Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Amenajarea camerei unui elev la inceput de an scolar

1-amenajarea unui spatiu de lucru in camera unei eleveIata-ne in pragul unui nou an scolar, ceea ce presupune o perioada mai agitata atat pentru elevi, cat si pentru parintii care trebuie sa le asigure copiilor toate echipamentele necesare studiului si un spatiu de lucru adecvat. Acesta din urma este si motivul pentru care inceputul toamnei coincide cu momentele in care parintii cauta cele mai bune solutii de amenajare a camerelor pentru copii.


In acest segment de amenajare a interiorului s-au format de-a lungul anilor anumite reguli a caror scop este sa le usureze elevilor sarcina temelor pentru acasa. Cred ca e important sa subliniez ca forma, culoarea si aspectul biroului de lucru sunt aspecte care palesc in raport cu locul in care este amplasata aceasta piesa de mobilier si cu nivelul de confort pe care i-l poate oferi copilului, prin prisma inaltimii si a dimensiunii.

Locul ideal pentru montarea biroului

Stiu ca de cele mai multe ori dimensiunea si forma camerelor nu ne ofera prea multa libertate in alegerea pozitionarii mobilierului, insa fiind vorba despre un element extrem de important in viata oricarui elev este imperios necesar ca fiecare parinte sa depuna toate eforturile necesare pentru a-l aseza in cel mai avantajos loc din camera copilului.

Locul ideal pentru montarea unui birou de lucru este in apropierea unei ferestre. Daca elevul este dreptaci, lumina trebuie sa-i cada pe birou din partea stanga, iar daca este stangaci – din dreapta. In cazul in care configurarea camerei copilului nu-ti permite sa asezi biroul in zona ferestrei, trebuie sa te asiguri ca elevul nu va duce lipsa de lumina, accesorizand spatiul de lucru cu o lampa de birou. Corect ar fi sa spun ca orice satiu de lucru are nevoie de o sursa de iluminat artificial dupa lasarea serii.

Inaltimea biroului si a scaunului

Pentru a-i oferi unui elev confortul maxim in timpul orelor de studiu e important sa te asiguri ca biroul si scaunul pe care le vei cumpara pentru el vor avea inaltimea corecta. Cu siguranta ai observat si tu ca inaltimea pupitrelor variaza de la o institutie de invatamant la alta: prescolarii lucreaza la niste masute scunde, elevii din clasele primare au birouri ceva mai inalte si tot asa pana la incheierea studiilor.

Vei gasi mai jos o schema care ar trebui sa te ajute sa alegi mai usor scaunul si biroul sau masa de lucru din camera copilului in functie de inaltimea pe care o are acesta. Spre exemplu, daca vorbim despre un prescolar (si cei mici au nevoie de o suprafata pe care sa poata colora, face puzzle-uri etc), inaltimea mesei de lucru n-ar trebui sa depaseasca 40 cm. Un elev de 5-7 ani are aproximativ 120 cm inaltime, ceea inseamna ca biroul de lucru al acestuia poate avea 52 cm inaltime. Mergand pe aceeasi idee, un elev de 9-10 ani are nevoie de un birou de 62 cm inaltime, iar unul de 11-13 ani va avea o inaltime de aproximativ 150-160 cm si va lucra confortabil la un birou de 67 cm inaltime. In tabelul de mai jos vei vedea ce inaltime ar trebui sa aiba scaunele pentru fiecare categorie de varsta, dar vreau sa subliniez ca un scaun cu inaltime reglabila te poate scuti de cheltuiala de a schimba masa de lucru de la un an la altul.

Citeste si: Incepe scoala – cum amenajam camera unui elev.

Spre ce materiale sa te orientezi

Si alegerea materialului din care este confectionat biroul de lucru al unui elev trebuie facuta cu responsabilitate. E bine sa eviti piesele din sticla, prevenind astfel riscul producerii unor accidente nedorite. Cea mai buna optiune o reprezinta lemnul masiv, bine slefuit si finisat cu vopseluri sau lacuri nontoxice. Insa pentru ca lemnul masiv este un material destul de scump, te poti orienta spre birourile din plastic, pal melaminat sau din alte materiale moderne similare.

Ai in vedere ca, de cele mai multe ori, pretul mic poate sa indice ca in compozitia produsului respectiv fac parte si substante toxice, precum formaldehida. Asigura-te, consultand fisa produsului, ca pentru fabricarea lui s-au folosit doar materiale si substante sigure, in conformitate cu normele Uniunii Europene.

Iti recomand sa citesti si: Inapoi la scoala – 5 sfaturi pentru amenajarea camerei unui elev.

Spatiu de lucru pentru doi copii

Daca ai doi copii si ambii sunt deja elevi, trebuie sa le asiguri conditii de studiu egale. Chiar daca cei doi impart aceeasi camera si poate chiar acelasi pat, pentru a le asigura conditii optime de studiu e bine sa le pui la dispozitie cate un spatiu de lucru personal. Iata ce optiuni poti lua in considerare:

– O masa mai lata, pozitionata astfel incat cei doi copii sa fie asezati fata in fata. Aceasta masa poate fi asezata langa o fereastra, lipita de un perete sau se poate afla chiar in centrul camerei.

– Un birou ingust si lung, realizat la comanda, montat chiar sub fereastra camerei. Lungimea suprafetei de lucru le va oferi suficient loc de studiu ambilor frati. Daca nu e loc in zona ferestrei, poti monta cele doua birouri de-a lungul unui perete gol.

Mai poti citi si: Cum amenajezi camera unui adolescent? 17 idei in imagini.

– Intr-o camera dreptunghiulara, lunga si ingusta poti aseza cele doua birouri intr-una dintre extremitatile camerei, fiecare cu fata spre un perete, asa incat cei doi elevi sa lucreze spate in spate. Aceasta solutie te va ajuta sa compartimentezi mai eficient camera copiilor, asa incat spatiul de lucru sa fie separat de cel de somn si relaxare.

– Pentru amenajarea a doua spatii de studiu in coltul camerei poti cumpara un birou de colt in continuarea caruia sa asezi unul simplu, dreptunghiular.

Alte elemente de care are nevoie un elev

Pe langa birou si scaun, spatiul de lucru al unui elev mai poate fi accesorizat si cu alte elemente utile. Iata care sunt acestea:

– Lampa de birou. Asa cum spus si mai devreme, cand am mentionat-o, lampa de birou este absolut necesara mai ales dupa-amiaza si seara, cand lumina naturala este insuficienta pentru studiu.

– Un organizator pentru rechizite si alte accesorii de birou, astfel incat copilul sa poata pastra ordinea pe suprafata de lucru.

Alte idei pe acest subiect gasesti aici: 6 idei de organizare a creioanelor, cariocilor si altor maruntisuri din camera copilului.

– Un suport pentru carti si manuale. Acesta va sustine cartile intr-un unghi de 30 – 40 grade, asa incat elevul sa poata pastra tinuta corecta si sanatoasa in timpul orelor de studiu.

– Un ceas. Menirea acestui obiect pe care multi parinti nu-l considera neaparat necesar in camera unui copil este urmatoarea: fiecare ora de studiu trebuie sa fie urmata de o pauza de aproximativ 10-15 minute, iar prezenta unui ceas pe birou il va ajuta pe elev sa monitorizeze mai usor scurgerea timpului.

Sursa foto: YellowHome

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *