Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Tandoor – cuptorul de gradina pe care ti-l doresti dupa ce il vezi

1-extragerea frigaruilor din cuptorul Tandoor

Mai sunt destule zile de vara in care ne putem intalni cu prietenii pentru a lua masa in aer liber, ceea ce inseamna ca nu e prea tarziu sa-ti prezint Tandoor – un tip de cuptor inventat inca in antichitate, in zona Asiei, unde este folosit si in prezent pe scara larga.


N-am stiut de existenta lui, l-am descoperit intamplator in timp ce cautam cu totul altceva, dar iti marturisesc ca m-a cucerit si sper sa reusesc sa cumpar si eu unul in viitorul apropiat. Hai sa vezi despre ce este vorba si cum arata acest tip de cuptor.

Nascut in antichitate, demn de vremurile moderne

Asa cum spuneam la inceputul articolului, se spune despre cuptoarele Tandoor ca ar fi fost inventate in Persia Antica, teritoriul actualului Iran, in urma cu cateva mii de ani, de unde au migrat apoi spre India, China, Pakistan, Afganistan, Turcia pe teritoriul Caucazului si in alte tari din Orientul Mijlociu. Aceste cuptoare antice au forma unor vase cilindrice si sunt confectionate din fan, lut si par de capra, acesta din urma fiind ingredientul care sta la baza trainiciei Tandoor-ului. Cuptoarele se lucreaza si se modeleaza manual, cu multa grija la finisarea peretilor interiori care trebuie sa fie perfect netezi. Multe dintre modelele moderne au corpul invelit intr-o carcasa metalica, pentru o manevrabilitate mai usoara.

Astazi, Tandoor este folosit cu succes in majoritatea restaurantelor indiene, existand chiar si o sumedenie de retete concepute special pentru a fi preparate in acest cuptor antic, cea mai celebra dintre acestea fiind „puiul tandoori”.

Principiul functionarii

Pentru a pregati cuptorul Tandoor de utilizare trebuie sa se dea la o parte capacul, iar pe fundul vasului sa se astearna un brat de lemne, pana la 2/3 din inaltimea lui, care ar trebui lasate sa arda pret de aproximativ o ora. In acest interval de timp temperatura din interiorul cuptorului ajunge la 480 grade Celsius, ceea ce inseamna ca vasul este pregatit sa prepare alimentele dorite: carne de pasare, prepelite sau pui intregi, pulpe de porc, iepuri, carne de miel, peste, legume, paine etc. Inainte de a introduce carnea sau legumele in interiorul cuptorului de lut trebuie extrase din interiorul acestuia toate bucatile de lemn nears si cu ajutorul unui vatrai sa se niveleze stratul de jar pe fundul vasului de lut.

La final, se inchide cenusarul si, cu ajutorul accesoriilor speciale din dotarea vasului, se introduc produsele in stare cruda in interiorul cuptorului. Timpul de preparare a alimentelor variaza de la un produs la altul, dar si de la numarul seriilor de incarcare consecutiva a cuptorului. Insa, in linii generale, e bine sa stii ca preparatele din carne sunt gata in aproximativ 10-15 minute, cele din peste in 7-10 minute, iar legumele pot fi extrase din vasul minune dupa aproximativ 3-5 minute. Chiar daca in urma incingerii Tandoor-ului pot fi preparate doar doua serii sau transe de alimente, iar pentru cea de-a doua transa timpul de preparare se va dubla, e bine sa stii ca vasul este destul de incapator, ceea ce ar trebui sa-ti permita sa-ti indestulezi musafirii fara probleme.

Atuurile acestui cuptor cu iz oriental sunt urmatoarele:

– prepara mancarea rapid;

– datorita temperaturii inalte formate in interiorul vasului de lut preparatele capata o frumoasa crusta la exterior, pastrandu-si fragezimea in interior;

– datorita formei cilindrice mancarea se rumeneste uniform pe toate partile;

– in timpul procesului de preparare a alimentelor nu trebuie sa intorci bucatile de carne sau legumele de pe o parte pe alta si nici sa verifici starea lor, trebuie doar sa astepti scurgerea timpului de preparare indicat si sa extragi bucatele din interiorul cuptorului;

– procesul de coacere nu poate fi intrerupt de vant sau ploaie.

Sursa foto: Amfora Tandoors

7 răspunsuri la “Tandoor – cuptorul de gradina pe care ti-l doresti dupa ce il vezi”

Buna, Iulia!

Pe site-ul spaniol tandoors. es vei gasi mai multe modele de cuptoare Tandoor, de diferite forme si dimensiuni, care se livreaza in intreaga Europa. Detaliile de livrare si modalitatile de plata acceptate nu-mi sunt cunoscute, dar sunt convinsa ca le poti afla din linkul recomandat 🙂

Incercati sa va construiti unul. Eu tocmai am facut unul jumatate in pamant si jumatate la suprafata cu costuri de aprox 200 euro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *