Categorii
Casa pas cu pas

Case pe structura metalica – avantaje si dezavantaje

1-casa moderna pe structura metalica cu mansardaDin ce in ce mai multi dintre cei care doresc sa-si construiasca o casa se indreapta spre sistemele de constructie noi, usoare, cu timp de executie si costuri reduse. Si daca in urma cu 10-15 ani principala alternativa a constructiilor din caramida o reprezentau cele din lemn, astazi se bucura de o popularitate crescanda casele pe structura metalica.


Inca o noutate pentru cea mai mare parte a romanilor, constructiile pe structura metalica s-au afirmat de multa vreme in occident unde sunt prezente atat in zona rezidentiala, cat si in cea industriala datorita multiplelor avantaje pe care le prezinta. Daca esti in faza de cercetare a domeniului constructiilor si vrei sa afli mai multe despre casele pe structura din otel, iti prezint avantajele si dezavantajele acestora, in speranta ca iti voi usura munca de documentare.

Structura metalica – principalele avantaje

Desigur ca fiecare tip de constructie prezinta cate o lista de avantaje si dezavantaje, iar constructorii stiu acest lucru cel mai bine. Insa pentru ca astazi am decis sa studiem mai amanuntit structurile metalice (mai exact, cele din otel), voi insirui principalele calitati si avantaje ale acestora:

– In prezent, specialistii sustin ca acest tip de constructie este cel mai usor, fiind mai usor decat lemnul chiar si cu pana la peste 60%;

– Constructiile civile sau industriale pe structura metalica nu sunt vulnerabile la rozatoare si mucegai;

– O structura metalica nu arde si deci nici nu ajuta la extinderea flacarilor in cazul izbucnirii unui incendiu;

– In consecinta, acestea nu au nevoie de aplicarea unor tratamente speciale, asa cum se intampla, de pilda, in cazul constructiilor din lemn sau pe structura de lemn, iar stratul superior de zinc al structurilor de otel – obtinut prin galvanizarea otelului – ii asigura protectie impotriva coroziunii, ceea ce se traduce printr-o durata de viata indelungata;

– O casa pe structura metalica usoara rezista mai bine in cazul cutremurelor. Prin urmare si pierderile sau daunele produse in urma unui seism vor fi mai mici decat cele ale constructiilor clasice;

– Greutatea mica a unei case pe structura metalica presupune construirea unei fundatii mai usoare, deci si mai putin costisitoare;

– O casa pe acest tip de structura se ridica foarte rapid datorita faptului ca toate elementele structurii sunt prefabricate;

– In zonele montane stancoase fundatia clasica poate fi inlocuita cu piloni metalici;

– Datorita faptului ca in acest tip de constructii se folosesc profile de mici dimensiuni, grosimea peretilor este mult redusa, iar raportul dintre aria construita si cea utila este extrem de avantajos; interiorul incaperilor fiind mult mai mare decat cel al constructiilor din zidarie traditionala, cu stalpi si cadre din beton;

– Costurile unei constructii pe structura metalica din otel galvanizat sunt mai mici decat cele ale constructiilor clasice din caramida sau bca si chiar si decat ale celor din lemn gratie stabilitatii pretului otelului pe piata mondiala.

Dezavantajele caselor pe structura metalica

Am cautat indelung informatii pe care sa le includ in lista dezavantajelor pe care le prezinta constructiile pe structura metalica si am fost surprinsa cat de putine am reusit sa adun.

– Peretii subtiri ai caselor pe structura metalica necesita montarea unui strat fonoizolator suplimentar care sa asigure o izolare fonica eficienta;

– Iar pentru a asigura un climat placut in interiorul unei astfel de case, se recomanda ca si stratul de izolare termica sa fie realizat cu maxima responsabilitate deoarece structura in sine este una rece;

– Unele voci sustin ca din cauza faptului ca metalul este sensibil la variatiile de temperatura, structura constructiilor de acest tip lucreaza in timp, ducand la aparitia zgomotelor produse de comprimarile si dilatarile repetate si chiar la aparitia fisurilor in pereti. Totodata, multi producatori si specialisti sustin ca nu este adevarat, structurile acestea fiind prevazute cu rosturi de dilatare;

– Desi am mentionat in lista de avantaje prezentata mai sus ca pretul unei astfel de constructii este mai mic decat cel al constructiilor clasice, am intalnit si pareri care vin sa contrazica acest lucru. Insa banuiesc ca preturile difera de la un producator la altul, iar acesta este si principalul motiv de aparitie a acestei contradictii.

Daca mai cunosti si alte dezavantaje ale structurilor metalice, te rog sa nu eziti in a le impartasi cu noi si ceilalti membri casadex.ro intr-un comentariu mai jos.

Citeste si comentariile si parerile de aici: Constructie pe structura metalica vs caramida sau BCA

Sursa foto: RusGlobal.pro

8 răspunsuri la “Case pe structura metalica – avantaje si dezavantaje”

Buna, Victoria,

Cred ca un alt avantaj important al structurilor metalice este libertatea absoluta in proiectare, de la proiecte traditionale, pana la cele inovative, cubiste, futuriste … practic, pe acest tip de structura, limita e doar in imaginatie si .. buget.

Cu drag,

Anca

In cazul unor cutremure sau deplasari de teren, se misca strcutura si acoperirea de zinc se poate compromite si atunci cred ca apare rugina.

Buna ziua.
Daca nu sunt eliminate puntile termice realizate de catre structura, circulatia aerul din interior , va antrena praful din camera catre acele zone , creeind aparitia unor dungi negre pe tot conturul acelor punti termice .
O alta problema poate fi intradevar zgomotele produse la dilatare .
Nu sunt de acord cu teoria conform careia are o rezistenta la foc mai mare ca lemnul . O ctructura metalica , la incendiu va ceda mult mai repede ca una de lemn . Uitati=va la clubul lui Botezatu , plus alte exemple .

Acum vreo 4 luni am fost in vizita la un amic care isi construia, undeva pe langa Bucuresti, o casa pe structura metalica, structura, care arata cam cum arata structurile metalice, prezentate in pozele 2, 3, 5 si 7, fara contravantuiri sau elemente distantiere intre elementele verticale, Surpriza a aparut in momentul in care am urcat pe plafonul de la mansarda, unde m-am simtit ca pe un vaporas in furtuna. Am intrebat reprezentantul constructorului de ce vibreaza si se misca asa de tare structura , raspunsul a fost ca in momentul in care se vor monta placile din OSB,acestea, o sa stabilizeze constructia. Constructia a fost finalizata nu mai se misca, dar de vibrat in momentul in care faci pasi mai apasati, mai vibreaza. Cred ca structurile prezentate in pozele 4 si 6 sunt mai OK ca mod de executare (au contravantuiri intre elemente si par mai rigide, dar cred ca o asemenea structura nu se poate face dupa ureche si nici de neaveniti, si deasemenea acestea se fac cu respectarea proiectului facut de un proiectant specializat in structuri de la A la Z

Avantalejele constructiilor pe structura metalica sunt evidente conform celor mentionate in articol. Aceste avantaje insa pot sa se piarda daca nu se acorda atentie la cateva aspecte:
– izolarea exterioara sa se faca in strat de minim 15 cm pentru a nu avea punctul de ,,roua,, pe structura metalica.
– izolarea interioara este de dorit a se face cu fibra de celuloza sau cu fibra de lemn pt ca acestea se pompeaza si fibrele inconjoara complet structura de metal fara a exista punti termice. Celuloza are Capacitatea de inmagazinare a caldurii C=2100 J/kg*K fata de vata bazaltica sau minerala care au C=830-900 J/kg/*K (adica blocheaza transferul caldurii de la interior la exterior de 2,5 ori mai bine si astfel se evita riscul de a se crea condens in perete. Totodata celuloza scade si cheltuielile cu incalzirea cu minim 30%.
– izolarea planseelor cu celuloza pt ca celuloza asigura o izolatie fonica de exceptie , astfel ca nu se vor transmite zgomotele de la etaj spre parter.
– in special la casele cu etaj e foarte importanta contravantuirea cu placile de OSB a peretilor si respectarea proiectului de structuri pentru ca alfel vor aparea vibratii in pereti (inclusiv la inchiderea usiilor sau la vanturi puternice)

O cladire pestructura metalica influienteaza foarte mult campul magnetic al omului.Tot ce este metal intr-o cladire are influienta negativa asupra organismului.Intr-o casa de lemn te odihnesti mult mai binne decat intr-o casa cu structura metalica, indiferent ca este armatura sau este structura proprizisa a casei.

🙂 am vazut destule comentari despre magnetism si influente negative , pai cumva uitam ca toate mijloacele de transport sunt din metal ? Sunt marinar … stau si dorm intre metale , as vrea sa stiu si eu sursa la ideile de genu sau mai detaliate ca nu am gasit nimic specific .

Am construit blocuri pe structura metalica si la unul din ele am avut o inundatie, undeva de sambata pana luni dimineata, chiar la ultimul etaj.Tin sa precizez ca aceasta constructie este pe 4 nivele(28 apartamente cu 2 si 3 camere) si era pe terminate( urma sa fie varuit et4 pt a fii terminat). Apa a circulat de la un etaj la altul din ce in ce mai mult, la parter si etajul 1 fiind afectate toate apartamentele si aparitia mucegaiului in toata cladirea , a fost ceva de nedescris. A fost nevoie sa schimbam pana si OSB-ul , nu mai vorbesc de restul materialelor (rigips, izolatie, s.a.m.d.) Un sfat ar fii daca va apucati de constructii de genul sa aveti in vedere si acest aspect. O asigurare a constructie ar fii indicat, o firma de avocatura buna cel putin pe despagubiri si o verificare a firmelor care au lucrari in acelasi santier sa aibe si ele asigurare pentru munca ce o depun.
In rest spor la treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *