Categorii
Producatori | Distribuitori | Magazine

Alegere putere centrala pe lemne (kW) in functie de suprafata casei

centralele stropuvaCred ca e un detaliu foarte important alegerea puterii centralei termice pe lemne in functie de suprafata pe care o va incalzi aceasta. In mod normal, firma de la care vei cumpara si care iti va face intreaga instalatie, ar trebui sa faca un calcul al volumului de aer ce va trebui incalzit.


Puterea unei centrale este aleasa in functie de volumul de aer al camerelor incalzite si nu de suprafata casei. Pare un mic amanunt, insa in cazul in care inaltimea tavanelor casei tale nu este una comuna (2.5 m – 2.8 m) ci este undeva la 3 metri sau chiar peste, de exemplu, atunci calculul pentru puterea in kW a centralei trebuie facut atent, deoarece cu siguranta vei avea nevoie de o centrala mai puternica decat in cazul unor tavane mai joase.

Voi incepe intai cu exemplul meu. Casa in care am locuit avea o suprafata de 200 mp. La parter inaltimea tavanelor era de 3 metri, iar la mansarda media era de 2.6 metri. Cei de la care am cumparat centrala, la momentul respectiv, mi-au recomandat un Atmos cu gazeificare de 32 kW, pe care l-am si cumparat, dar pana sa adaug la instalatie si un puffer, nu prea m-am descurcat. Sigur ca au intervenit si alte variabile, cum ar fi dimensiunea caloriferelor pentru fiecare camera in parte. Acestea nu trebuie sa fie nici subdimensionate dar nici supradimensionate. Mai conteaza si izolatia casei, iar casa in care am stat era neizolata.

Si totusi, dupa instalarea pufferului situatia s-a imbunatatit semnificativ (poti citi mai multe detalii aici: Vrei sa cumperi un puffer pentru centrala? Uite ce ar trebui sa stii inainte sau aici Montare Puffer – iata cum arata instalatia unei centrale pe lemne cu rezervor de acumulare).

Hai sa vedem acum cateva cifre concrete, casa sa ne facem o idee despre puterea necesara a unei centrale termice pe lemne in functie de suprafata casei ce trebuie incalzita. Voi lua ca exemplu centralele pe lemne Stropuva si datele pe care le-am gasit in siteul unicului importator al acestora in Romania.

– Modelul de 10 kW poate incalzi o suprafata cuprinsa intre 50 si 100 mp;
– Modelul 20 kW – o suprafata de 100 – 200 mp;
– Modelul de 40 kW va incalzi o casa cu suprafata cuprinsa intre 200 si 400 kW.

* (Inaltimea tavanelor este calculata la maxim 2.5 m).

Asa cum am spus si mai sus, intervin factori care pot face diferenta, cum sunt: izolatia casei, calitatea combustibilului (lemn uscat etc) sau chiar dimensionarea caloriferelor pentru fiecare camera in parte. O problema des intalnita este supradimensionarea caloriferelor fata de puterea centralei, multi considerand gresit ca un calorifer mai mare va incalzi o camera mult mai bine, ceea ce nu este neaparat adevarat.

Daca urmeaza sa iti faci instalatia de incalzire a casei si vrei sa afli ce centrala iti va fi necesara, poti cere mai multe informatii de la distribuitorul centralelor pe lemne si carbuni Stropuva, vizitand www.stropuva-romania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *