Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

O superba casa veche in stil Provence. Ce frumos arata!

1-dining interior casa veche in stil Provence din Franta


Intotdeauna m-am simtit atrasa de casele vechi, restaurate si pastrate cu grija, care spun prin finisajele, mobila si decoratiunile pe care le poarta povesti frumoase. Obiceiul de a conserva cat mai frumos constructiile seculare este prezent in multe tari europene si nu numai, iar francezii sunt renumiti pentru bijuteriile de case, conace si castele pe care le tin in viata cu atata drag si pasiune.

Un exemplu elocvent este aceasta casa absolut splendida despre care am ales sa-ti vorbesc astazi. Inca de la prima imagine cu unul dintre interioarele ei am remarcat expresivitatea stilului francez rustic de amenajare cunoscut in intreaga lume sub denumirea de stil Provence. Francezii chiar stiu cum sa impleteasca mobilierul, accesoriile si decoratiunile noi, cu aspect invechit, cu cele cu adevarat vechi si stiu cum sa insufleteasca o constructie seculara, sa o ajute sa renasca si sa dainuie spre a bucura alte si alte generatii de iubitori de frumos.

Renasterea unei povesti

Actualii proprietari ai acestei case au muncit din greu pentru a o aduce in stadiul in care o poti vedea ilustrata mai jos. Inca de cand au intrat in posesia ei au decis ca trebuie sa o restaureze, dar nu fara sa pastreze cat mai mult din elementele originale ale constructiei vechi. Au reusit sa pastreze in intregime superbele usi din lemn din interiorul casei, pe care le-au reconditionat pentru a le scoate la iveala frumusetea autentica, dar si cea mai mare parte a grinzilor din lemn care sustin si decoreaza tavanul. Au reusit sa salveze si semineele care au fost repuse in functiune, precum si o buna parte a elementelor si decoratiunilor ceramice.

Insa pentru a o putea face locuibila si pentru a-i reda frumusetea simpla si calda a stilului rustic de Provence, proprietarii au fost nevoiti sa faca rost si de mobilier specific acestui stil de amenajare. Asa ca, dupa ce si-au conturat ce elemente trebuie sa existe in fiecare camera a casei, au pornit in cautarea mobilierului potrivit. Dificila sarcina, dar au batut Franta in lung si in lat pana au gasit tot ce au considerat ca trebuie sa faca parte din decorul noului lor camin. Iar acolo unde n-au reusit sa gaseasca exact ceea ce visau sa gaseasca, au improvizat. Bucataria este un exemplu, dar cred eu ca s-au descurcat de minune cu mobila pe care au construit-o si care se incadreaza minunat in ambientul rustic al casei.

Dormitoare de vis

Nici nu stiu care dintre cele doua dormitoare surprinse in imagini de fotograful spaniol Enrique Menossi imi place mai mult, dar aleg sa ma opresc putin asupra dormitorului matrimonial amenajat in plan deschis cu o baie pentru doi. Desi stilul Provence nu este obisnuit cu alegeri atat de indraznete, totusi proprietarii au ales ca dormitorul principal sa fie amenajat in plan deschis cu baia matrimoniala, iar aceasta decizie pare sa vina in confirmarea ideii de intimitate pe care trebuie sa o inspire acest spatiu. Imi place cum arata intreaga incapere si mi se pare ca pana si atunci cand unul dintre soti este in zona alocata baii nu se simte deloc expus, avand in vedere faptul ca aceasta arie a fost amenajata in spatele patului.

Personal, nu cred ca m-as putea acomoda cu acest gen amenajare si compartimentare a ariei matrimoniale. Consider ca orice om are nevoie de intimitate, insa se pare ca nu toata lumea gandeste si simte la fel. Dar una peste alta, tin sa subliniez ca imi place tare mult aceasta casa si frumusetea ei simpla, naturala, nealterata nici macar un pic de tendintele moderne pe care le intalnim la tot pasul.

Sursa foto: Menossi Fotografo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *