Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Garsoniera de 16 mp amenajata incredibil de eficient

1-garsoniera de 16 mp amenajata ergonomic

Cand vine vorba despre amenajat, spatiile mici sunt intotdeauna o provocare atat pentru oamenii obisnuiti, cat si pentru designeri. Insa, cu rabdare si multa imaginatie, pana si o garsoniera minuscula poate fi transformata intr-o locuinta confortabila. Un exemplu in acest sens este urmatorul proiect de amenajare.


Suprafata medie a unei garsoniere din blocurile autohtone este de 25-30 mp. Insa garsoniera pe care am decis sa ti-o prezint astazi masoara doar 16 mp, cam cat o sufragerie obisnuita dintr-un apartament romanesc. Si cu toate ca dispune de bucatarie, baie, zona de zi si un spatiu de dormit, nu pare deloc mica, aglomerata sau inghesuita. Semn clar ca designerii care s-au ocupat de amenajarea acesteia si-au facut treaba de minune.

Avantajul inaltimii

O locuinta minuscula cu tavane inalte este in mod cert mai practica decat una de aceeasi suprafata dar cu tavane la inaltimea obisnuita de 2,5 m. Si asta deoarece un tavan inalt permite inmultirea spatiilor de depozitare si structurarea pe verticala a spatiului in scopul degajarii pardoselii.

Faptul ca aceasta garsoniera are tavanele mult mai inalte decat majoritatea locuintelor le-a fost de mare folos designerilor care au gasit astfel solutii de optimizare cat mai eficienta a spatiului disponibil: la nivelul pardoselii au fost amenajate zona de zi, bucataria si un loc de luat masa, folosit de catre proprietari si in calitate de spatiu de lucru, iar deasupra canapelei mici a fost construit un pat.

Un alt exemplu de amenajare eficienta a unei locuinte cu tavane inalte gasesti aici: Amenajare ingenioasa a unui apartament cu tavane foarte inalte.

Bucatarie cu doua randuri de dulapuri suspendate

Despre paturile suspendate sau supraetajate am vorbit pe larg in urmatorul articol: Paturi la inaltime – mobilier care economiseste spatiu, asa ca nu ma voi opri asupra celui proiectat in garsoniera de 16 mp. Cred insa ca ar trebui sa poposim putin in zona bucatariei mici care beneficiaza de o sumedenie de spatii de depozitare, din nou, gratie tavanelor foarte inalte.

Daca tavanul acestei garsoniere ar fi avut inaltimea obisnuita, in mica bucatarie n-ar fi incaput mai mult de un dulap si jumatate in partea inferioara a garniturii si inca un dulap si jumatate sus, pe perete. Am fi vorbit, asadar, despre un ansamblu de mobilier de cel mult 120 cm latime, ceea ce, asa cum bine stie oricine, este prea putin pentru o bucatarie practica si confortabila. Insa inaltimea tavanului i-a inspirat pe designeri sa dubleze dulapurile suspendate, asa incat proprietarii sa poata beneficia de spatii de depozitare suplimentare. E drept ca accesul spre corpurile superioare nu este tocmai simplu sau la indemana, insa, cred eu, ca acele dulapuri sunt folosite pentru depozitarea vaselor si ustensilelor utilizate mai rar. Cred ca aceasta idee trebuie sa fie luata in calcul de catre toti cei care se confrunta cu lipsa spatiului in bucatarie si chiar daca tavanul nu este la fel de inalt, simpla proiectare a unor corpuri superioare inalte, care sa atinga tavanul, ar fi de mare ajutor.

Pereti si mobila albe

Nu e de mirare ca designerii insarcinati cu amenajarea acestei garsoniere au ales albul atat pentru pereti, cat si pentru mobila. Daca ar fi mers pe alte culori sau ar fi ales sa mearga pe varianta unui contrast intre pereti si mobilier, spatiul si-ar fi pierdut din volum sau, mai bine zis, ar fi scos mai bine in evidenta dimensiunea reala a locuintei. Asa insa, mobila alba se pierde pe fundalul peretilor imaculati, iar incaperea pare inundata de lumina.

Iti recomand sa citesti si: Cum alegem culoarea peretilor daca avem mobila alba.

Lipsa caldurii pe care o aduc in mod obisnuit culorile unui decor e compensata de pardoseala din lemn masiv in nuanta naturala si de micile accente decorative in nuante de bleu si gri presarate din loc in loc.

De acord, aceasta garsoniera nu este ceea ce putem numi o casa mare, potrivita pentru o familie numeroasa, insa in mod cert poate fi locuinta ideala pentru o persoana tanara sau pentru un cuplu aflat la inceputul vietii de familie. Si, fara indoiala, orice student ar renunta bucuros la camera din camin pentru o garsoniera proprie cu dotarile celei pe care o poti vedea in imaginile de mai jos.

Sursa foto: Fastighetsbyran

3 răspunsuri la “Garsoniera de 16 mp amenajata incredibil de eficient”

Această amenajare o fi ea eficientă, însă nu-i pentru oricine… Locatarul ei trebuie să fie o persoană în floarea vârstei ca să poată escalada zilnic scara și trebuie să nu se agite în somn. 🙂

Exact acelasi lucru l-am punctat si eu, Maria: ca este o locuinta potrivita pentru o persoana tanara sau pentru un cuplu de tineri. Sunt perfect de acord cu tine ca dupa o varsta escaladatul unui pat supraetajat se poate transforma in sport extrem 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *