Categorii
Intrebari de la cititori

Apartament de 60000 euro sau constructie casa langa oras?

Buna ziua, nu sunt hotarat in privinta unui lucru: ce sa fac, sa cumpar un apartament de 60K euro sau sa construesc o casa parter cu 3 dormitoare la o distanta aproximativa de 4km de oras? Va rog sa ma ajutati cu un sfat.


Intrebare de la Daniel, pe adresa redactiei: Apartament de 60000 euro sau constructie casa langa oras?

5 răspunsuri la “Apartament de 60000 euro sau constructie casa langa oras?”

Dacă visezi la a avea propria locuinţă şi oscilezi între achiziţia unui apartament şi construcţia unei locuinţe pe cont propriu, e bine să ştii că cea de-a doua variantă poate fi semnificativ mai ieftină – asta luând în calcul, desigur, şi un cost rezonabil al terenului (care poate fi găsit la periferia Capitalei şi a marilor oraşe).
Preţurile practicate de firmele de profil pentru construcţia unei case la cheie se ridică la aproximativ 400-450 de euro pe metru pătrat construit (sumă care include atât manopera, cât şi materialele)

Eu am optat pt casa la cca 7 km de oras. Daca as mai fi pusa inca o data in situatia de a alege, as face la fel, chiar daca este mai mare oboseala cand te ocupi de constructia unei case decat de achizitia unui apartament ”de-a gata”. Trebuie un pic de atentie atunci cand cumperi terenul, ideal ar fi daca ai lua un cadastrist sa vezi daca ceea ce ti se arata corespunde cu coordonatele din acte, si mai trebuie atentie la meseriasii cu care ai sa ai de-a face. In primul rand nu le da informatii despre banii in care te poti incadra, nu le da avansuri (decat daca nu ai incotro, si atunci cat mai mici) intai sa faca treaba si pe urma sa ceara, pt ca si tu iei salariul dupa ce muncesti, nu inainte, etc. Spor la lucru si mergi intotdeauna cu ”Doamne, ajuta!” ca sa iti fie mai usor

Daca puneti intrebarea strict legata de cost, ce sa faceti cu cei 60.000 euro, as spune ca e cam mult pentru un apartament, ca puteti face o casa cu acesti bani. Insa va propun sa ganditi achizitia in perspectiva, un apartament in timp, este o investitie, il puteti revinde si inchiria mai usor decat o casa, un apartament se intretine mai usor decat o casa (costurile de incalzire si tot ce inseamna intretinere interioara si exterioara sunt mai mari), distanta fata de oras va poate dezavantaja daca sunteti o familie depedenta de activitatile din oras (serviciu, copii la scoala), etc. La fel, daca vreti sa lipsiti 6 luni sau mai mult de acasa, nu e nicio problema sa incuiati apartamentul si sa plecati. Nu acelasi lucru se intampla cand detineti o casa. Asadar, incercati sa nu va grabiti si sa nu puneti in balanta doar costul initial de achizitionare. Ideal, pare a fi, pentru toata lumea, sa aiba casa personala, pe pamant, insa asta implica ceva mai multa bataie de cap. Ganditi-va daca sunteti dispus la asta. Numai bine!

Trebuie sa puneti in balanta ceea ce ofera fiecare tip de locuinta:
Avantaje Bloc:
– rapiditate si mobilitate maxima in oras
– caldura/apa calda mai ieftina
– bransamente deja existente
– Securitate buna: cod intrare bloc, vecini care pot vedea cine vine/pleaca
Dezavantaje Bloc:
– vecini cu bormasini in reamenajari
– galagie/muzica de la 10 vecini
– trepidatii la alergare copii 🙂
– Inundatii de la vecini
– mirosuri de 10 feluri de mancare mereu

Avantaje casa:
– Liniste, aer curat, iarba verde, terasa ta, loc de gratar
– Catel pisica
– loc de joaca/alergat pentru copii in siguranta
– Loc de parcat masina in siguranta.
Dezavantaje casa:
– Lucrari de mentenanta (ex: lemnarie, gard, acoperis), lucrat pe afara, tuns iarba
– Bransamente utilitati scumpe
– Cateodata muzica tare afara (vecini)
– Securitate costisitoare: sistem supraveghere video

In general daca nu aveti prea mult timp de stat pe acasa cel mai bine apartament. In rest casa conduce detasat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *