Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Paturi la inaltime – mobilier care economiseste spatiu

1-pat construit pe o platforma deasupra canapelei din livingNu stiu daca am mai spus asta aici, dar toata copilaria am visat sa am un pat la inaltime. Si imi amintesc ca, intr-o buna zi, tatal meu ne-a surprins pe mine si fratele meu cu un pat de acest gen pe care se chinuise sa-l mestereasca, numai el stie cum. Doar ca bucuria n-a durat mai mult de cateva zile – nici in ziua de azi nu stiu de ce – iar eu si fratele meu am revenit nedumeriti in vechile noastre culcusuri.


Si uite asa, acest vis ma bantuie si astazi, din cand in cand. Pentru a-mi stavili aceasta dorinta o sa-mi construiesc, probabil, un pat la inaltime, intr-o buna zi. Pana atunci insa ma consolez cu o colectie de imagini cu diverse interioare dotate cu astfel de elemente care pe langa faptul ca sunt frumoase, mai si contribuie la economisirea spatiului din incaperile mici. Si nu, astazi nu voi insista pe ideea ca paturile etajate sunt bune pentru camerele copiilor, ci voi spune ca toate modelele de mai jos sunt minunate in primul rand pentru adultii care n-au uitat sa fie copii.

Solutie ideala pentru garsoniere

Nu toata lumea are posibilitatea sa-si cumpere o locuinta mare sau poate multi nici macar nu-si doresc ceva mai mult decat o garsoniera sau un apartament micut. Pentru toti acestia insa, un pat construit la inaltime poate fi de mare ajutor, in sensul ca in acest fel isi pot pastra configuratia din interiorul locuintei, bucurandu-se in acelasi timp de somnul confortabil de care pot beneficia gratie saltelei din dotarea patului etajat.

Un alt atu al acestor constructii este ca desi locul de dormit se afla la vedere, chiar in camera de zi, nu trebuie sa te stresezi cu aranjarea impecabila a asternuturilor in fiecare dimineata sau atunci cand te trezesti cu musafiri nepoftiti la usa: inaltimea patului iti va asigura intimitatea necesara.

Mai multe idei utile pentru amenajarea locuintelor si spatiilor mici: Idei de amenajare a dormitorului in living.

Unde poti monta un pat la inaltime?

Pentru a interveni cat mai putin in aspectul decorului, ideal este ca patul sa fie montat deasupra canapelei din camera de zi. Am vazut insa ca si atunci cand este construit deasupra unui birou sau chiar a locului de luat masa arata la fel de bine. Iar in locuintele tip studio, cu tavane deosebit de inalte, o astfel de constructie poate fi realizata chiar deasupra baii, bucatariei sau holului de intrare, asa cum vei descoperi in cateva dintre imaginile de mai jos.

Te invit sa vezi cat de utile sunt paturile la inaltime si in cele doua locuinte prezentate in urmatoarele articole: Imagini inainte si dupa – living modern impartit in 4 zone de activitate si Amenajarea ingenioasa a unui apartament cu tavane foarte inalte.

O constructie similara platformelor inaltate

Ideea de structurare a spatiului pe verticala cu scopul de a crea mai multe arii de interes a luat nastere in Japonia. Din cauza faptului ca locuintele japonezilor obisnuiti sunt mici si foarte mici, acestia aleg adesea sa le doteze cu platforme inaltate, care le permit sa ascunda patul in partea inferioara a platformelor, pentru a putea utiliza spatiul de deasupra acestora in alte scopuri, cum ar fi pentru amenajarea unui spatiu de lucru, a unui loc de luat masa sau a unui living miniatural.

Poti afla mai multe despre acest tip de constructii si sa si vezi in cate moduri pot fi aduse in amenajarea unei locuinte din urmatoarele articole: Castiga spatiu in casa cu ajutorul platformelor inaltate si Patul ascuns sub pardoseala – solutie practica pentru spatiile mici.

Sursa foto: The Spruce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *