Categorii
Intrebari de la cititori

Izolatie fatada cu polistiren extrudat – pareri pro contra

Buna ziua, acum cateva luni am izolat fatada casei cu polistiren extrudat. Am auzit multe pareri, pro si contra. Intrebarea mea este, am facut bine sau nu? A fost o alegerea buna? Daca nu, ce-i de facut?Vroiam sa mai precizez ca pe unii pereti a aparut si mucegai. Astept cu nerabdare un raspuns. Multumesc!


Intrebare de la Florentina, pe adresa redactiei: Izolatie fatada cu polistiren extrudat – pareri pro contra.

13 răspunsuri la “Izolatie fatada cu polistiren extrudat – pareri pro contra”

Am izolat casa cu polistiren extrudat de 10 si am avut surpriza sa atrag vrabii si randunele care mi-au distrus marginile izolate , plus aparitia mucegaiului pe peretii din Nord. Am descoprerit de curand un produs nou,” re-therm ” care ofera solutii mult mai avantajoase….scad pierderile de caldura mult mai mult in comparatie cu polistirenul, previne aparitia condensului si a mucegaiului….voi incerca acest produs chiar in aceasta vara.

Unul din cele mai mari incendii din Anglia, incendiu care a facut peste 30 de morti si alte zeci de raniti, a fost zilele trecute. Se pare ca „vinovat” de propagarea incendiului la cladirea aceea imensa ar fi polistirenul.
Polistirenul mai este folosit si in alte scopuri in industria constructiilor ca de exemplu, la realizarea scafelor inauntrul betonului proaspat turnat. Dupa turnare el se indeparteaza mecanic iar micile bule din polistiren se ard cu flacara deschisa sau se pulverizeaza benzina peste el. Rezultatul este disparitia polistirenului.
In Romania, polistirenul este folosit la scara larga si, dupa parerea mea, ar trebui interzis utilizarii in constructii in scopul termoizolarii caselor. As admite doar sub radier acest component izolator.
Este totusi un material termoizolant si nu ai gresit cand ai montat acest material pe peretii casei tale. Grosimea stratului termoizolant este determinant in calitatea izolarii realizate. Cu cat este mai mare, cu atat este mai bine. Daca ai asigurata protectia la foc, atunci ai facut o alegere foarte buna.
Mai departe, aparitia mucegaiului, nu este determinata de izolarea casei ci de existenta umiditatii excesive in casa. Mucegaiul este un organism viu deci, apare de undeva: de la aburii de la mancare, din exterior, din haine, din covoare, practic, de peste tot. Umiditatea in casa este de diferite concentratii in diferite puncte ale casei. De exemplu, gasim umiditate mai mare in zona colturilor, in zona peretilor, sub pervaze, in bucatarie, in baie, etc. In mijlocul camerei nu avem umiditate. A echilibra umiditatea in casa peste tot, presupune existenta unei ventilatii corespunzatoare. Daca aveti calorifere, umiditatea se manifesta altfel in diferite puncte ale casei in schimb, daca aveti incalzire in pardoseala, umiditatea este echilibrata in mod artificial de existenta circulatiei aerului pe verticala, generata de aerul cald care se ridica spre tavan, fiind mai usor. Deci, nu exista o legatura directa intre polistirenul montat pe casa si mucegaiul din casa. Indirecta, da, dar nu directa. As spune mai degraba ca este un factor favorizant al propagarii umiditatii la pereti, umiditate ce favorizeaza dezvoltarea mucegaiului.
In functie de solutia aleasa pentru incalzire va trebui sa creati un sistem antimucegai. Ori prin ventilatii permanente prin montarea de ventilatoare, eventual automate (ventilatoare comandate de existenta umiditatii)sau sa aerisesti mai des.
Spor!

Valentin Nichita, chiar mi-ai trezit curiozitatea si sincer sa fiu, am petrecut ultimele doua ore in cercetarea materialului prezentat si am ajuns la o concluzie: e prea frumos sa fie adevarat. In acest sens, am cerut lamuriri suplimentare de la comerciant care, se pare, are o documentatie destul de aprofundata. Ceramica din compus poate fi inlocuita cu succes de tigla, care este tot ceramica. Hm. A incerca un produs care se prezinta doar cu teste de laborator este riscant. Ce vreau sa subliniez este ca nu este un produs consacrat. Cu toate ca testele de laborator ne arata valori ale diferitelor teste „dupa 10 ani” sau „dupa 15 ani” totusi, nu este conacrat. Si mai e un aspect: daca particulele sunt ceramice si printre ele mai sunt molecule siliconice vidate, care este liantul? Este vopsea? Este altceva? Cum ajunge un produs in care ceramica este principalul ingredient sa fie mai usor decat apa ajungandu-se la densitatea prezentata in documentatia tehnica de ~350 kg/m3 in stare lichida? Stii care sunt materialele mai usoare ca apa? Ei bine, petrolul, uleiul, care ajung cam la ~800 de kg/m3 in nici un caz ceramica.
Mai departe, vorbind despre aplicare, nu imi imaginez cum poate comerciantul sa recomande aplicarea cu o pompa airless de 6000 de euro, cu duze de 0,038 mm si in paralel sa poata recomanda aplicarea cu pensula sau trafaletul??? Pe de-o parte avem de-a face cu echipament de profesionisti, pe de alta parte avem pensula, un amatorism evident. Materialul, in fond, ce cere? Iti spun eu: materialul cere pompa airless de 6000 de euro. In conditiile respectarii acestor echipamente tehnice profesionale si a procedurii de lucru, garantia se poate apropia de cei 10 sau 15 ani insa cu pensula?!? Sa fim seriosi!
Sunt sigur ca o sa aplici cu trafaletul compusul, sub deviza ca daca asa scrie, asa este si te vei astepta sa ai rezultatele scontate: fara igrasie, fara pierderi termice! Ei bine, nimic nu este mai fals. NU neg importanta acestui nou material insa trebuie testat. Sunt multe intrebari legate de acesta. Personal as transforma oalele din pamant ars (ceea ce nu sunt altceva decat ceramica), le-as ingloba in ceva vopsea polimerizata de la Chrotex as aplica si as astepta rezultatele. Targul olarilor din Pitesti ofera destule oale. 🙂
Pana produsul isi va face cumoscuta utilitatea, eu raman fidel celui mai bun termoizolant existent pe piata: vata minerala bazaltica, cu grosimea de 40 cm. Pentru a evita situatii ca ale Florentinei, as monta incalzire in pardoseala si as aerisi des.
In tot cazul, eu iti multumesc ca mi-ai dat de lucru pentru urmatoarele cateva luni: testarea re-therm.
Cu stima

Este buna Vata Minerala Bazaltica Isover PLE 100 Mm pentru a izola pe exterior un balcon ?

am convingerea ca ,daca la izolarea ferestrlor in exterior s-ar fi folosit VATA BAZALTICA SAU VATA MINERALA/SAU DE STICLA SAU MAI NOU CELULOZA COMPACTATA FOCUL NU SE MAI PROPAGA;Am vazut in ROMANIA asemenea lucrari atent executate ,in jurul ferestrelor -la blocuri capitonate in special cu POLISTIREN EXTRUDAT -montate si aplicate pe conturul feresrelor ,unde se propaga flacara din interior-montate prin aplicare VATA BAZALT/VATA MINERALA/VATA DE STICLA;
Dacaq aveti comentarii ,VA solicit postatile in atentia mea si a NOASTRA.
Cu bine dan victor/25/6/2017

Salutare

Eu va recomand pentru izolarea peretilor exteriori:Placile Multipor si Vata minerala bazaltica sunt de departe cele mai bune materale in momentul de fata de pe piata din Romania.Spor

CAUT ASOCIERE CONSTRUCTIE CASA VACANTA DIN :lemn ,materiale usoare,container maritim ,etc ;POSED in propr. tabulara TEREN IN PREDEAL ,sosea nat. PREDEAL-BRASOV 350 mp;asociere 40/60 %;variante ;vanzare 75 e/mp.
relatii si oferte serioase la tel:0213455248; 0766245890.
25/6/2017

Ar fi trebuit sa folosesti expandat; extrudatul nu e bun la fatade exact din motivul descris: nu permite circulatia si difuzia vaporilor dinspre exterior spre interior. In plus e si mult mai scump ca expandatul, 2-300%, pentru o diferenta minora de performanta, cam 20%. Ca urmare sunt sigur ca ai folosit o grosime mica (m-as mira daca ai fi pus peste 5 cm), deoarece e scump. Extrudatul are scopul lui si este bun la alte zone: sub pardoseli, sub placa, la fundatie, in zone unde trebuie sa opreasca trecerea umiditatii.

In prezent singurul lucru care mai se poate face este ventilarea mai buna a casei, sau, daca extrudatul e subtire (cum am spus mai sus, din cauza costurilor) ar fi suplimentarea acestuia cu expandat. O izolatie corecta are cel putin 15 cm. La 5-10 cm nu este suficient, peretii sunt reci, fac condens si apare mucegaiul. Daca vei izola cu cel putin 15-20 cm (cu cat mai mult cu atat mai bine, pana aproape de 35 cm dar asa ceva nu e usor de facut) igrasia si mucegaiul vor disparea pentru ca peretii vor ajunge sa fie la aproape aceeasi temperatura cu aerul ambiant si implicit apa nu va mai condensa pe ei sau in ei.

pardon, mai sus am scris din greseala „circulatia si difuzia vaporilor dinspre exterior spre interior”. Vroiam sa spun exact invers.

Buna ziua,
As vrea sa pun un strat de polistiren extrudat pe fatada de la casa iar apoi sa dau cu decorativa peste.
Credeti ca va aparea mucegaiul in interior ?
Precizez ca am peretii exteriori de 60 -70 cm grosime.
Va multumesc,
Danut Dimoiu

Eu iti multumesc, Dan, pentru seriozitatea cu care tratezi subiectele abordate pe acest site profesionist. Ai dreptate din punct de vedere tehnic, totusi, afirmatia…” Ce vreau sa subliniez este ca nu este un produs consacrat. ” …nu-si are locul in contextul pionieratului acestui produs. Nou pe piata…beneficiarul pesimist…provenienta din EST…de unde vine ploaia si gazul….Oricum, mutumesc pentru abordare!!!!

Spunea cineva mai sus de incendiul din Anglia. Eu am citit recent de un test facut de Adeplast pe termosistemul lor, ETAG 004 in Ungaria, in cadrul Institutului maghiar de incercari si focul nu s-a propagat. casotec test-adeplast-polistiren-nu-arde/ acesta este filmuletul; testul a durat o ora. Am vazut si la TV si au spus clar ca nu se lucreaza corect cu aceste materiale si de aceea apar tot felul de probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *