Categorii
Utile

Tipurile de lemne de foc pentru centrale si calitatea acestora

lemne sparte aranjateFag, carpen, stejar, salcam sau ce alt lemn de foc sa folosim la o centrala pe lemne? Care dintre acestea are esenta mai buna si tine jarul mai mult? Lemnul trebuie sa fie uscat sau putem folosi si lemn verde? Depind aceste detalii de tipul de centrala?


Pot spune ca am folosit la centrala mea, de-a lungul anilor, toate tipurile de lemne enumerate mai sus. Si nu numai atat. Am folosit si carbune.
Las mai jos concluziile mele si m-as bucura daca in comentarii veti adauga si parerile voastre, din experientele avute de voi.

Esenta lemnului

Daca as putea sa aleg, as cumpara doar carpen. Nimic altceva. Dar pentru ca este un lemn care se gaseste mai greu, cel putin in zona mea, m-as multumi daca as gasi sa cumpar mereu fag.

Asadar un top facut de mine cu esentele ar fi: carpen, fag, salcam, stejar. Intotdeauna m-am bucurat sa am si ceva brad, care este foarte bun pentru aprinderea/pornirea focului, dar care nu pastreaza jarul decat pentru foarte putin timp.

Carbune

Am folosit si am mai povestit. Intr-o centrala cu gazeificare, dupa parerea mea, nu merita sa bagi carbune. Nu am simtit o mare diferenta, iar deranjul facut e mult mai mare.

Cat de uscat sa fie

La fel, va spun parerea mea. Ideal e sa am in curte jumatate din lemne cumparate de un an si cealalta jumatate de doi ani. Lemnele uscate cu vechime de doi ani le-as folosi la inceput, iar seara as introduce in foc lemne ceva mai verzi, sa zicem. Adica cele cu vechime de un an.

Sa retinem. Folosesc o centrala cu gazeificare. In care daca introduci lemne taiate proaspat, adica verzi, temperatura apei nu va sari de 30-40 de grade. Practic deci, nu poti folosi lemne care nu sunt uscate (taiate de cel putin 4-6 luni de zile), asa cum poti folosi in centralele fara gazeificare. Sigur, fata de centralele clasice, o centrala cu gazeificare are alte avantaje.

Dupa toti acesti ani am inteles ca cele mai ok ar fi centralele cu ardere tip lumanare. Exemplu Stropuva si Liepsnele. Odata pentru ca perioada intre incarcarile cu lemn ajunge la 30 de ore, iar la incarcarile cu carbune se ajunge la o autonomie de 3 zile. Iar daca voi avea ocazia, voi schimba ce am acum cu una dintre cele doua de mai sus.

Sigur ca esenta si calitatea lemnului conteaza si la aceste doua centrale, dar nu este atat de problematica, asa cum se intampla la centralele cu gazeificare. Spre exemplu, distribuitorul Stropuva in Romania specifica: „Puterea calorica a lemnului scade substantial odata cu cresterea umiditatii”. Si mi se pare normal ca un lemn mai uscat sa dea un randament mai bun.

Astept mai jos, in zona de comentarii, parerile si concluziile trase de voi dupa utilizarea instalatiilor voastre.

Un răspuns la “Tipurile de lemne de foc pentru centrale si calitatea acestora”

buna seara
Care dintre acestea are esenta mai buna si tine jarul mai mult?
a tine jarul nu mi-se pare a fi un punct forte,jar cenusa =lemn nears,intr-o soba care jeruieste arderea nu este corecta,temperatura din focar nu este suficienta pentru ca lemnul sa elibereze toate gazele care de fapt ard,arderea trebuie sa fie complecta fara reziduri sau putine,chiar daca dureaza doar 4H,caldura rezultata ar trebui inmagazinata in puffer si de acolo autonomia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *