Categorii
Intrebari de la cititori

Structuristul a introdus un zid de caramida in plus in proiect. De ce?

Buna ziua. Am realizat un proiect cu o firma de proiectare. La proiect au participat un arhitect si un structurist. La mansarda am convenit cu arhitectul ca peretii perimetrali (casa fiind de aproximativ 10/7 m) sa fie din caramida si sa aiba o inaltime de 1.8 m, cu o grosime de 25 cm, caramida portanta, stalpisori de sustinere de beton armat de 25X25 cm si centura tot din beton armat, iar sarpanta sa fie realizata exclusiv din lemn.


M-am trezit apoi cu un proiect de structura final in care (fara sa ne intrebe ceva) structuristul a introdus un zid de caramida portanta pe mijlocul mansardei cu grinda de beton armat si 3 grinzi transversale din beton armat pe care sa se sprijine podul (si chiar o centura din beton armat la lucarna). Cand am cerut explicatii nu ni s-au oferit decat dupa multe discutii cand, intr-un final, ni s-a spus ca peretele portant din mijloc si grinzile transversale (sub forma de coaste) trebuie sa existe pentru ca peretii perimetrali au peste 1 m. Intrebarea mea este daca acest lucru este adevarat. Chiar nu se poate face sarpanta doar din lemn daca peretii perimetrali au peste 1 m (tinand cont aici si de faptul ca sunt sustinuti si de stalpisori de beton, iar acoperisul va fi din tabla lindab).

Intrebare de la Cristian, pe adresa redactiei: Structuristul a introdus un zid de caramida in plus in proiect. De ce?

12 răspunsuri la “Structuristul a introdus un zid de caramida in plus in proiect. De ce?”

Buna ziua,
Nu se pot combina cele doua materiale, beton si lemn. Adica nu poti face stalpi din beton si grinzile din lemn. Da, se poate face un etaj mansardat din lemn sau din beton, cu acoperisul si lucarna din lemn. Nu stiu proiectul, dar banuiesc ca inginerul a avut nevoie de reazem intermediar pentru coama, asta inseamna ca acolo oricum ar fi aparut ceva elemente din lemn, pentru sustinerea acoperisului. Ca se pot face niste scaune laterale, pentru a prinde strucura, e alta discutie. Dar, ma repet, nu stiu particularitatile proiectului.

Sfatul meu ar fi sa apelati la un arhitect ce gandeste si partea de structura ori care lucreaza indeaproape cu un inginer de rezistenta. Daca poezia arhitectilor se imbina cu ignoranta beneficiarilor, atunci acea constructie va fi o poza 3D, fara nicio legatura cu normativele inginerilor. Si, ghiciti ce? Inginerul de rezistenta raspunde daca acea casa pica pe dvs la un eventual cutremur, nu dvs sau arhitectul.

P.S. Nu stiu ce meserie aveti, stiu ca in zilele astea toata lumea se pricepe la constructii, dar va sfatuiesc sa ascultati sfaturile acelui inginer, nu ale rudelor, vecinilor si/sau ale asa zisilor meseriasi, daca vreti sa aveti o casa corect conformata din punct de vedere structural. O sa vedeti, pina o sa terminati casuta, absolut toate cunostintele dvs or sa-si dea cu parerea. Nu de alta, dar nu prea mai merge fotbalul in tara noastra, asa ca lumea s-a reprofilat: se pricepe la femei, masini si constructii.

P.P.S Acum vreo 10 ani, eram pe un camp, nimic in jur. Era faza determinanta la fundatiile unei case. Deodata apare un cioban, se sprijina in bata si spune: fundatia asta e prea mica. A innebunit beneficiarul, nu conta ca erau 5 specialisti in constructii in jurul lui. A ascultat sfatul acelui cioban si a marit fundatiile dupa capul lui…

Cu stima,
Catalin

Buna ziua,

Multumesc mult pentru raspuns.
La o mansarda de aproximativ 7×10 m nu ma asteptam sa o am plina de beton armat tinand cont si de faptul ca proiectul e unul foarte simplu. Am vazut multe alte proiecte care la mansarda au doar peretii perimetrali din caramida portanta si stalpi de beton armat care sa sustina acei pereti cu centura deasupra, iar sarpanta realizata exclusiv din lemn (popi, grinzi, etc.). Eu am rugat structuristul sa nu faca rabat si sa fie rezistenta casa, dar nici sa incarce proiectul. Spun aceste lucruri in conditiile in care acelasi structurist a uitat anumite cerinte (de exemplu voiam scarile interioare de lemn si nu le-a facut asa, a facut scarile din beton si ne-a zis ca le putem modifica oricum), sau ca a trecut 4 popi metalici per metru patrat in conditiile in care 1 mp de placa nu depaseste 400 kg, iar un pop poate sustine peste 1600 kg. (si multe alte exagerari in calcule: alt ex. 80 tone transport cu roaba). Mai mult a refuzat sa ne arate ce a calculat si cum arata proiectul final de structura inainte sa-i dam banii. (stiu poate am fost noi prosti in cazul asta)

Va multumesc din nou si va doresc o zi frumoasa!

Buna ziua
Fara sa vad proiectul se pot face grinzi din beton astfel eliminanduse acel zid.
Asa ca fara sa vad proiectul nu pot decat sa imi dau o parete .
Daca doriti ma puteti contacta pe adresa de mail bdaconstruct@yahoo.com

Cu stima
Ion

Si inca ceva. Nu ma refeream sa combinam lemn cu beton. Ci doar sa ramana peretii perimetrali din caramida cu stalpi din beton armat si tot interiorul sa fie din lemn. Adica sarpanta, structura acoperisului sa fie realizata din lemn, iar peretii despartitori din interior din rigips. Structuristul zicea ca nu poate face sarpanta din lemn (popi, grinzi, etc.) si ca trebuie sa mai puna un zid din caramida si stalpi din beton armat pe mijloc si grinzi transversale de beton armat.
Puteti accesa imagini din proiect la link-urile urmatoare:
https://drive.google.com/file/d/1_xPSTXQctzUiIvO2mdqX-Fog0G9IxiKq/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1H51QYRpC-0PdfYpR-s74E5cx2AmoNlGV/view?usp=sharing

Domnul Ion va multumesc pentru raspuns. Nu e vorba doar de zidul din mijloc. Am vrea sa nu avem nimic beton sau zidarie in interior. Sa fie doar peretii perimetrali din caramida cu stalpi de beton armat, cu centura. Si cam atat, restul din lemn.

Pentru Dl Cristian ,noi construim case din lemn de la A la Z daca dorit trimiteti planurile pe p.vili@yahoo.ro si va pot da cateva sugestii,sigur se poate construi si fara ziduri din caramida.

Buna seara domnule Vili. Va multumesc pentru raspuns. Daca doriti cateva detalii le puteti accesa prin link-urile puse la dispozitie intr-un comentariu de al meu, de mai sus. In ceea ce priveste zidurile de caramida portanta cu stalpisori de beton armat, noi vrem sa-i pastram doar pe cei perimetrali si sa renuntam la cel din mijloc. La fel vrem sa renuntam si la grinzile transversale din beton armat si la grinda din beton armat de la lucarna. Astfel sa avem sarpanta exclusiv din lemn si doar zidurile exterioare din caramida portanta cu stalpisori de beton armat si centura.

Buna seara domnule Vili. Va multumesc pentru raspuns. Daca doriti mai multe informatii puteti accesa imaginile postate de mine intr-un comentariu anterior (link-uri catre google drive). In ceea ce priveste zidurile de la mansarda noi voiam asa:
– sa avem zidurile perimetrale (exterioare) din caramida portanta cu stalpisori de beton armat si centura (cum este acum in proiect)
– sa nu avem grinda de beton armat la lucarna
– sa nu avem zid de caramida cu stalpisori de beton armat pe mijloc
– sa nu avem grinzi transversale de beton armat
Astfel am vrea sa avem doar zidurile perimetrale din caramida portanta cu stalpisori si centura de beton armat si sarpanta sa fie realizata exclusiv din lemn. Sustinerea invelitoarei sa se faca doar cu lemn (popi. grinzi, capriori, etc.).

cred că trebue să cereti o a 2-a părere de la un alt structurist .însă eu am executat un proect în care acoperisul stă doar pe zidurile perimetrale

– Buna seara domnule Ioan. Multumesc pentru raspuns. Incercam aici sa aflu parerea unui specialist. Ce inaltime aveau zidurile perimetrale la proiectul dumneavoastra? Si inca ceva, ele au fost prevazsute asa de structurist sau ati modificat dumneavoastra?

– Buna seara domnule Cristian :). Cand ati spus ca „se poate” la ce v-ati referit?

Buna Dl Cristian eu am executat cel putin 30 de mansarde peste parter cu pereti perimetrali de1,2m inaltime acoperisul din lemn invelitoare tigla bramac in interiorul mansardei nu exista nici un pop arata ca o hala la rosu dupa aceia vine desingnerul de interioare si proiectati impreuna amenajarea interioars. Aceste acoperisuri au fost executate in Ungaria in 2000_2003 si nimeni nu sa plans de ceva probleme,diferenta intre bramac si tigla metalica este aproximativ 10 la 100. Ps acoperisurile erau toate in doua ape cu mici. Cu stima Nelu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *