Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Fototapetul si marirea vizuala a spatiului. Trucuri vizuale decorative

1-fototapet cu perspectiva o alee ce se indeparteaza intr-o padureUtilizarea unor finisaje in scopul de a dobandi iluzia de marire vizuala a unui spatiu este ceva obisnuit in lumea amenajarilor interioare, iar noi am tot discutat pe aceasta tema aici, in articolele de pe casadex.ro. Astazi insa vreau sa-ti prezint solutia de marire a spatiului cu ajutorul fototapetului, imbinand astfel latura estetica a acestui finisaj cu cea functionala.


Fototapetul este un finisaj care place sau nu. Nu oricine se impaca cu ideea de a-si imbraca un intreg perete din living, dormitor, bucatarie sau alta incapere a casei intr-o imagine, fie ea oricat de frumoasa. Daca apreciezi calitatile fototapetului, e posibil sa descoperi o noua idee de integrare a acestuia in decorul caminului tau, iar daca nu i-ai gasit pana acum nicio calitate, este posibil ca articolul de astazi sa te convinga ca utilizandu-l poti mari vizual un spatiu care ti se pare deranjant de mic.

Aspecte importante in alegerea fototapetului

Daca tot vrei sa impusti dintr-un singur foc doi iepuri cu ajutorul fototapetului, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte in alegerea lui:

– Culoarea. Pentru a obtine efectul de marire vizuala a unei incaperi de mici dimensiuni cu ajutorul fototapetului alege un model in suprafata caruia sa predomine nuantele deschise si mai cu seama nuante din gama de culori reci: bleu, verde deschis sau lila. Spre desebire de acestea, culorile calde ale spectrului cromatic (rosu, portocaliul, galbe si nuantele lor) pot avea efectul de micsorare a spatiului, iar tu iti doresti exact efectul opus.

– Contraste ajutatoare. Daca totusi preferi sa alegi o imagine in culori mai inchise pentru decorarea unui perete dintr-o camera cu suprafata nu foarte generoasa, ai grija ca macar ceilalti trei pereti sa fie zugraviti in culori cat mai deschise. Se pare ca prin accentuarea in culori inchise a unui singur perete dintr-o incapere mica se obtine efectul de profunzime, drept urmare spatiul respectiv fiind perceput drept unul mai adanc sau mai lung.

– Textura. Suprafetele lucioase reflecta lumina asemenea oglinzilor, fapt ce ajuta la crearea iluziei de marire a spatiului in care sunt utilizate. Asa ca daca poti sa alegi, mergi pe varianta unui fototapet cu aspect lucios.

– Imaginea fototapetului. Un efect instantaneu de profunzime il vei capata prin alegerea unui model ce ilustreaza o imagine cu perspectiva: o alee ce se indeparteaza o fereastra care se deschide spre un spatiu larg etc. De altfel, acest tip de imagine este cea care asigura instantaneu obtinerea impresiei de marire vizuala a unui spatiu si poate tocmai de aceea este preferata de cei mai multi admiratori ai acestui finisaj decorativ.

Mai multe despre imaginile din care poti alege

Pe langa modelele pe care le gasesti gata sa fie aplicate in magazinele de bricolaj, poti sa-ti creezi propriul model, apeland la serviciile unei companii specializate in acest domeniu. Trebuie doar sa le pui la dispozitie imaginea pe care o doresti transformata in fototapet. Rezolutia imaginii dicteaza dimensiunea finisajului, asa ca alegerea ar trebui facuta doar dintre imaginile cu rezolutie mare.

Cum spuneam mai sus, pentru obtinerea efectului de marire vizuala a unui spatiu imaginile cu perspectiva sunt cea mai buna alegere si te asigur ca ai la dispozitie o varietate colosala de variante din care poti alege. Daca iti place natura, alege un fototapet cu o alee sau o carare ce se indeparteaza, daca iti plac decorurile moderne cu puternica inspiratie urbanistica, alege o imagine ce ilustreaza o strada dintr-un oras pe care poate chiar l-ai vizitat, daca iti place marea si toate senzatiile pe care ti le inspira, alege un model cu un peisaj marin; acestea confera senzatia de deschidere, de libertate. Daca esti o fire romantica sau visatoare, alege dintre imaginile ce ilustreaza ferestre sau usi deschise, precum si cele ce reprezinta trepte ce urca sau coboara. Iar o panorama care iti taie respiratia va aduce atata spatiu in incaperea mica pe care o amenajezi, incat pur si simplu vei avea impresia ca te afli in cu totul alta incapere. Asa ca ai de unde alege.

Sursa foto: HappyModern

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *