Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Covoare din gresie – finisaje decorative de pardoseala

1-covorase decorative din gresie pe holul unei case mediteraneeneAstazi m-am gandit sa-ti prezint o idee decorativa pentru infrumusetarea pardoselilor rezidentiale, idee pe care o poti utiliza in finisarea si accentuarea diverselor zone din casa. Este vorba despre crearea unor decoruri ce imita aspectul unor covoare si asta prin combinarea a doua sau mai multe modele de gresie.


Pardoselile uni sunt foarte frumoase, nimic mai adevarat, insa si unele dintre cele decorate cu diverse insertii sunt la fel de atragatoare, asa cum sper ca voi reusi sa-ti demonstrez pana la finalul acestui articol.

Rol de accent

Banuiesc ca ideea de a crea covoare din gresie s-a nascut din dorinta unei minti creative de a scoate in evidenta o anumita zona a pardoselii unei incaperi, iar rezultatul a fost atat de interesant incat i-a facut si pe altii sa o puna in aplicare, astfel incat ideea cu pricina a ajuns sa se raspandeasca in intreaga lume ajungand si la noi.

Mai des am intalnit aceste covoare din gresie in amenajarile scandinave, precum si in cele mediteraneene. Locuitorii din zona Marii Mediterane folosesc aceasta idee mai ales pentru ca o buna parte din an (in lunile cele mai calduroase) renunta la covoarele clasice, iar acest tip de finisare a pardoselii ii ajuta prin accentuarea si infrumusetarea anumitor zone importante din locuintele lor. Si nici nu-ti poti imagina in cate dintre incaperile unei case poti pune in aplicare aceasta tehnica decorativa: pe hol, in baie, bucatarie, living, pe balcon, in terasa, in dining etc. Iar pentru a o pune in aplicare nu e nevoie de un model diferit de gresie decat cea folosita in acoperirea intregii pardoseli a unei incaperi, cu ajutorul careia se creeaza, in zona aleasa, covorul de forma si dimensiunile dorite. Desigur ca pot intra in joc mai multe modele sau culori de placi ceramice, acest lucru depinde insa numai si numai de preferintele fiecarui proprietar si de simtul artistic al fiecaruia.

Din hol si pana in living

Daca inca te intrebi cum si unde ai putea folosi un astfel de covoras, iti voi prezenta cateva exemple:

– Pe hol poti crea un covoras imediat in fata usii de intrare in casa pentru a delimita astfel zona de acces de zona de primire – daca ai un hol atat de spatios.

– In bucatarie un astfel de covoras poate fi conturat in zona libera din fata blatului de lucru sau in zona locului de luat masa.

– In living un covor decorativ din gresie poate accentua zona canapelelor, centrul incaperii sau locul de luat masa, daca vorbim despre un living multifunctional.

– In baie, cum bine iti poti da seama, covorasul poate fi aplicat chiar in centrul incaperii sau in interiorul unei cabine de dus fara cadita.

In oricare dintre aceste spatii pardoseala decorata astfel poate fi acoperita cu covoare obisnuite, in perioadele mai reci ale anului. Insa daca ai incalzire prin pardoseala, covoarele din gresie iti vor fi de ajuns.

Dezavantajul acestui finisaj decorativ

Asa cum incerc sa fac de fiecare data cand iti vorbesc despre un finisaj sau despre un alt element ce poate fi utilizat in amenajarile interioare si de aceasta data iti voi prezenta dezavantajele acestei solutii de decorare a pardoselilor. De fapt, personal, nu am gasit mai mult de un singur minus: fiind elemente fixe, covoarele din gresie te obliga sa pastrezi aceeasi configuratie a mobilierului in incaperile pe care le decoreaza. Cu alte cuvinte, daca ai montat un astfel de covor in zona de conversatie din living si peste o vreme vei dori sa asezi canapelele intr-o alta parte a incaperii, sa reconfigurezi decorul, covorul din gresie va ramane tot acolo, iar acest lucru s-ar putea sa nu-ti placa.

Ca o concluzie, covoarele din gresie ar trebui construite doar in spatii si zone despre care stim ca nu vor suferi modificari substantiale. De aceea eu le vad potrivite in special in amenajarea bailor, a holurilor si a bucatariilor, unde mutarea elementelor de decor este rareori posibila (din cauza dressingului de pe hol, a obiectelor sanitare din baie si a pozitiei utilitatilor si a mobilierului din bucatarie). Insa cand vine vorba despre incaperi mai mari, fara elemente de mobila fixe, ce permit reconfigurarea periodica a spatiului cred ca este mai precaut sa ne limitam la covoarele clasice.

Sursa foto: DomFront

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *