi, situate in pozitia prevazuta in schita initiala;
– montarea tavanelor false;
– montarea aparatelor de aer conditionat si centrale termice, insa pentru acestea din urma e nevoie de aprobare de racordare obtinuta de la furnizorul de gaze naturale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *