Categorii
Proiecte de case inedite

Casa din lemn in forma unui dom pe care o poti asambla singur

1-vedere parter interior dom 70 mp cu scara interioaraCopiii din ziua de azi sunt fascinati de piesele Lego si de tot felul de jocuri ce presupun constructia si asamblarea diferitor obiecte, iar unii dintre ei pot petrece ore in sir facand acest lucru. Adultii insa pot construi in acest fel o intreaga casa din lemn si inca una foarte frumoasa, in forma unui dom.


Chiar daca nu a inventat roata – domurile existand de ani buni si bucurandu-se de succes mai ales peste ocean – o companie din Rusia a ajuns in atentia publicului dupa ce a inventat casa din lemn in forma unui dom care poate fi construita de fiecare proprietar in parte, prin imbinarea elementelor din lemn prefabricate.

Despre casele tip dom

Pentru ca acest tip de constructii este inca la inceput in tara noastra, multe persoane sunt sceptice in privinta rezistentei si fiabilitatii caselor in forma de dom. Unii sunt de parere ca acestea sunt greu de construit, de intretinut, de mobilat, iar altii cred ca acest tip de constructii sunt prea mici sau pur si simplu incomode. Realitatea este insa cu totul alta, asa cum cred ca te vei convinge dupa ce vei descoperi urmatoarele:

– O casa din lemn in forma de cupola nu are neaparat nevoie de o fundatie clasica, putand fi montata si pe o fundatie din piloni.

– Daca este realizata corect si se respecta toate normele necesare (tratarea si uscarea corespunzatoare a lemnului, imbinarea corecta a elementelor structurii etc), o constructie de acest gen poate rezista fara a necesita sa fie renovata pana la 50 de ani (nu vorbim despre finisaje, ci despre acoperis, pereti etc).

– Costurile de constructie ale unui dom cu structura de lemn sunt cu pana la 25% – 35% mai mici decat cele ale caselor traditionale, iar costurile de exploatare pot ajunge cu pana la 40 – 65 % mai mici.

– Structura unei constructii de acest tip rezista la cutremure de mare magnitudine si la taifunuri si uragane mai bine decat casele traditionale. Tocmai de aceea in SUA, unde taifunurile sunt aparitii cat se poate de frecvente, sunt deja peste 2 milioane de case dom.

– Forma domului protejeaza interiorul de ploaie mai bine decat orice alt acoperis, apa scurgandu-se rapid si complet, fara a fi nevoie de burlane si jgheaburi, ca in cazul constructiilor clasice, cu acoperis.

– Constructiile de aceasta forma sunt mai eficiente energetic, iar facturile de intretinere ale acestora sunt considerabil mai mici decat cele ale caselor traditionale tocmai datorita formei care faciliteaza absorbtia caldurii solare. Se crede ca pana la 40% din caldura resimtita in interiorul unei case in forma de dom provine chiar de la razele solare, ceea ce inseamna o economie uriasa la incalzirea constructiei.

– In ciuda aparentelor, casele dom din lemn sunt extraordinar de spatioase la interior, fiind lipsite aproape in totalitate de spatii moarte, inutile, ceea ce inseamna ca o casa de 100 mp in forma de dom ofera mai mult spatiu util decat 125 mp dintr-o constructie traditionala.

– In ciuda parerii unora, sunt usor de mobilat chiar si cu mobilier de serie, cumparat direct din magazine, iar daca se mai si alege varianta mobilarii la comanda, cu mobilier proiectat dupa forma si dimensiunile exacte ale spatiului, se pot obtine amenajari si mai reusite.

Imbinari fara cuie sau suruburi

Revenind la casele dom produse de compania rusa Dobrosfera, acestea se deosebesc de alte constructii de acest tip prin structura din lemn compusa dintr-o serie de elemente care se imbina intre ele cu ajutorul unor ace din lemn. In acest moment, Dobrosfera ofera nu mai putin de 8 modele cu dimensiuni cuprinse intre 9.9 si 280 metri patrati. Cele mai mici exemplare – cel de 9,9 si cel de 28 mp – sunt potrivite in calitate de casute din satele de vacanta sau tabere, precum si in calitate de casute pentru musafiri ce pot fi amplasate in curtea unei case mai mari sau in calitate de standuri pentru vanzarea diverselor produse. Modelele urmatoare, incepand cu cel cu suprafata de 50 mp, sunt potrivite in calitate de locuinte permanente, cu mentiunea ca cel mai mare dintre ele (cel de 280 mp) este suficient de spatios si pentru a fi folosit sub forma unui magazin sau showroom.

Dupa alegerea modelului dorit, in fabrica Dobrosfera se realizeaza toate piesele necesare constructiei structurii din lemn si apoi se livreaza (din pacate, nu am gasit pe pagina lor informatii cu privire la livrarea in afara Rusiei) beneficiarului, impreuna cu schemele de imbinare si cele de debitare a placilor de OSB. Conform informatiilor de pe site-ul oficial al inventatorilor acestui dom, oricine poate imbina piesele componente in baza schemelor furnizate, cu ajutorul unui ciocanel special, insa daca beneficiarul doreste, poate solicita ca si asamblarea sa fie facuta de o echipa Dobrosfera.

Alte detalii

Conform indicatiilor producatorului, daca se respecta intocmai indrumarile si recomandarile lor, casele din lemn din portofoliul companiei Dobrosfera au, la final, urmatoarea compozitie a peretilor exteriori:

– Structura din lemn amplasata pe o fundatie usoara, pe piloni;
– Placi din OSB pentru inchiderea si formarea peretilor;
– Termoizolatie din spuma poliuretanica, usor de aplicat pe constructiile cu forma speciala. Daca se doreste, spuma poate fi inlocuita sau dublata cu un strat de vata minerala;
– Sindrila bituminoasa care constituie invelisul intregii constructii prezinta avantajul de a fi un material flexibil, care daca este montat corect, are o durata de viata destul de lunga, rezistand cu brio unui mare numar de cicluri inghet-dezghet, suportand fara probleme razele UV si caldura etc;
– Datorita structurii din lemn a domurilor, ferestrele si usa de interior pot fi montate oriunde doreste beneficiarul; este nevoie doar sa se stabileasca si sa se pastreze golurile alese.

La interior se poate aplica un strat termoizolant suplimentar, iar peretii pot fi finisati apoi cu lambriu de lemn sau siding. Iar in ce priveste compartimentarea interioara, aceasta ramane in totalitate la latitudinea proprietarilor, insa e momentul sa punctez ca peretii despartitori dintr-un dom se realizeaza din gips carton.

Primele 8 imagini din galeria foto de mai jos ilustreaza o simulare computerizata a interiorului modelului Z8. Este vorba despre un dom Dobrosfera cu suprafata de 70 mp (8 metri diametru) si o compartimentare interioara pe 2 niveluri. Pretul structurii din lemn al acestui model este de 1850 Euro. Iar celelalte 8 imagini ilustreaza o demonstratie de asamblare a unui dom marca Dobrosfera.

Sursa foto: Dobrosfera

Un răspuns la “Casa din lemn in forma unui dom pe care o poti asambla singur”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *