Categorii
Proiecte de case inedite

Mama a 4 copii a construit o casa studiind tutoriale de pe YouTube

1-casa Inkwell Manor construita de Cara Brookins si copiii sai

Nimic nu te poate motiva la inceput de an mai mult decat povestile reale ale oamenilor care au reusit in viata prin forte proprii. O poveste de succes este si cea a americancei Cara Brookins, mama a 4 copii, care a reusit sa construiasca de la zero o casa cu 5 dormitoare, inspirandu-se din tutorialele video de YouTube.


In 2008, Cara Brookins era o femeie proaspat evadata dintr-o casnicie esuata cu un sot violent, complet falita si mama a 4 copii minori, cel mai mic dintre acestia avand doar 2 ani iar fiica cea mare, 17. Pentru ca nu mai avea nimic de pierdut si pentru ca isi iubea copiii si dorea sa le ofere siguranta si un viitor mai bun, dar nu dispunea de banii necesari pentru cumpararea unei proprietati, tanara mama a decis sa construiasca o casa in regie proprie.

O familie pe marginea prapastiei

In momentul in care tanara mama a luat decizia de a construi o casa prin forte proprii atat ea, cat si copiii sai erau intr-o stare psihica deplorabila. Anii traiti alaturi de sotul si tatal violent si posesiv si-au pus amprenta pe sufletele lor mai mult decat si-au imaginat; erau 5 suflete zdrobite, complet dezorientate si care nu aveau curajul sa priveasca in viitor.

Ca orice mama, Cara dorea sa-si vada copiii zambind, bucurandu-se de viata si visand la lucruri frumoase, insa stia ca nu-i va fi usor sa le „repare” sufletele. Din cauza ca nicio banca nu-i putea oferi un credit pentru cumpararea casei, mama celor 4 copii a decis sa contracteze un credit pentru achizitia materialelor de constructie necesare si sa-si construiasca in regie proprie casa visata. Banca i-a oferit banii solicitati si bazandu-se doar pe increderea copiilor sai, pe increderea in fortele proprii si pe putinele tutoriale video disponibile la acea vreme pe platforma YouTube Cara Brookins s-a apucat de construit.

Au construit o casa si si-au reparat familia

In anul 2008, cand are loc actiunea despre care iti povestesc, pe YouTube nu existau prea multe tutoriale de constructii, asa cum sunt in prezent. Si nu existau nici telefoanele si tabletele performante, cu conexiune la internet, ca cele din zilele noastre. Asa ca tanara si curajoasa mama si copiii sai isi petreceau noptile studiind cu multa atentie materialele video existente, iar a doua zi, pe santier, incercau sa rememoreze cele vazute pe YouTube in seara precedenta pentru a avansa in proiectul in care se inhamasera.

Au invatat impreuna cum se prepara betonul, cum se toarna o fundatie, cum se construieste un schelet din lemn, o scara de interior sau o placa din lemn intre etaje, cum se monteaza instalatiile electrica si sanitara, cum se monteaza izolatia termica, cum se monteaza un acoperis, cum se aplica gresia, faianta, parchetul si multe altele. Copiii cei mari (11, 15 si 17 ani la acea vreme) mergeau la scoala, iar dupa ore veneau sa-si ajute mama care nu-si oferea nicio clipa de ragaz. Dupa 9 luni de eforturi supraomenesti, in care si-au uimit absolut toate rudele si vecinii, in care au impresionat autoritatile venite in inspectie la fata locului in repetate randuri, cei 5 s-au mutat in casa pe care au ridicat-o de la zero prin forte proprii.

Finalul acestei aventuri nebunesti nu le-a adus doar o casa, un acoperis deasupra capului, ci le-a adus linistea visata. In cartea pe care a scris-o (n.r. Cum o casa a construit o familie), Cara povesteste ca dupa aceasta experienta, copii sai – altadata introvertiti, tematori si fara pic de incredere in fortele proprii – au prins aripi si ca absolut nimic nu li e mai pare greu de realizat. Curajoasa mama spune ca aceasta experienta i-a unit, i-a facut puternici si increzatori cum n-a visat ca pot deveni vreodata. La finalul epopeei devenisera atat de uniti, incat efectiv isi citeau gandurile unii altora. Cu alte cuvinte, odata cu minunatul camin pe care si l-au construit, cei 5 si-au reconstruit si intarit relatiile pentru totdeauna.

Poveste cu final fericit

Pentru achizitia materialelor de constructie Cara a reusit sa obtina de la banca un credit in valoare de 150.000 $. Cu acesti bani a construit, finisat si complet amenajat si mobilat o casa impresionanta de 325 mp, cu 5 dormitoare, biblioteca, garaj in care incap pana la 3 masini simultan si toate celelalte spatii aferente unui camin modern si confortabil. Conform ultimei evaluari, Inkwell Manor (cum si-au „botezat” cei 5 casa visurilor) costa peste 500.000 USD.

In galeria foto de mai jos poti vedea cateva instantanee din timpul constructiei casei de 325 mp ai Care Brookins, dar si o imagine care ii ilustreaza pe cei 5 fericiti proprietari ai acesteia in prezent.

Sursa foto: Cara Bookins, arhiva personala

4 răspunsuri la “Mama a 4 copii a construit o casa studiind tutoriale de pe YouTube”

Povestea suna bine, pare un scenariu perfect de telenovela. Cum a reusit o femeie „complet falita” sa obtina un credit de 150.000 USD, ramane totusi aberatia secolului.

Bine punctat, Mamaie! Ca de obicei 🙂 Banuiesc ca in SUA exista programe speciale pentru ajutorarea persoanelor aflate in situatii ca cea in care se afla mama din povestea de mai sus. Recunosc ca nu am mai multe amanunte, dar sunt convinsa ca pot fi gasite in cartea pe care a scris-o americanca. Ce am uitat sa mentionez este ca acum, la 10 ani de la constructia casei, Cara Brookins este un speaker renumit in SUA, care tine prelegeri despre cum sa depasesti diverse momente de criza din viata personala. Am auzit ca la americani acest tip de povesti nu este o raritate si ca acolo basmele chiar au happy-end 🙂 Dar cine suntem noi sa punem la indoiala cele povestite de o mama atat de curajoasa si luptatoare?

Si daca tot era “falita”, de ce s-a “aruncat” la o casa de 325 mp cu garaj in care intra 3 masini??

Scenariu bine pus la punct, nu poveste reala.

Cinste lor, nevoile i-au unit și au avut tăria să ducă până la capăt lucrarea, deloc ușoară !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *