Categorii
Intrebari de la cititori

Control pentru acte: proiect, diriginte santier, avize

Salut. De curand am ridicat langa casa mea noua, ridicata de jos, cu proiecte tot in regula, inca 2 camere langa aceasta in locul carora se aflau 2 camere vechi din prima casa (cea veche din bunici).


Eu stiam ca pot merge pe anexele vechi si m-am trezit cu un control. Imi cer proiect, diriginte santier si alte avize (costuri de peste 5000 lei). Eu stau la sat, am inteles de o autorizatie care m-ar scuti de acestea de la primarie sau altceva. Sunt disperat!?

Intrebare de la Ionut, pe adresa redactiei: Control pentru acte: proiect, diriginte santier, avize.

5 răspunsuri la “Control pentru acte: proiect, diriginte santier, avize”

Salutare. Casa nou construita in baza unui proiect este parter sau parter cu mansarda? Ati obtinut autorizatia de construire? ce s-a intamplat cu casa veche? ceea ce trebuia sa faceti de la bun inceput:
– obtinere certificat de urbanism si autorizatie de demolare,
– demolarea din punct de vedere fizic
– intabulare teren fara constructie
– obtinere certificat si aurizatie de construire pentru noua casa, inclusiv extinderile/anexele.
– dupa obtinerea autorizatiei trebuia sa luati legatura cu un diriginte de santier.
Trbuia sa discutati aceste situatii cu proiectantul. Intr-adevar 75% din populatia romaniei „stie” / „a auzit” ca se poate si asa. insa niciunul din cei 75% nu stiu de legea 50/1991, modificata si republicata, de legea 10/1995 modificata cu legea 177/2015 unde se specifica clar „Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit (…) autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor”.
Controlul a venit in urma unei sesizari din partea unui „binevoitor”, cu siguranta.

o zi buna

Din ce stiu eu de la tatal meu care a avut o situatie similara, se poate scoate autorizatie de renovare (si extindere eventual). Tata asa a facut ca sa nu mai scoata intai autorizatie de demolare si apoi alta de contruire. trebuie sa va adresati Serviciului de Urbanism din cadrul Primariei.

Vremea lui Dorel incepe sa apuna!
Multi romani au uitat proverbul „NU TE PRICEPI, NU PUNE MANA”
Cei din vest au chestia asta in sange!
Legile noastre sunt aliniate la VEST.Este cazul ca si naravurile noastre sa fie aliniate tot in aceeasi directie daca vrem sa traim ca acolo.
Multi investitori,de buna credinta,”se scumpesc la tarate si se ieftinesc la malai”si ajung in situatia celui care acum are o problema.Costul cu dirigentia de santier 1,5_3% DIN VALOAREA INVESTITIEI ESTE NESEMNIFICATIV DAR TE SCUTESTE DE MULTA DURERE DE CAP.
Un proverb spune:desteptul invata din greselile altora,prostul nici din ale sale!

Nu cred ca pentru renovare e necesara autorizatie! Daca nu se schimba dimensiunile cladirii trebuie autorizatie? Pentru a reface tencuiala peretilor si schimbarea tiglei de pe acoperis trebuie autorizatie? Eu cred ca nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *