Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Bucatariile inguste – imagini cu modele si idei de amenajare

1-exemplu de amenajare a unei bucatarii inguste cu mobila albaUnele dintre cel mai dificil de amenajat bucatarii sunt cele inguste. Indiferent daca sunt mari sau mici acestea ridica o serie de probleme de configurare: ce forma si dimensiune trebuie sa aiba dulapurile din garnitura de mobilier, cum trebuie asezate electrocasnicele specifice acestui spatiu si ce solutie de amenajare a unui loc de luat masa este cea mai potrivita, data fiind forma ingusta a incaperii?


Configurarea si amenajarea unei bucatarii inguste poate deveni un proiect finalizat cu succes, daca toate deciziile luate in decursul acestui proces sunt in directa legatura cu forma si dimensiunea spatiului. Si chiar daca pare greu de crezut, un spatiu lung si ingust poate fi corectat vizual si – de ce nu – poate deveni frumos, practic si comod. Iata care sunt aspectele care trebuie luate in considerare pentru a reusi acest lucru.

Cele doua arii de interes ale unei bucatarii

Indiferent de forma si suprafata pe care o are o bucatarie trebuie sa contina doua principale arii de interes: zona de gatit si locul de luat masa. Desigur ca daca vorbim despre o incapere foarte mare, in perimetrul acesteia pot fi configurate si alte arii de interes suplimentare, desi, personal, nu le vad rostul. Locul de luat masa, asadar, este aria dotata cu o masa si un set de scaune sau, dupa caz, cu o canapea, un coltar si niste scaune sau taburete.

Mai multe idei din care te poti inspira gasesti aici: Amenajarea unui loc de luat masa intr-o bucatarie mica.

Zona de gatit este mult mai complexa, aceasta avand trei componente esentiale: dulapurile care asigura spatiul de depozitare necesar bucatariei, blatul de lucru si chiuveta – elemente folosite in procesul de preparare a mancarii si electrocasnicele de baza – plita, cuptorul si frigiderul – carora, in functie de spatiul disponibil, li se pot adauga o masina de spalat vase, un cuptor cu microunde, alte electrocasnice mici si poate chiar o masina de spalat haine. Asezarea in spatiu a tuturor acestor elemente este mai complicata in cazul unei incaperi inguste, insa asa cum vei vedea in continuare, nu este imposibila.

Corectarea vizuala a unui spatiu ingust

Cea mai buna solutie de corectare vizuala a unei bucatarii inguste este proiectarea unui mobilier pe colt sau doua laturi. Practic, in acest fel vei scurta intr-un mod eficient incaperea si o vei face sa se apropie mai mult de ideea unui patrat. Pentru ca in cele mai multe cazuri fereastra ocupa una dintre laturile inguste, iar cealalta este ocupata de usa, solutia de proiectare a unui ansamblu de mobilier in forma literei L presupune mutarea caloriferului de sub fereastra, astfel incat in spatiul eliberat in acest fel sa poata fi integrat un numar de dulapuri.

Iti recomand sa citesti si: Transformarea unei bucatarii lungi si inguste. Galerie foto.

In varianta ideala, daca poti muta caloriferul asa cum am spus mai sus, poti face un efort suplimentar mutand si traseele de apa si canalizare in locul acestuia, asa incat sa poti monta chiuveta sub fereastra si in apropierea ei, desigur masina de spalat vase sau pe cea de spalat haine. In acest fel te vei alege cu o portiune suplimentara de blat de lucru si vei beneficia de confortul de a spala vasele si produsele alimentare in bataia luminii naturale, lucru care te asigur, iti va usura aceasta sarcina deseori neplacuta.

Mai multe idei pe aceasta tema agasesti aici: Spatiile lungi si inguste – cum le amenajam?

In cazul in care ti se pare prea complicat sa schimbi pozitia caloriferului si a chiuvetei, poti aloca una dinte laturile scurte ale bucatariei tale inguste pentru amenajarea unui loc de luat masa. In cazul in care incaperea este si foarte lunga, poti sa dotezi locul de luat masa cu doua canapele sau banchete, asezate fata in fata si cu o masa intre ele.

Un proiect de amenajare reusit gasesti aici: O bucatarie foarte ingusta – vezi cat de ingenios a fost amenajata.

Alegerea mobilei

Asa cum spuneam mai sus, daca poti, alege sa-ti mobilezi bucataria ingusta cu o garnitura pe doua laturi. Am si explicat de ce. Daca insa nu poti sau pur si simplu nu-ti doresti sa faci aceasta alegere, limiteaza-te la o garnitura liniara, simpla. In general, mobila destinata unei bucatarii prea inguste este tot una de dimensiuni standard, mai cu seama cand vine vorba despre corpurile inferioare. Acestea trebuie sa aiba dimensiunea standard, cu blatul de cel putin 60 cm adancime pentru a permite integrarea fara probleme a chiuvetei, plitei, cuptorului si altor elemente specifice.

Ce trebuie sa faci insa pentru a nu ingusta si mai mult spatiul este sa alegi o mobila in culori cat mai deschise si luminoase. Iar daca vei decide sa creezi o amenajare moderna, ar fi bine ca fronturile mobilierului sa fie lucioase, sa reflecte lumina. Acelasi lucru este valabil si pentru electrocasnice si finisaje – culorile deschise fac minuni in spatiile inguste si slab iluminate.

Foarte utile si interesante sunt si informatiile din urmatoarele articole: Bucatarii de culoare alba – curatenie, lumina si spatiu si Culoarea alba in amenajarea bucatariilor moderne. 20 IMAGINI.

Rolul pardoselii

Nu stiu cata lume constientizeaza cat de important este finisajul ales pentru placarea pardoselii unei bucatarii. Dincolo de aspectele practice dupa care este ales – sa nu alunece, sa fie durabil si usor de intretinut – trebuie subliniat ca finisajul poate influenta perceptia asupra dimensiunii intregului spatiu.

Mai poti citi si: Bucatarii mici si inguste, cum le amenajam? Idei si imagini.

Astfel ca din punct de vedere cromatic e bine sa te orientezi spre gresie, parchet sau dusumea in culori deschise. Insa foarte important in cazul amenajarii unui spatiu ingust, in opinia multor specialisti in domeniu, este si felul in care vei monta finisajul ales. Pentru crearea iluziei de largire a bucatariei e bine, asadar, sa alegi placi de forma dreptunghiulara pe care sa le montezi de-a latul incaperii. Dupa cum spuneam, multi designeri aleg acest tip de montaj, dar eu marturisesc ca am vazut o multime de bucatarii inguste cu parchetul montat pe lungimea incaperii si nu mi s-a parut ca arata rau sau ca accentueaza ingustimea spatiului. Mai important este, din punctul meu de vedere, ce culoare va avea finisajul ales.

Sursa foto: YellowHome

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *