Categorii
Intrebari de la cititori

Sa trag apa in casa de la fantana proprie din curte?

Buna ziua, as dori sa stiu ce este mai eficient: sa ma racordez la ApaVital sau sa folosesc fantana proprie din curte pentru a trage apa in casa? Si la ce pret ar ajunge materialele pentru toata instalatia de apa si cu fosa cu tot + manopera? Mentionez faptul ca este casa aproape de Iasi situata. Astept ofertele dumneavoastra.


Intrebare de la Daniela, pe adresa redactiei: Sa trag apa in casa de la fantana proprie din curte?

12 răspunsuri la “Sa trag apa in casa de la fantana proprie din curte?”

Un foraj la 40 m costa in jur de 1000 lei, la care adaugati hidroforul (maxim 2000 W ajunge) si fosa. Eu fac fosa doar pentru WC-uri restul apei o colectez in alta fosa (bazin din plastic sau fibra de sticla) si o utilizez la udatul gradinii. Fosa de la WC-uri cea mai ieftina este din beton, pt o familie de 4 persoane eu fac de 2 mc cu vidanjare de 2 ori pe an (depinde si cat stati acasa, daca plecati dimineata si veniti seara, nu consumati multa apa). La TM apa de canalizare se plateste in f de cati mc de apa rece consumati, asa ca dupa mine merita apa de foraj, chiar daca autorizati forajul si platiti apa de subteran, ceea ce in Romania, desi este reglementata, nu este aplicata. Un rezervor de WC are maxim 10 l si nu trebuie golit complet de fiecare data. Apa din fosa se mai evapora, practic se vidanjeaza doar malul. Eu acum imi construiesc casa si desi va fi canalizare pe strada (langa Timisoara) optez pt foraj. Al meu a costat 1000 lei si apa este si potabila (38 m adancime). Trebuie insa va verificati unde este apa buna in xona deoarece la diferite adancimi este mult fier in apa si pateaza chiuvetele si WC-ul in timp. Cel care mi*-a forat mie stia ca de ex este fier mult la 20 m, apoi aproape deloc intre 35-40 m si creste din nou dupa 45 m. ADANCIMEA MARE-EX 100 M NU CONFERA NEAPARAT APA DE CALITATE, DE EX LA NOI ESTE MAI REA DECAT LA 40 M. ESTE BINE SA CONTACTATI PE CINEVA CARE A MAI FORAT IN ZONA.

EU IMI SAP SINGUR FOSA, PUN COFRAJ DE LEMN SI TORN BETONUL, IESE MAI IEFTIN.

@ Calin,
mi-e tare greu sa cred ca ai platit doar 1000 lei pe un foraj de 40 metri adancime (adica 25 lei pe metrul liniar forat).

Pentru 38 m am platit intre 950 si 1000 lei nu mai retin exact. Depinde insa si de teren, daca este zona de deal, munte sau zona cu denivelari si mai este piatra unii refuza sa foreze deoarece isiu strica freza si risca sa nu gaseasca apa. Langa TM ata am platit cu tot cu tevi si filtru cu nisip.

Caline cu ce teava ti-au tubat forajul??Nu cumva cu teava de canalizare din cea mai ordinara ??Daca iti faceau tubajul cu teava speciala dedicata ptr asa ceva te costa mai mult de o mie de lei doar materialul.Cauta si tu pe net si vezi ca exita teava care se monteaza prin filetare speciala ptr foraje.Are culoare albastra.Basca scrii tu aici ca ti-au montat si filtru.Probabil facut cu flexul de catre mesterii fantanari.Un filtru de la mama lui dar pe care sa te bazezi costa o caruta de bani.

Nico are dreptate. Un put forat in zona de cimpie costa cca 120 lei/m (intra inclusiv materialele: tubulatura speciala ptr put forat, filtru, pietris margaritar, betonarea gurii putului la nivelul solului sau fundul caminului etc) precum si pomparea primara pina la apa limpede.Referitor la adincimea de forat: mergeti la Apele Romane din judet si solicitati-le (daca vor sa vi le dea gratis) pentru zona in care locuiti adincimea la care se afla AL DOILEA STRAT FREATIC, care este cel nepoluat de infiltratiile care antreneaza scurgerile din WC-urile taranesti , precum si daca apa este potabila ,daca este dura (calcaroasa) etc. Ei detin studiile hidrogeologice pentru tot judetul. O alta varianta este sa va interesati la cineva care are un foraj in apropriere (nu mai mult de 2 km). Investitia intr-un foraj de adincime costa destul de mult dar merita . Racordarea la alimentarea cu apa de la sistemul centralizat este buna pentru udatul curtii. Printr-un sistem de vane(robineti) intr-un camin in care veti monta si hidroforul, puteti avea un sistem dual – cind nu merge unul il folositi pe celalalt.

Niko, ai perfecta dreptate insa, daca investesti intr-o instalatie de dedurizare, filtrare, curatare, etc, tot ce este ordinar este pana la urma avantajos ca pret. Oricum iti trebuie acea instalatie, oricum dai peste 9000 de lei la instalati de filtrare care va anula orice „defect” al apei. Dupa cum ar fi normal, ar costa putul 9000 si instalatia alti 9000. Eu am optat pentru put de 2000 si instalatie de 12000. Total 14000 fata de 18000. Avantajos, nu-i asa?

Sunt med. vet specialist animale acvatice si am facut nenumarate analize de apa in laboratorul oficial autorizat si acreditat unde lucrez si apa este potabila. Chiar daca nu ar fi, este mai ieftin sa cumperi apa de baut sau sa o iei de la puturi forate de primarie decat sa investesti in filtre scumpe. teava este speciala adusa din Ungaria si nu este teava de canalizare deoarece este maimaleabila are alta culoare, grosime si rezistenta. Cate fantani facute inca de pe timpul lui Stefan cel Mare aveau filtre si au si acum apa buna? (ex fantana din curtea manastirii Putna). Daca traiesti intr-o zona foarte poluata cu hidrocarburi, dejectii, pesticide, alte chimicale, nici un filtru nu este eficient. Daca este nevoie un filtru pentru dedurizare este ieftin, dar la mine nici de asta nu este cazul. La Herculane unde este calcar mult este o problema cu apa buna intradevar.

pot sa va spun ca in apa de retea am gasit inclusiv scoici si melci tineri, ca sa nu mai vorbim de protozoare si asta vine din statie de tratare a apei, iar 90% din locuitori o folosesc la mancare daca nu si la baut si nu a murit nimeni. Problema sunte metalele grele, eventual pesticidele, acestea nu trebuie sa existe in apa si alimente.
Il felicit pe cle care vrea sa devina indpendent si sa aiba fantana lui, panourile lui fotovoltaice, casa si terenul lui adica PROPRIETATE ca la americani nu neocomunism ca si la noi.

Calin – tu ai un foraj facut cu bormasina de mana si tubat cu teava pvc cu diametrul de 32 sau 40 mm. Care are jos un filtru din panza din Ungaria. Din care tragi apa cu o pompa centrifuga/hidrofor de suprafata care are adancimea maxima teoretica de absorbtie de 8..9 metri . Asta inseamna ca si nivelul apei e tot asa de sus. La astfel de foraje NU se poate izola zona deschisa cu filtre de acviferele de supraafta superioare, si de aceea, degeaba ai foraj la 40 m , apa e amestecata cu apa de la 5 m .Durata de executie a unui astfel de „foraj” e de 3..5 ore si costurile pe masura !

am si un put la 7 m pt apa pentru gradina si difera calitattiv de cea de la 38 m deoarece intre 38 m si suprafata s-a mai introdus nisip in jurul tevii. Exista mult mai mult fier la putul de 7 m si mai mult la 20 m. Si la o fantana clasica apa se mai amestecu cu straturile de suprafata, dar grosul apei provine din profunzime, ceea ce nu inseamna ca puturile foarte adanci au apa mai buna. Poate fi mai mult fier la peste 100 m, cunosc deoarece facem analize in special pentru apele de foraj destinat pisciculturii intensive in sistem recirculant. important este sa nu se polueze solul deasupra pe o raza de minim 20 m. Cu fierul sau duritatea daca exista nu ai ce face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *