Categorii
Proiecte de case inedite

Castel medieval pe care il construiesc francezii, folosind tehnici din sec XII-XIII

1-Guedelon castel medieval secolul 13 construit in Franta

Daca te fascineaza perioada medievala si ti-ai dori sa cunosti mai multe despre tehnicile de constructie ale acelor vremuri nu tebuie decat sa vizitezi castelul Guedelon din regiunea franceza Burgundy. Vei descoperi acolo un proiect unic: un grup de arhitecti si voluntari francezi construiesc un castel medieval folosind exclusiv tehnici si materiale specifice secolelor XII- XIII.


Constructia a inceput in urma cu 20 de ani si daca totul merge conform planului initial, castelul medieval cu arhitectura specifica secolelor XII-XIII va fi gata in 2023, adica la exact 25 de ani de la inceputul acestui proiect unic.

O calatorie in timp

Initiatorii proiectului Guedelon, Michel Guyot si Maryline Martin, au obtinut de la primaria orasului Treigny aprobarea constructiei in 25 iulie, 1997 si tot atunci au inceput frumoasa calatorie in tehnicile de constructie specifice perioadei medievale. Scopul acestui proiect a fost, de la bun inceput, cel de a cunoaste indeaproape si pana in cel mai mic detaliu fiecare etapa a unei constructii de asemenea anvergura, oferindu-i totodata publicului curios si pasionat de istoria secolelor XII-XIII posibilitatea de a observa indeaproape ce eforturi presupunea ridicarea de la zero a unui castel din piatra si in acelasi timp oferindu-le cercetatorilor si arheologilor raspunsuri la o multime de intrebari in legatura cu acea perioada din istoria umanitatii.

Desi realizat de arhitecti moderni, proiectul castelului respecta intocmai canoanele arhitecturale ale secolelor 12-13. Iar pentru a face si mai credibil acest proiect initiatorii acestuia au creat si o poveste, plasand-o intr-un context istoric. Asadar, constructia a inceput in anul 1228, iar in acest moment, Guedelon se afla in anul 1248 si ii apartine lui Guilbert, un nobil local, vasal al lui Jean de Toucy, la randu-i vasal al regelui Frantei. Povestea spune ca averea si pozitia sociala modeste i-au permis sa-si construiasca doar un mic (pentru acele vremuri) castel, care este o replica in miniatura a castelelor impunatoare ale familiilor regale si marilor nobili din acele vremuri.

Respectarea normelor si tehnicilor specifice secolului XIII

Proiectul castelului Guedelon a fost realizat de Jacques Moulin – arhitectul sef al Monumentelor Istorice din Franta. Absolvent al l’Ecole pratique des hautes etudes, Jacques Moulin a scris o teza stiintifica despre arhitectura secolului XIII. Prin urmare, indeplinea cerintele necesare implicarii intr-un proiect de asemenea anvergura. Insa semnatura finala si detaliile precum aspectul si designul usilor, ferestrelor, scarilor interioare, a arcadelor etc ii apartin supervizorului si arhitectului sef al proiectul Guedelon – Florian Renucci.

Locul de constructie al castelului medieval a fost ales in primul rand datorita apropierii de sursa materiilor prime (piatra naturala, padure de stejari, pamant si apa) ce urmau a fi folosite pentru realizarea acestui proiect ambitios. Te intrebi poate de ce nu au ales orice alt loc, unde ar fi putut sa-si aduca pur si simplu toate materialele necesare. Dar initiatorii proiectului stabilisera deja ca nu vor implica niciun fel de tehnici si tertipuri moderne in procesul de ridicare a castelului din piatra, ceea ce inseamna ca materialele urmau a fi aduse pe santier cu ajutorul cailor, asa cum se proceda si in Evul Mediu. Si vreme de 20 de ani de la inceputul epopeei s-au tinut de cuvant. Arhitectii, meseriasii si voluntarii implicati in proiectul Guedelon au folosit doar lemn de stejar, gresie (o piatra naturala rezultata din granule de nisip cimentate), pamant si o multime de unelte specifice secolului XIII.

Un santier medieval deschis publicului

Santierul a fost deschis publicului incepand cu luna mai a anului 1998, la aproape un an de la demararea constructiei. In primul an, pe santier a muncit o echipa compusa din doar 10 membri, iar in cel de-al doilea echipa s-a extins, numarand 30 de membri. In timp, pe langa zidari, tamplari, fierari si sculptori, au inceput sa vina in ajutor si multi voluntari (aprximativ 650 in fiecare an), iar in acest moment santierul are 55 de angajati permanenti si atrage circa 300.000 de turisti anual.

Turistii nu au doar ocazia sa observe indeaproape etapele constructiei unui castel medieval, ci sa si guste din viata secolului XIII, intrucat la Guedelon totul se face ca in urma cu aproape 800 de ani: faina se macina in moara, transportul este asigurat de carute trase de magari sau cai, mancarea se gateste din produse cultivate la fata locului, la foc de lemne sau in cuptoare sapate si zidite in pamant etc. In plus, doritorii pot participa la ateliere de sculptat in lemn si piatra. Daca ti-am starnit curiozitatea si vrei sa experimentezi o calatorie in Evul Mediu, cumpara un bilet pentru sezonul 2018 de pe pagina oficiala a castelului Guedelon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *