Categorii
Intrebari de la cititori

Merita geam tripan in locul celui din 2 foi (termopan)?

La un apartament 2 camere + bucatarie situat in Bucuresti se justifica, la ferestre PVC, geam tripan in locul celui din 2 foi (termopan)? Multumesc.


Intrebare de la Radu, pe adresa redactiei: Merita geam tripan in locul celui din 2 foi (termopan)?

9 răspunsuri la “Merita geam tripan in locul celui din 2 foi (termopan)?”

Buna intrebare. Interesant ar fi daca cineva a avut termopane o perioada dupa care le-a inlocuit cu tripan. Asa ar sti exact daca sunt diferente si merita. Aceeasi casa, aceleasi izolatii. Daca a simtit diferenta. Asteptam pareri

Buna ziua
1. Pt o zona atât de sudică precum Bucureștiul​ nu se merita investiția ! Îmbunătățirea este infima comparativ cu prețul investiției!
2. Fereastra are pierderi nu doar prin suprafața vitrata , ci și prin tâmplărie!

da merita, am avut geamuri termopane cu dou foi de sticla, montate in urma cu 11-12 ani si am luat decizia sa schimb un geam ca sa vad daca are efect. la un an dupa montarea geamului tri pan am trecut si la montarea intregului apartament. in primul rand ai eficenta de transfer termic si nivelul de zgomot aprape redus de zero. grije mare cu ce firma le faci, conteaza foarte mult panelul(veka,salamandre,,,,)si apoi sticla lowe for all season…..

Da se merita.Diferenta de pret este de maxim 100 euro pentru toate ferestrele.
Acesti bani ii recuperezi in maxim 3 ani la factura de gaz.Daca montezi si rulouri exterioare din aluminiu,recuperezi banii in 1 an.
Cu costul rulourilor ajungi tot la 3 ani.Dupa care ramai cu diferenta de bani in buzunar.
Deci se merita si termic si fonic.
Sticla din mijloc sa fie de 6mm (LowE-4S4+F6+LowE-4S4+Ag)
Sper ca ti-am fost de folos.

Se poate calcula destul de usor. Simpla aritmetica.

Metrul patrat de tripan are coeficienti de transfer termic de la cca 0,5 la cca 0,8W/mpK
Metrul patrat de bipan are coeficienti de transfer termic de la cca 1,1 la cca 1,5W/mpK

Calculul se face asa:

Mergi la cativa ofertanti de tamplarie termopan si le ceri oferte de tripan si bipan, cu pretul specificat pentru sticla si cu coeficientii de transfer ca mai sus, si notezi pe hartie preturile si coeficientii.

Masori suprafata totala a geamurilor, doar sticla, fara tamplarie. (Tamplaria se calculeaza la fel, dar separat.)

Inmultesti diferenta celor doi coeficienti (probabil 0,6W/mpK) cu numarul total de metri patrati (sa zicem 8), cu diferenta de temperatura a aerului interior fata de cel exterior in grade in diferitele luni de iarna ( nu se face media, e bine sa se faca pe fiecare luna separat, sau medie ponderata.); se mai inmulteste cu numarul de ore intr-o zi (24) si cu numarul de zile intr-o luna (30).

Rezultatul este economia de energie termica in Wh/luna de iarna, distribuit pe cele 6 luni de calcul. Se imparte la 1000 ca sa iasa in kWh/luna

Se aduna toate cele 6 luni si se inmulteste cu pretul pe kWh al combustibilului folosit, si se are in vedere cresterea pretului acestuia pe viitor.

Avem acum economia anuala de combustibil in lei. Comparam cu diferenta de pret a ofertelor si vedem in cati ani se amortizeaza.

Daca apartamentul este pe sud sie ste expus la soare in timpul iernii, intervin si alti factori: coeficientul de transparenta, care ne poate ajuta sa castigam o oarecare cantitate de energie, prn capturarea unei parti a energiei solare care intra prin ferestre.

Se merita. In iarna 2017-2018 dadeam drumul la centrala doar seara pe la 9, o opream pe la 5-6. Vecinii mei inainte de asfintit vedeam ca folosesc centrala, dimineata la 9-10 cand plecam eu inca o foloseau.Si fonic se vede. Am avut ocazia sa compar la o diferenta de 1-2 minute la vecin si la mine pe acelasi zgomot: acolo se auzea suficient sa atraga atentia, la mine a trebuit sa ciulesc urechile sa vad daca se aude. Conteaza si tipul de garnitura folosit.

Buna ziua! Este posibil ca un geam tripan montat de o luna sa se sparga fiind lovit de o pasare. Multuesc ptr raspuns

Am avut geam bipan si am schimbat acum cu tripan pentru test. Nu am schimbat profilul in cat este compatibil si cu tripan (veka, mi-au schimbat numai bagheta). Diferenta numai la atingere geamul este semnificativa. Nu mai simti rece de afara. Nu a fost ieftin. Acum vedem per termen lung. Calculati ca racirea in vara cu clima este scump. Si aici ai castig daca este geam 4 seson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *