Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Lastrele ceramice – placari fara rosturi in baie si bucatarie

1-blat de lucru si pereti bucatarie finisati cu lastre ceramice LaminamTe-ai plictisit de decorurile cu mozaic si placi de faianta de dimensiuni obisnuite sau de rosturile de imbinare ale acestora, dar nu stii la ce alte finisaje si solutii de amenajare poti apela? Iti spunem noi: lastrele ceramice sunt alternativa pe care o poti lua in considerare atunci cand iti doresti suprafete cu aspect continuu, finisate impecabil.


Le-ai vazut cu siguranta in hoteluri, restaurante, baruri amenajate modern sau pe fatadele unor cladiri noi sau recent renovate, pentru ca lastrele ceramice se preteaza in a fi utilizate nu doar in placarile interioare, ci si in cele exterioare, in ambele cazuri cu rezultate spectaculoase.

Dimensiunea lastrelor ceramice

Acest finisaj nu a aparut pe piata acum, ci in urma cu mai bine de un deceniu, inventatorii lastrelor ceramice fiind italienii. Mai exact, este vorba despre Laminam, o fabrica construita si lansata special pentru productia acestui finisaj deosebit. La inceput, italienii produceau placi decorative ceramice cu dimensiunile de 1000 x 3000 mm si cu grosimea de doar 3 mm, acestea fiind mult prea fragile. Apoi au inceput sa apara si alti producatori care, invatand din greselile inventatorilor acestui finisaj premium, au inceput sa produca lastre cu grosimea de la 6 pana la 12 mm, grosime ce pare sa fie suficienta pentru a le asigura durabilitatea necesara.

Intre timp si Laminam a marit grosimea lastrelor ceramice pe care le produce, astfel incat astazi, si ei comercializeaza un finisaj nu doar spectaculos ca aparitie, ci si mult mai rezistent. Aceste placi ceramice pot fi gasite la dimensiuni de 1620 x 3240 mm, placile putand fi decupate la dimensiunile dorite pentru crearea unor suprafete impecabile si fara cusur.

Caracteristicile acestui finisaj premium

Succesul de care se bucura lastrele ceramice se bazeaza pe un set de caracteristici. Iata care sunt acestea:

– Suprafetele decorate cu acest finisaj capata un aspect continuu, placile imbinandu-se fara rosturi de dilatare;
– Gratie dimensiunii pe care o au, placile sunt extraordinar de stabile;
– Pot fi folosite atat in placarile interioare (bai, bucatarii, holuri, foaiere, spatii comerciale, show-room-uri, birouri, sali de conferinte etc), pentru finisarea peretilor sau a pardoselilor, cat si in cele exterioare, fiind utilizate in finisarea fatadelor;
– Lastrele ceramice se pot utiliza si in constructia diferitor piese de mobilier, de la blaturi de lucru si mese pentru bucatarie, pana la dulapuri rezistente la umezeala pentru baie;
– Rezista atat la temperaturi inalte, cat si la cele negative, precum si la socurile termice, fara a-si modifica structura;
– Sunt rezistente la patare, expunerea la raze UV, la socuri mecanice si la zgariere;
– Sunt foarte usor de intretinut, suportand fara probleme contactul cu orice tip de detergent;
– Nu se curbeaza in timp, pastrandu-si tinuta impecabila;
– Rezista cu brio expunerii la umiditate;
– Pot fi aplicate inclusiv peste finisaje existente, mai exact peste portiuni placate in prealabil cu faianta, mozaic sau gresie. Se recomanda totusi consultarea producatorului inainte de alegerea modelului dorit pentru placarea pardoselilor, intrucat nu orice model se preteaza in placarile orizontale supuse la trafic;
– Imita extrem de fidel aspectul unor materiale naturale precum piatra naturala, granitul sau marmura;
– Este un finisaj igienic, ce nu dezvolta mucegai, fiind perfect spre a fi utilizat in spatii rezidentiale, in finisarea bailor si bucatariilor, desi multi designeri aleg sa foloseasca lastrele ceramice inclusiv in finisarea livingurilor sau a dormitoarelor moderne.

Cum se monteaza?

Montajul lastrelor ceramice nu difera cu mult de cel al gresiei si faiantei, insa trebuie executat de personal calificat si cu experienta in domeniu. In plus, din cauza dimensiunilor mari ale acestor placi in timpul montajului se cere utilizarea unor utilaje speciale, precum si aplicarea unor tehnici de imbinare ce asigura un montaj uniform, fara rosturi de imbinare.

De unde pot fi cumparate?

Spre deosebire de placile ceramice obisnuite, lastrele de mari dimensiuni nu pot fi achizitionate in magazinele de bricolaj. Cel putin nu inca. Pot fi insa comandate la importatorii directi, unde poti afla si pretul / metru patrat.

In concluzie, lastrele ceramice sunt un material revolutionar care rezista cu brio fara a-si modifica aspectul sau structura in timp, fiind ideal pentru a fi utilizat in amenajarile interioare moderne conferindu-le un aer luxuriant.

Sursa foto: Laminam

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *