Categorii
Casa pas cu pas

Sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura

1-sistem de ventilatie cu recuperare de caldura PRANA


Tamplaria perfect ermetica, sistemele de constructie si finisajele moderne sporesc confortul termic din interiorul unei case pe de o parte, insa pe de alta parte duc la formarea condensului, la cresterea umiditatii si impiedica buna ventilatie a locuintei.Toate acestea duc, in cele din urma, la aparitia disconfortului si ii forteaza pe proprietari sa porneasca in cautarea unor solutii si sisteme de ventilatie prin care sa poata obtine echilibrul termic dorit.

Unul dintre cele mai bune si eficiente sisteme de ventilatie existente pe piata este cel care asigura un constant aflux de aer proaspat in interiorul locuintei, aer care este deja incalzit in sezonul rece, iar vara este dimpotriva, racoros. Acest sistem este cunoscut sub denumirea de sistem de ventilatie cu recuperare de caldura.

Cum functioneaza

Principiile de functionare ale acestui sistem modern, utilizat pe scara larga in tari mai dezvoltate, precum Danemarca, de pilda, sunt cat se poate de simple. Prin tubulatura ascunsa ce traverseaza intreaga locuinta se elimina in mod constant aerul viciat al carui caldura este transferata recuperatorului de caldura situat intr-un anumit punct al traseului de evacuare. Printr-un traseu separat, care se intersecteaza si el, la randul sau, cu acelasi recuperator de caldura, patrunde aerul proaspat din exterior. In contact cu recuperatorul aerul proaspat din exterior se incalzeste si patrunde in interiorul locuintei avand deja o temperatura placuta.

Exista insa sisteme de ventilatie cu recuperare si mai performante, concepute la fel de simplu, dar care, cred eu, au un randament mai bun. Pe scurt, sistemnul prezinta doua tuburi: unul ingust introdus in cel mai larg. Aerul viciat (cel care trebuie evacuat) este absorbit printr-o zona a grilei de ventilatie si trece din interiorul casei spre exterior prin tubul larg, iar in drumul sau spre evacuare incalzeste peretii tubului ingust prin care patrunde in acelasi timp aerul proaspat. Dupa cum lesne iti poti da seama, acesta din urma se incalzeste instantaneu, patrunzand in casa deja preincalzit. Acest sistem compact, usor de montat, fiind acoperit in intregime de peretele in care este integrat, promite un coeficient de recuperare a caldurii de pana la 91%. Mi se pare cu adevarat formidabil.

Ce se intampla vara, in zilele caniculare?

Si vara, cand temperaturile de afara sunt insuportabil de ridicate, aceste sisteme de ventilatie functioneaza pe acelasi principiu: aerul rece din casa (racit cu ajutorul aparatelor de aer conditionat) este eliminat spre exterior, racind recuperatorul, astfel incat cel fierbinte, de afara, sa se racoreasca pe traseul de intrare in locuinta.

Recuperarea caldurii prin intermediul acestor moderne sisteme de ventilatie duce la economii considerabile in timp, dar si la obtinerea confortului termic dorit, precum si la eliminarea umiditatii si la prevenirea formarii condensului, igrasiei si mucegaiului in interiorul locuintei.

De unde poate fi cumparat un astfel de sistem

Daca nu ai auzit pana acum de sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura, nu inseamna ca ele nu sunt foarte usor de procurat. Pe piata de profil exista deja un numar considerabil de importatori care comercializeaza aceste sisteme. Spre exemplu, sistemul de ventilatie Prana ce acopera o suprafata de pana la 60 mp si este prevazut si cu o functie suplimentara de preincalzire a aerului (ce poate fi actionata cu ajutorul unei telecomenzi), care creste si mai mult temperatura aerului proaspat ce patrunde in interiorul casei, poate fi achizitionat contra sumei de 2.050 lei de aici:

LINK produs: https://www.emag.ro/sistem-de-ventilatie-cu-recuperare-de-caldura-prana-150-115-105-mc-h-475mm-150s475/pd/DRK0FDBBM/

Pentru montarea acestui sistem prevazut cu schimbator de caldura din cupru si cu o rezistenta ce incalzeste aerul admis cu pana la 4-5 grade va trebui perforata o gaura cu diametrul de 165 mm in zid, iar lungimea aparatului este de cel putin 475 mm. In cazul in care vrei sa cunosti mai multe detalii, modelul Prana 150 are un debit de aer admis de 115 mc/ora, evacuand simultan 105 mc de aer viciat/ora.

Nu in zadar in tari dezvoltate precum Danemarca sau Suedia majoritatea caselor si apartamentelor sunt prevazute cu astfel de sisteme de ventilatie inteligente. Si daca luam in considerare doar faptul ca asigura un permanent aflux de aer proaspat, deja cred ca merita efortul de a ne dota locuintele cu aceste aparate moderne si discrete.

Sursa foto: prana.org.ua

4 răspunsuri la “Sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura”

Intr-adevar, din casele moderne si bine izolate nu pot sa lipreasca un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Intrati pe pranaromania. ro/ Daca doriti mai multe informarii despre cum functioneaza aceste sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura PRANA.

Intr-adevar, din casele moderne si bine izolate nu pot sa lipreasca un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Intrati pe pranaromania. ro/ Daca doriti mai multe informarii despre cum functioneaza aceste sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura PRANA.

Am montat acest sistem de la Atrea acum 2 ani. Am vrut sa scap de atmosfera aceea umeda, apasatoare, pe care o simti intr-o casa proaspat renovata pana se sa usuce complet materialele, de efectul acela de sera care te face sa stai permanent cu geamul deschis. Eu recomand varianta centralizata, care este mai silentioasa, la mine tubulatura are un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura centralizat si astfel aerul proaspat este distribuit uniform in casa si se pastreaza temperatura constanta. Vara asigura racirea pe timp de noapte cand temperatura din exterior este mai scazuta decat cea din interior si iarna, invers incalzeste aerul rece adus din exterior. Am facut economii importante cu cheltuielile cu incalzirea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *