Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Bucatarie exterioara adaugata unei case din secolul 18

1-curtea casei din caramida secolul 18 cu extensie moderna din sticlaCasele vechi care au supravietuit pana in zilele noastre – si nu ma refer la conacele boieresti – sunt, in general, constructii ce nu contin mai mult de doua sau trei incaperi mici. Cei care intra in posesia acestora si vor sa le renoveze si sa le adapteze vremurilor noastre sunt nevoiti sa devina foarte creativi daca doresc sa obtina o suprafata locuibila mai mare si in acelasi timp sa le conserve spiritul si arhitectura autentice.


Un exempu de acest fel este proiectul pe care am ales sa ti-l prezint astazi: opera lui Alex Saint, arhitectul companiei britanice Kitchen Architecture – o bucatarie ultra moderna in carcasa de sticla, construita in completarea unei case vechi, din secolul 18, remarcabil renovate si restaurate. Indrazneata alegere si cat se poate de asumata, ar adauga talentatul si inspiratul arhitect britanic.

De ce nu a mers pe acelasi stil?

Prima intrebare – si una fireasca, de altfel – care mi-a aparut pe buze cand am dat cu ochii de acest proiect a fost de ce nu a fost construita o bucatarie din caramida, in acelasi stil cu vechea casuta din secolul 18? Intrebarea a aparut din cauza ca cei care sunt implicati in proiecte de acest gen aleg, de obicei, sa mearga pe acelasi stil arhitectonic si sa foloseasca materiale cat mai apropiate si mai asemanatoare de cele utilizate in constructia originala.

Alex Saint insa le-a propus proprietarilor casutei din secolul 18 o cu totul alta abordare: sa-i alipeasca vechii constructii un cub din sticla pe structura din otel in care sa amenajeze o bucatarie moderna si care sa nu obtureze fatada fermecatoarei cladiri din caramida. Cubul transparent ii permite luminii sa circule nestingherita, oferindu-le proprietarilor caldura si protectie pe durata sezonului rece, dar si posibilitatea de aerisire a noii constuctii prin deschiderea larga a ferestrelor mari si generoase.

Finisaj cu aspect invechit intr-un decor modern minimalist

Imi place cum arata aceasta combinatie de vechi si nou si sunt convinsa ca nu oricine ar fi reusit sa obtina un echilibru atat de placut ochiului intre arhitectura veche, traditionala si o constructie absolut moderna. Pentru a face o legatura discreta intre cele doua constructii – bucatarie si casa – arhitectul a ales sa foloseasca acelasi tip si model de invelis pentru pardoseala: dale din piatra naturala. In acest fel trecerea dintr-un spatiu in altul se face natural si firesc, iar cele doua spatii au un numitor comun care le face sa para inrudite.

Insa pardoseala este singurul element cu aspect invechit din noua bucatarie; mobilierul, electrocasnicele si corpurile de iluminat au un design modern minimalist, menite sa nu iasa prea mult in evidenta, oferind totodata functionalitatea necesara. Imi pot imagina doar cat de placut trebuie sa fie sa gatesti si sa ai senzatia ca faci acest lucru chiar in sanul naturii, intrucat peretii din sticla ai bucatariei iti confera vizibilitate maxima spre intreaga curte.

O nedumerire

Spuneam mai sus ca imi place gaselnita cu care a venit arhitectul Alex Saint in completarea vechii casute din caramida, dar marturisesc ca am o nedumerire: cum pastreaza proprietarii acoperisul din sticla impecabil, asa cum apare in imaginile de mai jos? Nu ma gandesc doar la urmele pasarilor care trec in zbor deasupra constructiei, ci si la praful care se depune inevitabil pe orice suprafata exterioara. Ai vreo idee?

Sursa foto: kitchenarchitecture.co.uk

3 răspunsuri la “Bucatarie exterioara adaugata unei case din secolul 18”

Casa e superba, mi-ar fi placut sa ii vad interiorul. Despre bucatarie nu am ce sa spun, e banala, nu ma impresioneaza cu nimic. Mie nu imi place deloc aceasta combinatie. Nu resping total ideea combinatiei vechi-nou, dar cred ca nu oricine are talent pentru asa ceva. In cazul de fata, a iesit un kitsch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *