Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Cum proiectezi mobila de bucatarie cand ai o coloana de aerisire

1-blat mobila bucatarie montat in jurul coloanei de aerisireDesi utile, coloanele de aerisire din apartamentele de bloc pun bete in roate in decursul amenajarii interiorului, iar cel mai mult incomodeaza atunci cand aceste coloane se afla in bucatarie unde si asa nu avem niciodata suficient spatiu pentru mobila si electrocasnicele de care avem nevoie.


Daca te afli intr-o situatie de acest gen stii probabil deja ca desfiintarea coloanelor de aerisire este ilegala. Prin urmare stii si ca nu ai decat sa accepti situatia si sa cauti cea mai avantajoasa distributie a mobilierului de bucatarie. Sper asadar ca articolul de astazi te va ajuta in acest sens.

Minusurile pe care le aduce aceasta constructie

Ca orice stalp ce iese in relief modificand partial forma dreptunghiulara sau patrata a incaperii in constructia caruia este prezent, coloana de aerisire din bucatarie nu are prea multi fani si din cauza faptului ca micsoreaza suprafata utila a camerei. Acest dezavantaj se reflecta asupra dimensiunii mobilierului si implicit asupra spatiilor de depozitare disponibile si a posibilitatilor de configurare a intregului spatiu.

In ce priveste garniturile liniare, asa este, coloana de aerisire te obliga sa reduci numarul dulapurilor si suprafata de lucru, insa daca accepti ideea configurarii unei garnituri pe doua laturi vei constata ca mobila proiectata iti va oferi mult mai multe spatii de depozitare si va si distrage atentia de la acest stalp inestetic si deranjant.

Mobila de o parte si de alta a coloanei de aerisire

Nu-ti imagina ca doar in apartamentele din tara noastra exista problema coloanelor de aerisire. Si in occident aceste constructii sunt prezente cat se poate de comune in decorul bucatariilor, doar ca occidentalii nu le privesc cu teama si chiar au devenit maestri in proiectarea mobilierului care sa integreze coloanele de aerisire frumos, cum te vei convinge din imaginile de mai jos.

Iti recomand sa citesti si: Mobilier pe colt in amenajarea si decorarea bucatariilor mici.

O solutie la care acestia apeleaza cel mai frecvent presupune impartirea ansamblului de dulapuri asa incat sa para ca imbratiseaza coloana prezenta intr-un colt al bucatariei. Se proiecteaza o mobila compusa din doua laturi, acestea montandu-se de o parte si de alta a coloanei. In acest fel se obtin mai multe spatii de depozitare, iar constructia care sarea in ochi devine parte integranta a decorului, nemaifiind deloc deranjanta sau inestetica. Aceasta solutie este utilizata mai ales in cazul coloanelor proeminente, atat in bucatarii de forma dreptunghi, cat si in cele de forma patrata.

Mai poti citi si: Mobilier de bucatarie in forma de L.

Blat de lucru neintrerupt

In cazul coloanelor mai putin proeminente designerii prefera sa le integreze in mobila de bucatarie cu ajutorul blatului de lucru pe care il decupeaza astfel incat sa formeze un soi de trecere de la o latura a ansamblului de mobilier la cealalta. In zona de sub blat coloana trebuie acoperita cu o masca in set cu fronturile dulapurilor, asa incat sa se creeze iluzia ca si acolo exista un dulap ce poate fi folosit in scopul depozitarii.

Si aceasta solutie se potriveste pentru aproape toate bucatariile, mai ales in cele amenajate in plan deschis cu livingul, de pilda, exceptie facand cele foarte mici, unde configurarea pe doua laturi a garniturii ar micsora si mai mult spatiul disponibil.

Sursa foto: DomFront

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *