Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Chiuveta la fereastra in amenajarea bucatariei

1-exemplu bucatarie moderna apartament cu chiuveta montata la fereastraIn bucatariile apartamentelor obisnuite din blocurile vechi chiuvetele sunt pozitionate intr-unul dintre colturile incaperii. De obicei, un colt indepartat de fereastra. Ne-am obisnuit cu acest fapt si ni se pare firesc, iar multi nici macar nu-si pun problema ca aceasta pozitie nu este obligatorie si ca ar putea sa aleaga montarea chiuvetei sub fereastra.


E adevarat ca in cazul celor care locuiesc la bloc o astfel de mutare este cat se poate de dificila, atat din cauza pozitiei instalatiei sanitare, cat si din cauza balcoanelor cu care sunt prevazute unele bucatarii. Insa aceasta mutare nu este imposibila, chiar daca implica niste batai de cap serioase. Dar daca urmeaza sa-ti construiesti o casa la curte poti lua in considerare aceasta varianta de configurare a bucatariei inca din stadiul de proiect, asa incat sa scapi de stresul schimbarii traseelor de apa si canalizare. Te asigur, din proprie experienta, ca pozitionarea chiuvetei la fereastra iti va aduce numai beneficii.

Avantajele acestei alegeri

De cand am descoperit ca o chiuveta poate fi montata la ferestra (intr-unul dintre primele filme americane vazute in copilarie) am decis ca atunci cand voi fi mare si voi avea o casa, o voi aseza exact asa. Si multi ani mai tarziu visul mi s-a implinit, iar eu am fost extrem de incantata. Ca sa-mi intelegi incantarea, permite-mi sa-ti prezint toate avantajele pe care mi le-a dezvaluit aceasta decizie luata in copilarie:

– Accesul la lumina naturala. Spalatul vaselor, carnii, fructelor si legumelor pe care le folosesti pentru prepararea mancarii sunt sarcini care necesita nu doar dexteritate, ci si o privire agera. Crede-ma ca este mult mai usor sa faci aceste lucruri cu ajutorul luminii naturale de care poti beneficia din plin daca vei aseza chiuveta la fereastra din bucataria ta. Iar acesta este de departe cel mai mare avantaj al acestei pozitionari a chiuvetei.

– Configurare ergonomica a spatiului. Daca luam drept exemplu o bucatarie dreptunghiulara obisnuita, de cel mult 8-10 mp, asa cum sunt cele din apartamentele noastre, si o dotam cu o garnitura liniara (cu chiuveta pozitionata intr-o extremitate, aragazul sau plita si cuptorul in cealalta), cu un calorifer montat pe peretele cu fereastra, intelegem ca nu ne mai prea ramane loc pentru alte dulapuri sau corpuri de mobilier utile pentru depozitarea vaselor si ustensilelor de gatit. Prin schimbarea pozitiei caloriferului sau prin alegerea unui alt sistem de incalzire garnitura liniara poate fi inlocuita cu o garnitura pe colt, cu una dintre laturi pozitionata de-a lungul peretelui cu fereastra. In acest fel se va castiga mai mult spatiu de lucru (blat neintrerupt), mai mult spatiu de depozitare, iar chiuveta va fi expusa la lumina naturala, asa cum spuneam si mai sus. Chiar si atunci cand nu se doreste alegerea unui ansamblu de mobilier pe colt pentru o bucatarie lunga si ingusta, ci doar o garnitura liniara, dulapurile pot fi montate exclusiv pe peretele cu fereastra (unul ingust), camera pierzand astfel din adancime si devenind mai echilibrata vizual.

– Priveliste placuta. Nu toti au norocul ca dincolo de fereastra bucatariei sa li se astearna peisaje placute ochiului. Dar daca fereastra acestei incaperi nu se deschide spre un perete sau spre cine stie ce loc neplacut privirii, e pacat sa nu profiti de acest tip de asezare a chiuvetei. Chiar si atunci cand geamul bucatariei da spre o strada aglomerata sunt convinsa ca e mai placut sa speli vasele cu aceasta imagine in ochi decat stand cu fata la un perete.

Despre dezavantaje

Oricat de mult mi-ar placea cum arata o bucatarie cu chiuveta la fereastra, recunosc ca aceasta varianta de configurare a spatiului prezinta si o serie de dezavantaje:

– Problema instalatiilor. Acest dezavantaj ii priveste pe cei care locuiesc in apartamentele de tip vechi, prevazute cu caloriferele sub ferestrele incaperilor si cu instalatiile sanitare la distanta mare de fereastra. Modificarile necesare pot fi obtinute, insa cu destule batai de cap. Caloriferul poate fi mutat pe un alt perete (nu se pune problema formarii condesnsului in cazul unei tamplarii bune si a unei ventilatii eficiente) sau poate fi inlocuit cu un alt tip de incalzire, cel de incalzire prin pardoseala fiind unul potrivit.

Modificarea traseului de scurgere a apei menajere (canalizarea) si cel de alimentare cu apa menajera reprezinta o alta etapa anevoioasa si care necesita implicarea profesionistilor. Pentru a face lucrurile cat mai corect e bine sa consulti o echipa de instalatori profesionisti. Acestia vor sti ce si cum trebuie facut pentru un rezultat care sa nu duca la aparitia ulterioara a problemelor.

– Lipsa dulapului cu picurator de vase. Chiuveta asezata la fereastra nu ofera conforul de a avea un dulap cu picurator de vase montat deasupra. Daca nu te deranjeaza acest aspect, poti usca vasele pe picuratorul de langa chiuveta, pentru a le muta apoi la loc, in dulap.

– Stropirea ferestrei. Nu este obligatoriu sa se intample acest lucru, insa daca distanta ditre fereastra si robinetul chiuvetei nu este foarte mare, te poti trezi in situatia de a trebui sa stergi fereastra din bucatarie mai des decat ti-ai fi dorit acest lucru.

Eu, personal, nu am resimtit niciunul dintre aceste dezavantaje si in toti anii in care am locuit in casa cu chiuveta montata sub fereastra din bucatarie m-am bucurat din plin de toate avantajele enumerate mai sus. In opinia mea – insa este doar parerea mea strict personala si subiectiva – acest tip de configurare este mult mai confortabil si placut pentru cei care isi petrec mult timp in bucatarie, gatind.

Sursa foto: Kvartblog.ru

6 răspunsuri la “Chiuveta la fereastra in amenajarea bucatariei”

Din pacate, desi imi doream o astfel de pozitionare, clima nu ne permite sa montam caloriferele decat sub fereastra (locuiesc la casa) si daca pozitionez chiuveta in fata caloriferului caldura nu mai poate fi distribuita in totalitate in incapere.

Faptul ca stam la casa, ne-a permis sa instalam chiuveta la fereastra, am prevazut tevile din timp pentru aceasta modificare. Sotia a fost cu ideea, incalzirea e prin pardoseala deci am rezolvat si problema montarii unui calorifer. Bucataria e asezata pe nord si nu prea e luminata, asa ca montajul acesta ne convine mai mult. Singurul lucru care lipseste e vederea, undeva spre casa vecinului dar nu e problema.

Cornelia, solutia in cazul vostru ar fi presupus schimbarea pozitiei caloriferului. Noi asa am facut in fosta noastra casa: pentru a putea monta chiuveta la fereastra bucatariei am ales sa montam caloriferul pe un alt perete. Poate la o viitoare renovare iti vei face curaj sa adopti aceasta schimbare 🙂

Billy, asa cum spuneam si in articol, putini au norocul unei privelisti spectaculoase in conditiile in care cei mai multi dintre noi locuim in zone urbane, intens populate. Insa eu sunt de parere ca e mai important faptul ca atat chiuveta cat si blatul de lucru beneficiaza de mai multa lumina. Felicitari in privinta deciziei de a monta incalzire prin pardoseala, este o solutie care confera un confort termic sporit si totodata anuleaza necesitatea caloriferelor care nu sunt tocmai placute ochiului 🙂

Multumesc, si recomandam tuturor care isi permit financiar si tehnic sa adopte aceasta solutie de incalzire.

Nu spune nimeni cum deschizi geamul de la bucatarie, bateriile de bucatarie sunt in general inalte. E adevarat am o priveliste de vis peste tot orasul de munte, dar spalrea ferestrei/geamului (care este cat la o camera de locuit) si la un nivel superior este un sport extrem.

Da, fereastra poate fi o problema daca este situata la nivelul blatului, insa exista chiar si la noi in tara deja ferestre cu deschidere tip ghilotina, asa cum poate ai observat in filmele americane. Practic, ferestrele sunt sectionate in doua elemente suprapuse – una sub cealalta – prevazute cu un sistem ingenios de glisare si de deschidere, fapt ce permite o aerisire eficienta si curatare usoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *