Categorii
Intrebari de la cititori

Diferenta de consum intre becuri LED si cele economice?

Este diferenta mare intre becurile LED si cele economice? Se simte la consum? Am in toata casa puse de ceva timp din cele economice si nu stiu daca merita sa le schimb cu cele led. Mi se par ciudate diferentele mari de preturi la astea LED, am vazut si foarte scumpe si foarte ieftine. Ce anume face diferenta? Multumesc.


Intrebare de la Dan, pe adresa redactiei: Diferenta de consum intre becuri LED si cele economice?

2 răspunsuri la “Diferenta de consum intre becuri LED si cele economice?”

Diferenţele de preţuri sînt „ciudat” de mari dacă compari preţul unor becuri cu LED-uri de la firme de renume, gen Philips. Eu personal am înlocuit treptat becurile economice (becuri CFL) cu becuri cu LED-uri (mai am bucătăria, unde trebuie să iau şi o lustră). Avantajul LEDurilor nu este neapărat consumul chiar mai redus decît al celor economice (CFL), cît mai ales prin durata mult mai mare de folosinţă. Chiar şi în baie am LED de 11 W, lumină caldă, este abur, umezeală, rezistă perfect de mai bine de 2 ani. La casa de la ţară am pus în exterior un LED de 17 W (lumină rece) şi 19 W (lumina caldă) şi deja au trecut prin 2 ierni, rezistă, şi nu au nici o carcasă de protecţie sau altceva. Dacă aş fi folosit becuri cu filament, demult erau arse. Chiar şi becurile economice (CFL), după un timp încep să dea lumină mai puţină. Şi din cîte am înţeles, becurile economice (CFL) sînt de fapt „economice” abia după ce se încălzesc (cînd lumina este încă gălbuie) iar în această perioada de încălzire consumul este cu mult mai mare decît în regim normal. Becurile cu LED-uri nu au nevoie de încălzire, merg instantaneu şi (deocamdată) rezistă foarte bine.
Cît priveşte preţurile, nu te lua după lozinca comercială „mai scump, este mai bun”, pentru că vei vedea că dai banii aiurea. Recomandarea mea e să începi cu un bec de 9 W (echivalent 60 W) cu lumina caldă şi să-l montezi într-o cameră şi să vezi cum se comportă. Cumpără apoi unul de 11 W, şi tot aşa. Ultima mea achiziţie, la Auchan Satu Mare am găsit becuri de 9 W (lumina caldă) cu 2,96 lei bucata, promotie, pretul normal fiind in jur de 10 lei.
Cît priveşte necesarul de becuri şi puterea lor, cel mai bine este să experimentezi, sau să întrebi pe cineva şi chiar să vezi cum se luminează becurile cu LED. De exemplu, în camera mare (la bloc) am 2 becuri de 13 W, lumină caldă, cam 27 lei bucata, ceva marcă nemţească (de la Altex), au 1.150 lumeni şi dacă le aprind amîndouă zici că e ziuă ! Un pic sînt cam scumpe, dar au luminozitate foarte mare. Şi aici, e bine să te orientezi după lumniozitate (lumeni) şi mai puţin după puterea în waţi. Dar pentru o regulă rapidă, poţi să te orientezi după puterea echivalentă a unui bec clasic, pe multe ambalaje scrie această echivalentă. Cel mai mic bec care l-am cumpărat, dar numai din curiozitate, este un bec LED de 1 W (lumină rece) care nici în cămară nu e bun, are lumină prea slabă, şi o costat cred 2,50 lei(!). Pentru o lumină slabă, aş începe cu ceva de 3 W, pentru o cămară mică 5 W, şi apoi pas cu pas…
Spor !!

Multumesc mult, Sorin pentru informatii. Foarte utile. Cred ca voi trece tretat, cum ai spus si tu, la becuri led in toata casa. Nu stiu daca voi lua de firma (philips am tot vazut) sau noname-uri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *