Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Lustre si alte surse de iluminat pentru locul de luat masa

1-lustra cu abajur alb mare si perforat loc de luat masa bucatarieCand ajungi in punctul alegerii surselor de iluminat din casa stii ca esti foarte aproape de finalul procesului de amenajare. Si pentru ca acesta este un subiect de care suntem cu totii interesati, cred ca ar trebui sa ne oprim mai des asupra lui. Astazi insa, as vrea sa discutam doar despre locul de luat masa: ce model de lustra ar trebui sa alegi pentru a-l ajuta sa fie mai frumos si mai bine luminat.


In apartamentele de bloc, ar spune unii, se mananca, de obicei, in bucatarie, ceea ce anuleaza nevoia unui corp de iluminat suplimentar, menit sa deserveasca exclusiv loculd e luat masa. N-as zice ca nu au dreptate, insa nu cred in totalitate si asta pentru ca, daca vrem cu adevarat, intotdeauna gasim loc pentru o sursa de lumina suplimentara, iar acest lucru nu poate sa inrautateasca imaginea si atmosfera unui spatiu, ba dimpotriva.

Tipuri si modele de corpuri de iluminat

Daca vorbim despre iluminatul locului de luat masa, avem de ales intre urmatoarele surse de lumina artificiala: lustra clasica, tip candelabru sau cea cu design adaptat stilului de amenajare al bucatariei, lustra tip pendul, spoturile incastrate in tavan, spoturile pe sina, aplice de perete, lampadare inalte etc.

Alegerea corpului de iluminat trebuie sa se faca in functie de suprafata ariei pe care o ocupa locul de luat masa, de inaltimea tavanului, de dimensiunea mesei, de stilul de amenajare al spatiului, precum si de paleta cromatica si de finisajele folosite in decor.

Intr-o incapere cu tavane inalte

Tavanele inalte prezinta avantajul ca iti permit sa montezi deasupra locului de luat masa lustre cu design spectaculos: cu brate multiple, cu cristale, fulgi, bucati de lemn sau diverse alte elemente decorative care capteaza privirea. Si lustrele tip pendul – cele compuse din una mai multe surse de lumina suspendate pe cabluri sau lanturi metalice – sunt o alegere potrivita intr-un spatiu cu tavan inalt. Iar pentru ca pe piata de profil exista o varietate foarte mare de modele de corpuri de iluminat, am convingerea ca il vei gasi pe cel care va completa perfect decorul incaperii in care obisnuiesti sa servesti masa.

O alta serie de informatii interesante gasesti aici: Iluminatul decorativ ascuns in amenajarile interioare moderne.

Surse de iluminat pentru tavane cu inaltime standard

Daca locuinta ta are tavanele cu inaltime standard sau chiar mai mica de atat (aproximativ 250 cm), poti apela la spoturile pe sina, spoturile incastrate in tavan, plafoniere, dar si la unele modele de lustre tip pendul. In cazul acestora din urma insa, ar trebui sa te asiguri ca lungimea cablului sau lantului pe care sunt suspendate abajururile va fi reglata astfel incat sa nu incomodeze in timpul cinelor in familie.

Iti recomand sa citesti neaparat si: Iluminatul intr-o bucatarie mica – idei si sfaturi si Iluminatul corect al bucatariei.

Ce faci cand nu poti monta o lustra pe tavan, deasupra mesei?

Desigur ca poti renunta de tot la idee, insa daca vrei sa accentuezi zona respectiva si sa o asiguri cu mai multa lumina poti apela la un lampadar cu picior curbat si inalt. Acest tip de lampadar este prezent in tot mai multe case, datorita aspectului deosebit, a faptului ca poate fi folosit cu usurinta in diverse arii de interes si a aportului decorativ pe care il aduce intregului ambient gratie aspectului sau.

Si aplicele de perete pot fi folosite pentru iluminarea locului de luat masa, insa acestea reprezinta o solutie potrivita mai curand pentru bucatariile mici, unde masa este lipita de perete. Consider insa ca aplicele sunt alegerea cea mai putin fericita pe care o poti face; prin constructia lor, acestea nefiind capabile sa asigure o iluminare completa, egala si eficienta a mesei. Insa daca reusesti sa gasesti un set de aplice cu brat lung, atunci vei obtine luminozitatea dorita chiar si cu ajutorul acestora.

Sursa foto: Toftiaxa.gr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *