Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Iluminatul curtii / gradinii. Idei pentru obtinerea unui exterior de poveste

1-alee gradina spre un foisor cu ghirlande luminoaseAsa cum apelam la diverse corpuri de iluminat pentru a completa decorul unei case si a-i asigura luminozitatea dupa lasarea intunericului, la fel ar trebui sa facem si in cazul spatiilor exterioare, dotandu-ne curtea, gradina si toate spatiile adiacente cu surse de iluminat care ne vor permite sa ne bucuram de orele petrecute in aer liber chiar si dupa apus.


Iluminatul este esential in definirea si conturarea unui spatiu, fie el interior sau exterior. Insa pentru ca ne aflam la inceputul sezonului estival si ne vom petrece cele mai multe dintre serile lunilor ce urmeaza in afara casei, ma gandesc ca vei gasi utile ideile de iluminare a curtii despre care am ales sa vorbesc in articolul de astazi.

Trepte si alei de acces

Printre ariile exterioare care au nevoie de iluminare pe timpul noptii se numara aleile si treptele de acces spre casa si spre alte arii ale unei curti. Dotand aceste elemente cu surse de iluminat speciale iti va fi mai usor sa vizualizezi si sa parcurgi distantele dintre diversele puncte ale proprietatii tale chiar si dupa lasarea intunericului. Pentru scarile exterioare poti alege intre benzile led ce pot fi aplicate pe contratrepte, imediat sub platoul fiecarei trepte sau spoturi pe care le poti integra simetric in fiecare contratreapta, iar pentru alei poti apela fie la spoturi incastrabile in sol, fie la stalpisorii decorativi.

Ca sa nu te complici cu trasarea circuitelor electrice ar fi bine sa alegi corpuri de iluminat cu alimentare solara. Acestea se vor incarca fara ajutorul tau pe durata zilei si se vor aprinde imediat ce senzorii din dotare le vor semnala ca este nevoie de ajutorul lor.

Iluminatul teraselor si balcoanelor

Nu doar curtea si gradina fac parte din grupul spatiilor exterioare, ci si terasele si balcoanele unei case sau ale unui apartament. Daca iti place sa-ti petreci timpul liber pe balcon sau pe terasa, nu uita sa le asiguri o iluminare adecvata. Aceste arii pot fi dotate cu plafoniere, spoturi si aplice de perete. Nu uita insa ca sursele alese sa fie concepute special pentru spatiile exterioare, unde vor fi expuse soarelui, ploii, vantului, prafului si zapezii din timpul iernii. De asemenea, atunci cand le vei alege asigura-te ca modelele pentru care vei opta vor corespune stilului de amenajare al spatiului pe care il vor completa.

Iti recomand sa citesti si: Transforma-ti terasa, balconul sau gradina intr-un loc magic cu ajutorul corpurilor de iluminat handmade. 12 idei.

Bucatariile, foisoarele si pavilioanele din gradina

Daca ai in curte un foisor pe care l-ai construit special pentru intalnirile cu prietenii, include-l si pe el in lista obiectivelor pe care urmeaza sa le inzestrezi cu surse de iluminat artificial. Te poti limita la clasicele aplice, lustre sau plafoniere de exterior, insa daca vrei sa obtii o atmosfera mai romantica si mai placuta, apeleaza la combinatii de surse luminoase. Spre exemplu, intr-o bucatarie de vara poti folosi simultan o banda led pentru iluminarea zonei de gatit, cateva spoturi incastrate in pardoseala, care sa lumineze conturul spatiului, o lustra tip pendul in zona mesei si o instalatie cu becuri led mici (tip bob de orez) care sa imbrace pe interior tavanul constructiei. O astfel de instalatie poate fi folosita si in foisoarele de gradina si pe terasele exterioare, iar efectul decorativ depaseste aproape de fiecare data asteptarile.

Mai poti citi si: Iluminatul exterior – pune-ti curtea intr-o lumina mai buna.

Corpuri de iluminat pe baterii solare

Asa cum spuneam si mai sus, unele dintre cele mai practice optiuni de iluminare exterioara sunt corpurile si sursele de iluminat alimentate de energia solara. Acestea acumuleaza energia solara necesara ziua, iar noaptea o revarsa tranformand curtea si gradina in spatii magice. Si daca in urma cu cativa ani singurele corpuri de acest tip pe care le gaseam prin magazine erau stalpisorii de gradina, astazi avem la dispozitie o varietate de-a dreptul impresionanta de modele din care putem alege. Iar companiile specializate in importul si comercializarea corpurilor de iluminat pot sa importe inclusiv mobilier de exterior care lumineaza in intuneric datorita bateriilor solare din dotare.

Inainte de a rasfoi imaginile de mai jos te invit sa citesti si: Iluminatul curtii – cum si unde montam corpurile de iluminat.

Sursa foto: NovuyDen.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *