Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Modele de garduri frumoase din lemn pentru curti moderne si rustice

1-model de gard din lemn din sipci inguste montate in pozitie orizontalaGardurile din lemn sunt simplu de construit, arata frumos si spre deosebire de cele din zidarie au un aspect mai calduros. Iar daca lemnul din care sunt construite este tratat corespunzator inainte de utilizare si gardul va rezista mai multa vreme in picioare. In plus, lemnul este un material minunat si care se potriveste atat pentru imprejmuirea curtilor moderne, cat si a celor rustice.


Daca ti-ai propus ca in vara care urmeaza sa schimbi gardul vechi cu unul nou sau abia acum urmeaza sa-ti imprejmuiesti terenul pe care ti-ai ridicat sau urmeaza sa-ti construiesti o casa, probabil ca esti in cautarea modelului de gard potrivit curtii tale. In articolul de astazi am adunat o serie de modele din care te poti inspira, numitorul comun al acestora fiind materialul din care sunt confectionate: lemnul.

Model clasic, adaptat timpurilor moderne

Mai stii gardurile din lemn ce delimiteaza curtile taranesti de la sate? Ma refer la cele din uluci cu varfuri ascutite sau drepte, montate in pozitie verticala, de cele mai multe ori aproape lipite una de cealalta. Pentru a le prelungi viata proprietarii curtilor le vopseau cu vopsea de tamplarie pentru exterior (de obicei in verde sau maro), le varuiau in alb sau le acopereau cu ulei ars sau ulei de in. Insa trebuie punctat ca nici pozitia verticala a ulucilor de lemn nu a fost aleasa la intamplare. Aceasta pozitie faciliteaza scurgerea rapida a apei, iar in acest fel lemnul putrezeste mai greu.

Daca iti doresti si tu un gard din uluci de lemn montate in pozitie verticala, dar vrei sa obtii un rezultat mai modern, alege uluci mai late, cu capetele perfect drepte si monteaza-le lipite una de cealalta, iar apoi vopseste-le cu un lac intr-o nuanta care sa se asorteze cu alte elemente decorative prezente in curtea ta sau pe fatada casei tale.

Gard din sipci orizontale de lemn

In ultimii ani insa modelul clasic, cu toate avantajele pe care le prezinta, este dat la o parte, iar oamenii se arata tot mai mult interesati de gardurile din sipci de lemn montate in pozitie orizontala. Motivul acestei alegeri este dat de designul ce se preteaza atat pentru conturul unei curti moderne, cat si pentru imprejmuirea uneia amenajate in stil rustic. Scandurile din lemn pot fi montate lipite una de cealalta, pe una dintre partile stalpilor de sustinere fixati in sol sau in bordura de beton din loc in loc (de obicei pe partea vizibila din exteriorul curtii), sau pot fi montate intercalat: una pe partea frontala a gardului si urmatoarea deasupra ei, insa pe latura vizibila din curte.

Asamblarea si montarea unui gard din scanduri de lemn asezate in pozitie orizontala nu este mai dificila decat cea a modelului clasic, dar in oricare dintre cazuri e bine sa angajezi o echipa de profesionisti cu experienta in astfel de lucrari. Insa daca ai mai avut de-a face cu proiecte de acest gen si stii ca le-ai dus la bun sfarsit fara repros, te poti apuca de constructia gardului din lemn in regie proprie.

Idei de infrumusetare a unui gard de lemn

Pe langa rolul de hotar al unei proprietati un gard poate deveni parte a amenajarii unei arii de relaxare din curtea unei case. Pentru a-i conferi acest rol este suficient sa construiesti imediat la baza lui o jardiniera sau o bancuta din lemn si sa le vopsesti in aceeasi culoare. In jardiniera poti planta flori si mici arbusti ornamentali, iar bancuta o poti face confortabila cu ajutorul unei saltele si unui set de pernute decorative moi.

Daca nu ai chef sa mai construiesti un alt element fix la baza gardului, poti betona cativa metri patrati din apropierea lui, pentru a obtine o mini platforma pe care poti aseza un set de mobilier de exterior: una sau doua canapele, un fotoliu, un sezlong si o masuta de cafea.

Iar acum te invit sa rasfoiesti imaginile cu modelele de garduri din lemn pe care le-am adunat in selectia foto de mai jos.

Sursa foto: Novate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *