Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Amenajari cu pietris pentru curtile moderne. Modele si idei

1-exemple de folosire a pietrisului in amenajarea curtiiPoate ai remarcat si tu prin parcuri si diverse gradini publice cat de frumos arata pietrisul de diferite forme si dimensiuni folosit in conturarea si amenajarea spatiilor exterioare. Vorbesc despre un material usor de procurat si cu efect decorativ intens pe care il poti folosi si in amenajare curtii tale.


Conturarea aleilor, delimitarea rondurilor si decorarea diferitor zone de interes din perimetrul unei curti se poate face foarte simplu cu ajutorul pietrisului de diferite forme si culori, dar amenajarile cu efectul decorativ cel mai intens se obtin cu ajutorul pietrelor albe de diferite forme si marimi.

Inventivitate si creativitate

De la bun inceput iti spun ca nu exista reguli pe care sa trebuiasca sa le urmezi cu sfintenie in utilizarea diverselor tipuri de pietris in amenajarea si decorarea curtii si gradinii tale. Totul tine de imaginatie, de felul in care vrei si poti sa-ti structurezi vizual spatiul din exteriorul casei.

Insa ideea esentiala este ca pietrisul este un material care te va ajuta sa scoti in evidenta diverse arii si elemente prezente in amenajarea peisagistica a gradinii tale si asta fara sa depui prea mult efort.

Dubla utilitate

Chiar si o curte de mici dimensiuni poate fi impartita in mai multe zone de interes sau pur si simplu poate fi infrumusetata cu ajutorul unor alei, ronduri si spatii cu plante si flori perene. Desigur ca plantele sunt frumoase prin natura lor, cata vreme sunt bine ingrijite. Insa daca vrei sa le pui si mai mult in valoare, sa le accentuezi frumusetea, presara niste pietris alb in jurul lor. Acum este momentul sa spun ca cele mai potrivite pietre pe care le poti folosi in acest scop sunt cele albe din marmura rotunjita, insa exista si variante in culori mai inchise care pot fi luate in considerare.

Pe langa aportul decorativ al pietrisului il vei descoperi si pe cel de protectie. Un strat de pietris ajuta la mentinerea umiditatii solului la radacina florilor si plantelor de gradina. In plus, un strat compact de pietris asternut peste o folie antiburuieni te va scuti de stresul aparitiei buruienilor si lastarilor nedoriti.

Iti recomand sa citesti si: Modele de alei si carari frumoase pentru curte sau gradina.

Alei frumos conturate

Daca nu vrei sa-ti conturezi aleile si cararile din gradina cu borduri obisnuite si cauti un model de contur mai interesant sau macar diferit de cel intalnit in majoritatea curtilor, din nou pietrisul te poate salva. Dar pentru a te asigura ca pietricelele nu vor „evada” in zonele alaturate – pe gazon sau pe aleile propriu-zise, ar trebui sa le separi cu ajutorul unei baghete de delimitare care se ingroapa in sol, iar deasupra acestuia apare ca o bordura discreta si ingusta.

Si zone precum piscina sau micile helestee sau fantanile arteziene decorative pot fi puse in valoare cu ajutorul pietricelelor albe de marmura. Pentru a le face sa ramana in zona in care au fost asternute ar fi indicat sa urmezi aceeasi ideea de mai sus: sa folosesti bordura decorativa de delimitare.

Cand e indicat sa eviti utilizarea pietrisului in amenajare curtii

Ar mai fi de spus ca oricine poate sa-si decoreze curtea cu pietre albe asa cum poti vedea in imaginile de mai jos, insa cei care au caini de talie mare si energici s-ar putea sa descopere ca aceasta idee de amenajare a gradinii nu li se potriveste, intrucat patrupezii vor denivela mereu zonele acoperite cu pietris doar alergand prin curte. Pentru cei din aceasta categorie exista alte idei, cateva dintre acestea fiind prezentate in urmatoarele articole: 8 modele noi de alei DIY pentru curte pe care le poti face chiar tu si Alei de gradina din piatra si lemn. Infrumuseteaza-ti curtea casei.

Sursa foto: Novate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *