Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Cu ce culoare de chit asortam faianta alba? Exemple in imagini

1-decor baie moderna cu faianta alba si rosturi de imbinare griDesi la prima vedere poate parea o problema prea putin importanta, multi dintre cei care aleg sa finiseze anumite zone din baie sau bucatarie cu faianta alba se trezesc in situatia de a nu sti ce culoare ar trebui sa aiba chitul de rosturi dintre placi: alb, negru, gri sau colorat?


Ca sa simplificam teoria putem spune ca albul merge de minune cu orice culoare. Insa lucrurile se complica in clipa in care afli ca alegerea culorii chitului pentru rosturile dintre placile de faianta alba trebuie facuta fie in functie de culoarea mobilei, fie in raport cu nuanta pardoselii, fie in raport cu stilul de amenajare al decorului, fie in functie de culorile de accent prezente in decor. Cam multe variante, nu-i asa? Dar hai sa vezi ca nimic nu e atat de complicat pe cat pare la prima vedere.

Cea mai practica alegere

Daca ai pus ochii pe o faianta alba pentru bucatarie, dar totusi eziti in a o cumpara de teama ca nu o poti asorta decat cu rosturi la fel de albe care sunt foarte greu de intretinut, mai cu seama intr-o incapere in care se gateste, nu te grabi sa pleci in cautarea altui finisaj. Da, e adevarat ca cea mai comuna varianta de asortare a faiantei, gresiei si mozaicului cu chitul de rosturi este cea in care acesta din urma are aceeasi culoare sau nuanta cu placile ceramice. Cu toate acestea, cel putin atunci cand vorbim despre placile albe, un chit in contrast prezinta avantajul ca este mai practic si mai usor de intretinut, plus ca scoate in evidenta forma placilor.

Cu toate acestea, cred ca ar trebui sa ai in vedere si minusurile pe care alegerea acestui contrast le poate prezenta: in cazul in care faianta alba nu este montata impecabil si chiar si atunci cand prezinta doar mici denivelari sau cand rosturile dintre placi sunt inegale pe alocuri, chitul negru nu va face decat sa accentueze si mai mult aceste defecte. Pe scurt, daca doresti un rezultat final impecabil, alege rosturile negre doar in cazul in care faianta alba a fost montata fara cusur.

Rosturi si faianta albe si gri

Rosturile in ton cu faianta creeaza senzatia unei suprafete neintrerupte si prezinta avantajul ca atenueaza micile nereguli intervenite in urma unui montaj cu probleme. Daca ai o bucatarie mica si vrei sa o faci sa para mai spatioasa, alege sa chituiesti rosturile dintre placi cu chit alb. Din pacate, dezavantajul acestei alegeri devine vizibil la un anumit interval de timp: rosturile albe se ingalbenesc, se pateaza si ajung sa strice aspectul general al bucatariei, situatie in care proprietarii sunt nevoiti sa remedieze situatia refacand de la zero rosturile de imbinare dintre placi.

Pe de alta parte, rosturile gri sunt, daca vrei, o medie intre cele albe si negre, conferind contrast in raport cu faianta alba, insa unul mai discret si mai subtil, ceea ce nu este deloc deranjant. Chitul gri este totodata si destul de rezistent la ingalbenire, ceea ce il face sa fie ales destul de des in asociere cu placile albe.

Rosturile colorate

Desi sunt folosite mai rar rosturile colorate reprezinta o alegere cel putin interesanta. Dar iata ce trebuie sa stii daca vrei sa aplici si tu aceasta varianta de asortare a rosturilor: culoarea chitului trebuie sa aiba corespondent in decor. Altfel spus, daca vei alege sa finisezi rosturile dintre placile albe de faianta cu chit galben, ar trebui sa folosesti galbenul si sub alte forme: in finisarea unei portiuni de perete, in finisarea pardoselii sau sub forma unor oiecte decorative, a unor piese de mobilier sau a textilelor.

De fapt, corect este sa subliniez ca exact la fel poti proceda si in cazul in care vei alege sa asortezi faianta alba cu chit negru sau gri.

Stilurile de amenajare

Stilul de amenajare determina si forma sau textura finisajelor. Si pentru ca vorbim despre faianta, voi aminti ca un decor clasic presupune anumite rezerve in asortarea placilor ceramice cu cromatica rosturilor de dilatare. Spre exemplu, daca ne gandim la o amenajare clasica vom evita contrastele mult prea pronuntate (faianta alba si chit negru) si vom merge mai degraba pe o varianta neutra. Daca insa avem in vedere o amenajare moderna, industriala sau cu note vintage atunci putem folosi fara rezerve un chit negru in combinatie cu placile albe de faianta.

Dupa cum vezi, asortarea faiantei albe cu chitul pentru rosturi nu este vreo stiinta exacta, ci tine in primul rand de preferintele personale ale fiecarui proprietar in parte.

Sursa foto: DomFront

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *