Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Variante de imbinare a parchetului cu gresia in livinguri open space

1-imbinare in diagonala gresie si parchet amenajare living open spaceIn amenajarea spatiilor comune, asa cum sunt livingurile si bucatariile open space, se folosesc adesea combinatii de finisaje pentru placarea pardoselii, in scopul delimitarii vizuale a celor doua arii de interes.


Pentru obtinerea unui efect decorativ impecabil este extrem de important ca imbinarea gresiei utilizate in aria bucatariei si a parchetului din restul spatiului sa fie impecabila, iar trecerea dintre cele doua finisaje sa fie placuta si fireasca.

Articolul de astazi vine sa-ti prezinte o serie de variante de imbinare a gresiei cu parchetul intr-o amenajare open space. Vei descoperi ca cele doua materiale pot fi alaturate si fara utilizarea pragurilor metalice pe care le recomanda si folosesc multi mesteri atunci cand au de a face cu alaturarea a doua tipuri de finisaje diferite in finisarea pardoselilor.

Alaturarea celor doua materiale

Pentru realizarea unei imbinari impecabile intre gresia si parchetul folosite in finisarea pardoselii unui open space este obligatoriu sa se calculeze cu precizie grosimea celor doua finisaje, astfel incat la final ambele suprafete sa fie de aceeasi inaltime. In acest sens trebuie avuta in vederea grosimea fiecarui material in parte, cu tot cu adezivul necesar montajului, iar suprafata de suport / sapa trebuie pregatita in consecinta. De aceasta amanunt esential depinde aspectul final al lucrarii.

Daca stii ca ai de montat un parchet de 10 mm grosime (cu tot cu folia pe care o vei asterne sub el), iar gresia si stratul de adeziv de sub ea vor ajunge la 15 mm grosime, ar trebui sa acoperi aceasta diferenta de nivel inca din faza de turnare a sapei. Cu alte cuvinte, in zona livingului ar trebui turnata o sapa mai groasa cu 5 mm decat in zona bucatariei, astfel incat, la final, ambele materiale sa ajunga la acelasi nivel.

Solutie moderna de finisare a pardoselii

Asortarea si alaturarea lemnului cu gresia, marmura sau betonul nu este o noutate in materie de amenajari interioare, insa cu certitudine este o solutie decorativa practica si de efect, care isi face loc in tot mai multe case, apartamente si chiar in diverse baruri si restaurante cu specific irlandez sau vintage. Cand ai de amenajat o incapere tip open space, in care vei avea o zona mai expusa la trafic si umezeala, asa cum este bucataria si o arie de relaxare in fata televizorului, ideea de pardoseala combinata este poate cea mai potrivita dintre alegerile pe care le poti face.

Am vorbit despre acest subiect si aici: Un nou trend – pardoseli din lemn imbinate cu placi ceramice.

In locuintele din tara noastra intalnim adesea aceasta combinatie de materiale, insa de cele mai multe ori tranzitia lina dintre cele doua suprafete este intrerupta brutal de pragurile sau imbinarile metalice. Este perfect adevarat ca aceste praguri fixeaza mai bine parchetul si mascheaza eventualele imperfectiuni ale imbinarii, insa in acelasi timp benzile metalice distrug efectul decorativ al alaturarii celor doua materiale atat de diferite ca aspect si textura.

Mesteri priceputi si adezivi care rezolva problema

Daca nu vrei sa folosesti pragurile de imbinare, trebuie sa te asiguri ca mesterii pe care ii vei angaja au mai realizat pana acum lucrari de acest gen, lucru ce poate fi dovedit cu un set de imagini. Un mester care a mai executat astfel de imbinari stie deja ce adezivi pot fi folositi pentru fixarea parchetului si stie cum sa realizeze tranzitia dintre cele doua suprafete cu texturi diferite, astfel incat rezultatul final sa fie unul impecabil. Si pentru ca parchetul este un material flexibil ar trebui ca adezivul folosit la fixarea acestuia sa fie elastic, care nu risca sa se caseze la unduirile repetate ale parchetului.

Sursa foto: NovuyDen.com

5 răspunsuri la “Variante de imbinare a parchetului cu gresia in livinguri open space”

Si prin acest articol cu ce ajutati pe cei care vor o astfel de lucrare? Unde sunt sugestiile legate de adezivi sau modalitati de imbinare. Articol fad si lipsit de profesionalism.

Ai dreptate,Claudiu!
Ii rog pe cei care au mai multe informații sa posteze,poate ne lămurim pana la urma

Mie mi se pare un articol foarte clar si nu pricep ce lipseste? Mai exact, ce nu ati inteles?

In articol vorbiti de cunostintele meseriasilor in ale adezivilor. Eu lucrez in constructii si nu am pe cine intreba la depozit de astfel de adezivi pentru ca EI NU SUNT CALIFICATI decat pentru a vinde. Ex: Rog sotia sa cumpere de la un mare si renumit depozit un disc diamantat cu banda continua pentru gresie si faianta. Tipul de la raion fiind „cunoscator in domeniu” , vinde sotiei un disc abraziv pentru metal. DECI: ma repet. Ce adezivi si ce variate „NOI” ne oferiti ca sa ne usuram munca si sa facem treaba de calitate, nu doar sa pierdem timpul citind articole fara specificari precise?

Este foarte dificil din punct de vedere fizic, mecanic, sa eviti pragul acela „urat” care intrerupe „brutal” linia fina dintre parchetul de lemn si gresie.
Pentru ca orice parchet are nevoie de rosturi de dilatare perimetrale si intermediare la anumite distante minime. Orice parchet are un mic joc de 1-2 cm care e permanent si depinde de variatiile de temperatura si umiditate. Deci are nevoie de spatiu ca sa se dilate si contracte in permanenta.

Ca atare parchetul nu se poate lipi de gresie in planul orizontal ci trebuie lasat acest spatiu de 1.5-2 cm minim intre cele doua materiale. Spatiu ce trebuie la randul lui protejat de praf, muradrie, umezeala cu un prag…

Varianta eliminarii pragului exista in cazul in care parchetul nu e de lemn ci se opteaza pentru o gresie care imita lemnul. Sau in cazul in care se foloseste un parchet laminat waterproof tip Dumafloor dar care presupune si un cost mai ridicat…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *