Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Incalcam regula triunghiului din bucatarie – plita asezata langa chiuveta


1-mobila pe colt bucatarie cu chiuveta si plita asezate alaturat



Astazi vom vorbi despre o parte a regulii triunghiului din bucatarie, mai exact despre o modalitate de incalcare a acesteia. Mai precis, vreau sa-ti prezint avantajele si dezavantajele asezarii chiuvetei in imediata apropiere a plitei sau aragazului – pozitie pe care regula triunghiului nu o agreeaza.


Am vorbit in detaliu despre aceasta regula in urma cu mai bine de un an si jumatate. In articolul Regula triunghiului din bucatarie pe intelesul tuturor am explicat cand anume a luat nastere acest principiu de amenajare si configurare a bucatariei si care sunt plusurile ce l-au ajutat sa fie imbratisat de cei mai multi specialisti in design si amenajari interioare, asa incat sa devina, iata, o veritabila regula de aur. Si cum regulile sunt facute pentru a fi incalcate – asa cum spune o vorba – am decis sa dedic un articol incalcarii partiale a acestei reguli.

Regula triunghiului – ideea de baza

Inainte de a intra in subiect cred ca trebuie sa amintesc in cateva cuvinte care sunt principiile triunghiului de lucru din bucatarie. Regula spune ca cele trei principale zone de interes ale acestei incaperi – zona de gatit, chiuveta si frigiderul – trebuie sa fie pozitionate astfel incat daca ar fi sa le unim prin intermediul unor linii imaginare sa obtinem un triunghi, suma lungimii laturilor caruia ar trebui sa se incadreze intre aproximativ 4 si 8 metri liniari. Mai concret, distanta dintre fiecare doua unghiuri ale triunghiului n-ar trebui sa fie mai mica de 1,2 metri, dar nici sa nu depaseasca 2,7 m.


Conform acestui principiu de configurare a principalelor zone de interes ale unei bucatarii, chiuveta nu se poate afla nici in imediata apropiere a frigiderului si nici in apropierea zonei fierbinti, adica a aragazului sau plitei si invers. Mai multe amanunte in legatura cu aceasta regula poti afla din articolul mentionat mai sus.

Avantajele asezarii chiuvetei langa plita din bucatarie

Incalcarea regulii triunghiului prin montarea chiuvetei de bucatarie in apropierea plitei sau aragazului este permisa, daca iti doresti acest lucru sau daca situatia te obliga: spre exemplu, sursa de gaz se afla in imediata apropiere a instalatiei sanitare sau incaperea este prea mica pentru a-ti permite luxul de a respecta intocmai regula cu pricina. In plus, se pare ca prin apropierea celor doua zone de lucru (plita si chiuveta) unele gospodine au descoperit si o serie de avantaje. Iata care sunt acestea:

– Totul la indemana. Ai remarcat cat de grele sunt oalele mari si pline pe care trebuie sa le transporti de la chiuveta pana pe plita? Dar te-ai gandit cat de comod ar fi sa ai chiuveta in imediata apropiere atunci cand ai de varsat continutul unui vas fierbinte pe care tocmai ce l-ai luat de pe aragaz? Sunt convinsa ca intelegi cat de mult ti-ai usura munca in aceasta incapere prin simpla apropiere a zonei umede si a celei fierbinti.

– Situatia sub control. Daca iti place sa gatesti sau pur si simplu esti nevoita sa practici acest „sport” destul de frecvent – uneori poate chiar si atunci cand esti in vacanta sau in vizita la rude sau prieteni – cu siguranta ti s-a intamplat sa remarci ca o distanta prea mare intre chiuveta si aragaz te obliga sa faci mai multe drumuri intre cele doua, asa incat sa fii pe faza atunci cand laptele sta sa dea in foc in timp ce cureti, la chiuveta, zarzavatul pentru ciorba pe care urmeaza sa o prepari. Apropierea celor doua elemente ar rezolva aceasta problema numaidecat.

– Mai simplu de curatat. Orice gospodina stie ca plita, cuptorul si hota, precum si peretele din zona acestor electrocasnice sunt cele care se murdaresc cel mai rapid si mai rau. Asa ca nu cred ca e nevoie sa te conving ca pozitionarea chiuvetei in apropierea zonei fierbinti te-ar ajuta sa stergi mai usor si mai rapid petele de grasime si sos formate in timpul prepararii mancarii.

Dezavantaje

As minti daca as spune ca incalcarea regulii triunghiului din bucatarie pe care ti-o prezint astazi nu vine si cu cel putin doua dezavantaje. Iata care sunt acestea:

– Detergenti langa mancare. Apropierea detergentilor si diverselor produse chimice destinate curateniei de zona de gatit nu este cea mai inteleapta decizie. Insa aceasta situatie se iveste aproape de fiecare data cand chiuveta se afla imediat langa aragaz sau plita. O solutie care poate duce la disparitia acestui dezavantaj este schimbarea locului detergentilor: ii poti pastra in dulapul de sub chiuveta. Dar sa nu uitam ca trebuie sa ai detergentul de vase la indemana.

– Stropi de apa in uleiul incins. Aceste mici incidente care produc sfaraieli si stropi de ulei care se raspandesc fara mila in jurul aragazului stropind tot ce se afla la indemana si ranind persoanele aflate in apropiere sunt cat se poate de neplacute si tocmai de aceea nu si le doreste nimeni. Iar producerea acestor incidente creste direct proportional cu apropierea chiuvetei de plita de gatit.

Si totusi, cat de mult pot fi apropiate cele doua zone?

Cred ca este cel mai potrivit moment sa marturisesc ca, personal, prefer sa respect regula triunghiului, insa consider ca distanta dintre chiuveta si aragaz n-ar trebui sa depaseasca 1,5 metri. Cel putin in cazul meu aceasta distanta s-a dovedit a fi cea mai confortabila. Iti explic si de ce. Imi place sa am un blat de lucru suficient de incapator in apropierea celor doua arii de interes, suprafata pe care sa o pot folosi atat pentru curatarea, sortarea si tocarea si prepararea alimentelor in apropierea unei surse de apa, cat si pentru a aseza o oala fierbinte pe care tocmai am luat-o de pe foc. Cel mai mult loc imi ocupa zarzavaturile si conservele pe care le pregatesc in fiecare toamna sau produsele de panificatie sau deserturile, insa un blat neintrerupt cu lungimea de 1,2 – 1,5 metri imi satisface aceasta nevoie de spatiu.

Daca insa esti in situatia in care nu poti sa pui o distanta prea mare intre chiuveta si plita, monteaza-le alaturat, insa te sfatuiesc sa nu renunti de tot la ideea de a avea macar o bucatica de blat intre ele: cu siguranta iti va prinde bine in timpul procesului de preparare a mancarii. Fie vei avea nevoie de un spatiu pe care sa tii un castron cu o spumiera in timp ce prepari ciorba, fie ca vei dori sa ai la indemana ingredientele pe care urmeaza sa le adaugi in oala sau pur si simplu pentru a avea un suport pe care sa asezi un vas fierbinte, abia luat de pe foc, cu siguranta o bucatica de blat iti va prinde bine oricand. Tu ce parere ai despre acest lucru?

Sursa foto: DomFront




Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |
loading...

Comentarii

Elena S. in august 29th, 2017

Buna ziua,
Nu stiam de aceasta regula a triunghiului, dar tinand cont de faptul ca nu am spatiu, asa am asezat cuptorul si plita, langa chiuveta. Si intr-adevar nu fac drumuri prea multe,am la indemana totul si problema detergentului nu cred ca se pune. Detergentii pentru vase cred ca sunt facuti in asa fel incat sa nu fie toxici, tocmai pt. ca spalam vasele cu el.Ceilalti detergenti, pt. curatat ii tin in dulapul de sub chiuveta si ii scot numai cand am nevoie de ei. Referitor la stropii care ajung in uleiul incins, nici aici nu este o problema.Eu incerc pe cat posibil sa pun capac atunci cand prajesc sau fierb, tocmai pentru a nu ajunge nici un strop de apa in ulei si pentru a nu stropi cu ulei imprejurimile, sa nu muncesc prea mult la curatat.

Georgiana P. in august 29th, 2017

Buna,
Stiam de aceasta regula, dar cum ai spus si tu in articol, spatiul este marea problema, in special in bucatariile de bloc. In mare parte teava de gaz, se agla in apropierea tevilor de apa si atunci, trebuie sa ne adaptam situatiei. Eu de exemplu, am plita in apropierea chiuvetei distanta dintre cele 2 fiind cam de 30 cm.
Nu am intalnit dezavantaje, chiar imi este mult mai la indemana sa le am pe amandoua atat de aproape. Detergentii de vase nu stau pe blatul de bucatarie, ci in dulapul de sub chiuveta. Iar cand gatesc, daca prajesc ceva, folosesc ochiul din partea mai indepartata a aragazului si folosesc evident, capacul.

Victoria in august 29th, 2017

Va multumesc pentru opiniile personale exprimate, sunt convinsa ca sunt de mare ajutor pentru intreaga noastra comunitate :) Cele relatate de voi sunt dovada clara ca anumite reguli de amenajare pot fi incalcate fara probleme, exact asa cum am amintit si in articolul de mai sus.

Dragos in august 29th, 2017

In cazul in care ordinea e blat de lucru, aragaz, chiuveta sunt mai multe dezavataje decat avantaje. Pe blatul de lucru cureti legumele, zarzavaturile pe care raman tot felul de resturi, cureti carnea din care curge sange sau apa murdara de la dezghetat. Si treci cu ele peste oalele puse pe aragaz? Daca ordinea e blat de lucru, chiuveta, aragaz atunci mai merge. Deasemeni se poate in cazul in care blatul e in „L”, iar in colt ai chiuveta (cam incomod de folosit- o spun din experienta personala), in colt de tot fiind scurgatorul (asta e un avantaj ca elimini din cale oalele si farfurile puse la scurs. Am montat ceva bucatarii (e si un hobby) si peste tot am incercat sa tin cont de regula „triunghiului de aur” in diferite variante

Anca in septembrie 3rd, 2017

Buna, Victoria,

In mai toate amenajarile pe care le proiecte si/sau implementez, recomand folosirea acestei reguli a triunghiului,in diferite variante, astfel cum a relatat si Dragos in postarea de mai sus.
Din pacate, in bucatariile de bloc este foarte-foarte greu de respectat. Mai mult decat atat, in apartamentele moderne, prevazute cu open-spaces, desi linia bucatariei este, in general, destul de generoasa, undeva intre 320-400 cm, acest spatiu nu iti ofera libertatea de a plasa ergonomic functiunile de care ai atata nevoie, indiferent ca esti un bucatar ocazional sau cu pretentii de chef (in general, intr-o laterala este montata centrala, in cealata laterala frigiderul sau combina frigorifica, astfel ca ai pierdut 120 cm din start; apoi chiuveta si plita iti mai ocupa minim 120 cm astfel ca nu iti mai ramane mare spatiu in care sa te desfasori).
In ultima vreme am inceput sa recomand insule de bucatarie, oricat de mici, dotate cu dulapuri si cu blat ceva mai lat (sau chiar de latime standard), pentru a obtine spatiu suplimentar de lucru si care, in cele mai multe situatii, pot fi folosite pentru a servi cafeaua de dimineata, pentru o gustare, verificarea emailurilor sau o conversatie placuta, indiferent de ora din zi.
La ultimele amenajari am reusit sa integrez cu succes cateva asemenea insule si am fost tare impresionata de reactia de fericire a proprietarilor, care la inceput se aratasera destul de sceptici.
Personal,sunt un mare fan al acestor compozitii, pentru ca sunt niste spatii multifunctionale excelente, care te ajuta nu doar sa iti duci treburile la bun sfarsit fara prea mare bataie de cap, insa iti pastreaza ordinea in bucatarie si se curata extrem de usor.
Evident ca si aceste compozitii, oricat de mici sau de generoase ar fi, trebuie sa respecte aceleasi reguli de ergonomie raportate la pozitionarea plitei si chiuvetei.
Cu drag, ca intotdeauna,
Anca

Victoria in septembrie 3rd, 2017

Multumim pentru mesaj, Anca!

Ideea integrarii unei insule de bucatarie in garnitura de mobilier specifica acestui spatiu este foarte buna si recunosc ca imi place si mie foarte mult. Doar ca, din pacate, in bucatariile din blocurile noastre vechi nu prea poate fi pusa in aplicare, ramanand totusi o solutie minunata pentru bucatariile amenajate in plan deschis cu livingul, exact asa cum ai spus si tu. Dar vreau sa spun ca am avut ocazia sa vad o bucatarie de bloc, extinsa intr-un mic balcon alaturat, dotata cu o mini insula in care era integrata si chiuveta. Mi s-a parut o gaselnita foarte buna prin prisma faptului ca aceasta configurare se pliaza perfect pe regula triunghiului de lucru. Ce vreau sa spun de fapt, solutii exista si pot fi gasite chiar si pentru spatiile mai putin generoase. Doar ca, de cele mai multe ori, solutiile respective cer producerea unor modificari de mare amploare: mutarea pozitiei caloriferului si a instalatiei sanitare pentru a obtine posibilitatea montarii chiuvetei sub fereastra bucatariei si pentru extinderea in acest fe a suprafetei de lucru etc.

As mai adauga si ca, din pacate, multi proprietari sunt destul de sceptici si nu indraznesc sa se abata de la structura standard a bucatariei, pentru ca, ulterior, multi dintre ei sa se planga ca amenajarea obtinuta nu este cea mai confortabila, ca spatiile de depozitare sunt insuficiente etc etc.

Anca in septembrie 3rd, 2017

Buna, Victoria,

Multumesc pentru raspuns, este o reala placere sa discut cu tine si cu restul membrilor acestei comunitati minunate care este casadex.
Bineinteles ca exista solutii si cea mai mare multumire a mea de o vreme incoace este ca reusesc sa infrang scepticismul proprietarilor, mai ales daca sunt persoane tinere si dinamice, sa ii fac sa devina mai curajosi si sa iasa din tiparele groaznice in care natia asta a fost incorsetata atata amar de vreme.

Uite un exemplu frumos in sensul asta: apartament in nordul capitalei, un open space minunat, de aprox.47 mp, forma – dreptunghi.

Am fractionat spatiul cu ajutorul unei canapele – care a devenit astfel centru de interes, fiind si rosie, iar proprietarii aveau o masa rotunda din lemn si scaune albe, de asemenea, din lemn, la care tineau foarte mult. Bucataria, dupa modelul din postarea anterioara – tot spatiul de lucru era format din 3 sectiuni a cate 30 cm fiecare – evident ca era un chin efectiv pentru gospodina familiei, care trebuia sa-si demonstreze maiestria in asemenea spatii de lucru.
Peste toate, cuplul este si deosebit de sociabil, le place sa gateasca pentru prieteni si sa aiba invitati la masa. Ce sa faci? Le-am propus crearea unei compozitii tip insula cu 2 locuri de bar – citeam in ochii lor frica de o asemenea schimbare, se temeau efectiv ca nu va arata bine in ambientul general.
Norocul meu a fost ca cei doi tineri sunt fani ai brandului suedez Ikea si cu exceptia catorva piese de mic mobilier, achizitiile de acolo s-au facut. Asa ca, in cele din urma i-am convins si am creat o insula de 120 cm dublata (dulapuri de 60 cm adancime dublate spate in spate cu dulapuri de 37 cm adancime), spatiul castigat din diferenta de adancime blat-corpuri de 37 fiind folosita ca spatiu de bar.
Atat de entuziasmati au fost de rezultat, incat acea insula a devenit locul preferat, al lor si al prietenilor lor, iar frumoasa masa, accesorizata dramatic cu o fata de masa neagra si flori rosii, este minunata, nederanjata si nefolosita, cam ca intr-un showroom.
Tot timpul spun – solutii exista – va lipseste doar curajul!

Cu mult drag,
Anca

Dragos in septembrie 3rd, 2017

Imi pare rau ca trebuie sa fiu sarcastic. E o adevarata placere sa simti mirosurile emanate de oalele de pe foc atunci cand calesti niste ceapa sau faci o mancare innabusita. Sunt convins ca acei prieteni vin numai de dorul acelor mirosuri. Eu am cunostnte care, luati de valul modernitatii si-au facut case sau cumparat apartamente cu bucataria open space, iar acum cauta solutii sa o inchida. Pentru ca, vezi tu, un living pare mare atunci cand e impreuna cu zona de gatit, dar cand pui un zid, fie si de sticla intre, devine ridicol de mic. Ca sa nu mai spun ca de multe ori e imposibil din cauza positionarii usii, a geamurilor. E fain si frumos atunci cand mananci in oras din cauza jobului solicitant, dar cand vin copii treburile se schimba. Lor nu poti sa le dai mancare fast-food sau o salata si un iaurt.
Apoi trebuie sa te gandesti la posibilitatea de revanzare. Daca apartamentul e intr-o zona centrala ai sanse sa gasesti tot niste cumparatori prea preocupati de job ca sa mai piarda timpul sa gateasca. Dar daca locuinta e int-un „cartier de dormitoare”, si s-au contruit masiv in ultimul timp, potentialii cumparatori sunt oameni „normali”, care fac piata, gatesc romaneste, au copii carora trebuie sa le gateasca des, diversificat si sanatos.
Eu personal sunt impotriva acestor bucatarii open space, iar daca o faci totusi,trebuie sa tii cont de faptul ca, ulterior, sa se poata inchide si asta fara sa trebuiasca sa reconstruiesti tot apartamentul

Anca in septembrie 3rd, 2017

Buna seara, Dragos,

Nu consider raspunsul tau ca fiind sarcastic, este opinia ta pe care o sustii cu argumente si nu pot sa nu respect asta.
Insa, vezi tu, oamenii care traiesc in prezent asa sunt, adica sufocati de job (sau de joburi), preocupati de cariera, cu tot ce implica asta. Si daca tot reusesc sa aiba un job bine platit, sa nu ai nicio indoiala fata de modul in care asemenea persoane isi cresc copiii – platesc sume generoase pentru after school, loc unde copiii lor sunt ingrijiti, hraniti, isi fac temele, iar cand parintii prea ocupati cu munca ii iau acasa, este deja seara, moment in care, oricat de romaneste ai simti, nu mai calesti nici ceapa si nici mancare inabusita nu mai faci.
Recunosc ca si eu personal am avut indoieli serioase cu privire la acest gen de amenajari, ma refer la open-space, insa in prezent inconvenientele legate de procesul de gatire se rezolva extrem de usor cu o hota performanta. Am testat impreuna cu o clienta si ne-am apucat – in mijlocul unui superb open-space, sa facem somon.
Crede-ma ca, dupa mai putin de 10 minute, nu se mai simtea nici umbra somonului, insa, intr-adevar, hota a reprezentat o achizitie importanta, deloc ieftina (cca. 4200 lei, era o hota pentru insula), pe care proprietarii au ales-o dupa multe cercetari si comparatii ale produselor similare gasite pe piata.
In final, indiferent de parerea noastra, fiecare este liber sa isi amenajeze casa asa cum isi doreste, pentru ca fiecare dintre noi trebuie sa ne simtim, dincolo de prag, „acasa”.
Si s-ar putea ca unii sa fie atat de fericiti intr-un asemenea spatiu, incat sa nu-i deranjeze deloc mirosul mancarii gatite cu drag acasa.

Cu respect,
Anca

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii