Categorii
Casa pas cu pas

Scari interioare – modele si exemple din care te poti inspira pentru casa ta

1-scara interioara din lemn cu doua rampe la 90 de gradeAi decis ca vrei o casa cu etaj sau mansarda dar nu stii inca ce fel de scara interioara s-ar potrivi cel mai bine decorului final? Dar ai decis din ce material urmeaza sa fie construita sau ce forma ar trebui sa aiba pentru a se incadra cel mai bine in arhitectura casei?


Pe langa rolul utilitar pe care il au, scarile de interior sunt cu siguranta unul dintre principalele si cele mai proeminente elemente din decorul unei case. Iar daca sunt construite intr-o pozitie cu vizibilitate maxima, atunci designul, aspectul, forma si culoarea lor sunt cu atat mai importante.

Tipuri si modele de scari

Scarile de interior pot avea forme variate, iar alegere formei se face in functie de spatiul disponibil. Unele modele au nevoie de mai mult spatiu de desfasurare, in timp ce altele au nevoie de mai putin, fiind ideale, asadar, pentru locuintele si spatiile mici. Iata care sunt cel mai des intalnite tipuri:

– Scara interioara curbata este un model extrem de elegant care va deveni vedeta spatiului in care va fi construita. O poti alege, daca arhitectura casei iti permite sa o plasezi intr-o zona cu vizibilitate maxima: intr-un antreu somptuos sau chiar intr-un living mare. Treptele acestui model formeaza o curba in jurul unui ax, iar rezultatul este unul impresionant de cele mai multe ori.

– Scara interioara spiralata. Acest model este o versiune miniaturala si mai compacta a celui discutat anterior si este cel mai economic din punct de vedere al spatiului pe care il ocupa. De aceea ar trebui sa fie prima optiune in cazul proiectelor de case mici, forma de spirala avand nevoie de un singur colt liber pentru a se desfasura ca la carte. Cele mai compacte variante ocupand nu mai mult de 1 mp la nivelul pardoselii.

Citeste neaparat si: Idei de amenajare a spatiului de sub scara interioara.

– Scara interioara dreapta este cu siguranta cel mai des intalnit model de scara din intreaga lume, in primul rand datorita formei simple care o recomanda atat pentru spatiile inguste, cat si pentru cele mai ample, avand calitatea de a fi foarte usor de urcat si coborat. Cu toate acestea, trebuie punctat ca acest tip de scara ocupa mai mult spatiu decat altele.

– Scara interioara franta sau mai cu multe rampe. Practic, acest model poate fi compus din doua, trei sau chiar patru rampe sau segmente si, in functie de viziunea arhitectului si de spatiul disponibil, o astfel de scara poate avea segmenul de la baza curbat si cel din partea superioara drept. In general insa, se merge pe rampe / segmente drepte, eventual separate de podesturi intermediare.

Iti recomand sa vezi si: Sertare si dulapuri incastrate sub scara interioara sau in trepte. 15 Imagini.

Materiale din care poate fi confectionata scara interioara

Iata si care sunt materialele folosite cel mai frecvent in constructia scarilor de interior:

– Betonul. In majoritatea caselor moderne scarile interioare sunt construite din beton, ceea ce le confera beneficiarilor / proprietarilor mai multa liniste si siguranta in privinta rezistentei acestui element important al unei case, dar si o libertate mai mare in alegerea finisajelor pentru treptele scarii. Practic, odata construit suportul din beton, acesta poate fi imbracat in lemn sau finisat cu marmura, gresie, travertin etc.

– Lemnul. In general, acest material este folosit in prezent in constructia scarilor interioare ale caselor din lemn, insa lemnul poate fi utilizat chiar si in constructia scarilor din casele din zidarie. In acest scop trebuie folosit lemn de esenta tare, bine uscat si finisat, iar produsul final poate fi lacuit, baituit sau vopsit, in functie de alegerea fiecarui proprietar in parte. Pentru constructiile mici si cu caracter temporar (cabanute de vacanta, de pilda) se folosesc adesea si esente mai ieftine, asa cum este cea de brad.

– Otelul sau inoxul sunt preferate mai ales de catre cei care prefera decorurile moderne si/sau minimaliste. Otelul poate fi folosit asadar pentru constructia structurii scarii de interior, dar si a balustradei acesteia. Pana si treptele pot fi realizate din otel, insa de regula se prefera asortarea unor trepte din lemn, marmura sau sticla securizata cu structura solida din otel.

– Fierul forjat. Desi acest material poate fi folosit in constructia intregii structuri a unei scari interioare, il intalnim mai des in cazul modelelor spiralate si compacte. Insa fierul forjat este utilizat destul de des in finisarea scarilor din beton finisate cu lemn, sub forma balustradelor si a mainii curente.

– Sticla. Acest material este ales de oamenii cu dare de mana si de catre cei care tind spre o amenajare ultra moderna si minimalista si stiu ca sticla securizata nu prezinta un pericol, asa cum bine ii sugereaza si numele. O scara construita din acest material nu este mai putin sigura si rezistenta decat una metalica sau din beton, chiar daca poate lasa impresia de fragilitate. Sticla poate fi folosita simpla, fiecare treapta fiind fixata in perete sau, asa cum am spus deja mai sus, poate fi folosita in combinatie cu inoxul. Marele avantaj al acestor constructii este ca nu incarca si nu intuneca decorul, permitandu-i luminii sa circule fara oprelisti.

In viitorul apropiat promit sa revin cu un articol despre alegerea scarilor interioare in functie de stilul de amenajare al casei si despre aspecte ce tin de siguranta acestor constructii.

Sursa foto: Yellow Home

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *