Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Reconfigurare si amenajare ingenioasa a unei garsoniere de 33 mp

1-garsoniera 33 mp amenajare designer Olyga ShanginaUna dintre cele mai mari provocari cu care se pot intalni un arhitect sau un designer este cea de amenajare a unei garsoniere cu suprafata mica, in care proprietarii ar vrea sa existe atat o bucatarie, o baie, un hol si o camera de zi, cat si un loc de luat masa, un spatiu de dormit cat de cat izolat si o multime de spatii de depozitare.


Daca ne imaginam garsonierele din majoritatea blocurilor romanesti am fi tentati sa spunem ca o astfel de provocare nu poate fi in niciun caz dusa la bun sfarsit. Insa daca vom privi imaginile de mai jos vom descoperi ca pentru un designer cu viziune si cu simt practic, ergonomic si estetic aceasta provocare nu este imposibil de realizat.

Cerinte si nevoi

In momentul cumpararii, aceasta garsoniera de 33 mp era curata si locuibila, motiv pentru care proprietarii – un cuplu tanar, fara copii – au locuit in ea vreme de cativa ani fara sa-i aduca vreo modificare. Insa, dupa un timp, s-au saturat sa doarma pe aceeasi canapea extensibila din singura camera pe care o aveau, masina de spalat haine le ocupa prea mult din putinul spatiu al micutei bucatarii, iar depozitarea hainelor si obiectelor personale devenea o problema tot mai mare de la o luna la alta. Asa ca, in cele din urma, si-au luat inima in dinti si au decis ca e momentul unei schimbari radicale de decor si pentru a fi siguri ca vor face totul ca la carte au decis sa ceara ajutorul designerului Olyga Shangina.

Inca de la prima intalnire i-au explicat designerului ce anume isi doreau sa obtina in urma reamenajarii garsonierei lor, i-au povestit despre stilul de viata pe care il au si despre culorile care le plac, asa incat Olyga a reusit sa-si faca o idee despre situatia cu care are de a face. Au decis de comun acord ca vor adopta stilul de amenajare scandinav, potrivit pentru definirea unui spatiu cu suprafata redusa, care are nevoie de mai multa luminozitate.

Lipsa peretilor de rezistenta – un avantaj

Atunci cand vrei sa reconfigurezi o garsoniera sau un apartament mic e bine sa stii care sunt peretii de rezistenta si care sunt cei ce pot fi demolati. In cazul garsonierei din povestea de astazi proprietarii au descoperit cu bucurie ca niciunul dintre peretii interiori nu era de rezistenta, ceea ce i-a conferit designerului pe care l-au angajat mai multa libertate in luarea deciziilor de reconfigurare a interiorului.

Astfel, baia a fost marita in contul vechiului hol, iar holul de acces a fost largit prin micsorarea singurei camere a garsonierei. Si asta pentru ca, dupa inlocuirea cazii pe care oricum nu o foloseau cu o cabina de dus, in noua baie a fost integrata si masina de spalat rufe, iar pe noul si spatiosul hol a putut fi astfel construit un dulap urias care acopera aproape in intregime nevoile de depozitare ale tanarului cuplu. Prin largirea holului camera a capatat o forma neobisnuita: in extremitatea opusa ferestrei formandu-se un soi de nisa pe care insa designerul a transformat-o intr-un spatiu intim de dormit. Dupa toate aceste schimbari, bucataria si-a pastrat intacte dimensiunea si pozitia, ramanand insa deschisa spre holul de intrare in garsoniera.

Solutii de mobilare eficienta

Pentru a economisi cat mai mult din spatiul ramas in urma ridicarii noilor pereti despartitori si pentru a satisface toate cerintele proprietarilor designerul a luat urmatoarele decizii de amenajare:

– Pe unul dintre peretii noului hol a proiectat si a construit un dressing cu usi glisante.

– In nisa formata in camera garsonierei, ca urmare a extinderii holului, a amenajat o zona de dormit compusa dintr-un pat, o lada de depozitare montata intre perete si pat si doua aplice.

– In imediata apropiere a patului a montat un dulap inalt care separa vizual zona de zi de cea de noapte si care este legat de un alt corp la fel de mare amplasat in partea opusa a canapelei din livingul obtinut prin intermediul unui corp suspendat pe perete. In acest fel a marit capacitatea de depozitare din mica garsoniera.

– Pe peretele opus canapelei designerul a construit un spatiu de lucru ce vine in prelungirea unei comode cu sertare, iar deasupra biroului a ales sa monteze televizorul.

– Pentru ca proprietara isi dorea o masa de calcat compacta, care sa nu ocupe loc, Olyga Shangina a ales un model de masa de calcat rabatabila integrata in spatele unei oglinzi mari, montate pe unul dintre peretii camerei. Foarte ingenioasa chestie, trebuie sa recunosc si cred ca s-ar potrivi in orice apartament sau casa moderna.

– Toate piesele de mobilier alese sunt albe, ceea ce a facut ca garsoniera sa nu para aglomerata si intunecoasa, ci dimpotriva – aerisita si luminoasa.

Iata o amenajare moderna, simpla si ingenioasa a unei garsoniere de doar 33 metri patrati care este pe gustul meu. Designerul a reusit sa obtina un decor placut intr-o locuinta de mici dimensiuni si sa raspunda tuturor cerintelor tinerilor proprietari care sunt extrem de incantati de rezultatul muncii depuse de Olyga. Cu siguranta, atunci cand se vor muta intr-o locuinta mai mare, odata ce vor decide sa-si extinda familia, vor apela la serviciile aceluiasi designer.

Sursa foto: Olyga Shangin Photography (houzz.ru/pro/bukovski/olyga-shangina-photography)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *