Categorii
Utile

8 lucruri cu risc mortal din casa ta. Ai grija!

1-semineu pe lemne cu focul aprinsAcasa este locul in care ne simtim cu totii in siguranta si la adapost de orice pericol. Putini stiu insa ca in casele fiecaruia dintre noi exista o sumedenie de lucruri cu potential letal, care ne pun vietile in primejdie.


Multe statistici arata ca accidentele casnice ocupa primul loc in topul accidentelor, abia apoi urmand accidentele rutiere si de alt tip. Si, din pacate, majoritatea victimelor sunt copii si batrani. In tari precum SUA exista statistici care atesta ca principala cauza de deces a copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani o constituie anume accidentele casnice. Pentru ca e vacanta si multi dintre copii raman acasa, nesupravegheati, in intervalul in care parintii sunt la munca, e bine sa stim ce „dusmani” se ascund in locuintele noastre, cum ne putem pune la adapost de ei si cum ne putem proteja copiii si intreaga familie. Asadar, afla 8 dintre obiectele si substantele cu risc mortal pe care e posibil sa le ai deja in casa ta:

1. Semineul si soba

Primele pe lista de astazi sunt semineele si sobele folosite pentru incalzirea locuintelor. Pe langa incendiile care pot fi provocate de manevrarea neatenta a combustibilului utilizat, exista riscul intoxicarii cu dioxid de carbon. Expunerea indelungata la dioxid de carbon duce intai la aparitia durerilor de cap si ametelilor, iar apoi la pierderea cunostintei. Daca nu se intervine in timp util, deznodamantul este fatal. Poti preveni producerea unui astfel de accident domestic prin curatarea periodica si regulata a cosului de fum.

2. Prelungitoarele

Un alt obiect intalnit in orice casa datorita utilitatii sale este prelungitorul. Desi aparent inofensive, prelungitoarele sunt motivul producerii a nu mai putin de 3300 de incendii anual in casele din SUA, unde au fost realizate statistici cu privire la siguranta domestica. Conform acelorasi statistici, in aceste incendii mor, anual, aproximativ 50 persoane si nu mai putin de 270 sufera arsuri grave. Si daca aceasta informatie nu te-a convins deja sa nu lasi prelungitoarele la indemana copiilor, afla ca in fiecare an alte 4000 persoane ajung in sectiile de urgenta ale spitalelor din Statele Unite ca urmare a accidentelor la baza carora stau, culmea, tot banalele prelungitoare. Jumatate din aceste traume inregistrate anual prezinta, contuzii, fracturi, intinderi si rani deschise.

3. Uscatorul de rufe

Desi nu sunt inca folosite pe scara larga in tara noastra, intrand pe piata relativ recent, uscatoarele de rufe sunt o alta cauza a producerii de incendii. Nu mai putin de 15000 anual numai in SUA. Motivul, conform statisticilor, este blocarea filtrului de ventilatie a aparatului cu scame, ate si fire de par, ceea ce duce la supraincalzirea masinilor de uscat rufe si la producere incendiilor.

4. Aparatele de spalat cu presiune

O alta sursa de pericole pe care o regasim in multe locuinte este aparatul de spalat cu presiune. Se pare ca presiunea produsa de acestea este uneori atat de mare, incat cedeaza mufele de imbinare ale furtunelor si in unele cazuri chiar si robinetii, acestea ducand la ranirea oamenilor din apropiere.

5. Naftalina

Daca obisnuiesti sa folosesti naftalina pentru a-ti pune la adapost de moliile nimicitoare hainele, e bine sa stii ca gazul pe care il degaja pastilele de naftalina este extrem de toxic, provocand iritatii ale ochilor, dar si afectiuni ale plamanilor si aparatului respirator. Unele voci sustin ca inhalarea repetata si pe perioada indelungata a substantelor emanate de naftalina pot duce inclusiv la aparitia unor forme de cancer. Iar in ce priveste sugarii, ei bine organismul lor nu are capacitatea de a elimina substantele nocive inhalate in urma expunerii la naftalina, acest lucru ducand la dureri de burta si la aparitia altor afectiuni.

6. Pasta de dinti

Acest produs chiar nu lipseste din nicio casa. Cu totii il folosim de cel putin doua ori pe zi. Dar trebuie sa stii ca pasta de dinti contine substante cu potential toxic si de aceea este contraindicat sa fie ingerata. Gravitatea efectelor secundare aparute in urma consumului de pasta de dinti depinde de cantitatea substantei consumate. De aceea este recomandat ca pentru o spalare sa se foloseasca cel mult o doza de dimensiunea unui bob de mazare, iar spalatul pe dinti al copiilor sa se produca doar in prezenta adultilor in scopuri de preventie.

7. Clorul si inalbitorul de rufe

Inalbitorul de rufe si clorul sunt extrem de utile in gospodarie. Inalbitorul ajuta la eliminarea petelor de pe haine, fete de masa si alte textile, iar clorul ajuta si la curatarea si dezinfectarea anumitor suprafete din casa. In caz ca nu stiai, afla ca ambele substante sunt extrem de toxice si periculoase si trebuie pastrate cat mai departe de copii, in ambalaje sigilate ermetic. Consumul accidental de clor si inalbitor se dovedeste a fi fatal in majoritatea cazurilor. Si gazele degajate in procesul de curatenie in care s-au folosit aceste substante toxice sunt extrem de periculoase si pot provoca arsuri ale tractului respirator si iritatii ale ochilor. Copiii, batranii si femeile insarcinate ar trebui sa evite inhalarea gazelor degajate de aceste doua substante, ba chiar ar fi indicat sa evite sa se afle in incaperi in care acestea au fost folosite recent.

8. Spray-urile si solutiile de curatare a mobilei

In orice baie sau bucatarie exista cel putin un recipient cu solutie pentru indepartarea petelor si prafului de pe mobila din casa. Este perfect adevarat ca substantele din aceasta categorie ne fac viata mai usoara, insa la fel de adevarat este si faptul ca acestea contin substante extrem de toxice. Se pare ca in contactul cu ochii aceste substante pot duce inclusiv la instalarea orbirii, iar daca sunt inhalate sau ingerate pot provoca intoxicatii severe. In urma inhalarii substantelor din spray-urile de curatare a mobilierului plamanii pot fi afectati iremediabil.

Sursa foto: Novate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *