Categorii
Intrebari de la cititori

Caramida porotherm sau normala (tiganeasca)? Care e mai rezistenta?

Buna la toata lumea. As dori sa-i intreb pe cei care sunt in domeniu sau si-au construit case. Ce fel de caramizi sfatuiti sa folosesc, pentru ca din cate am inteles porotherm e buna la capitolul termo dar mai slaba la rezistenta, in caz de cutremur se sfarma fiind din ceramica, iar cea normala (tiganeasca) e buna la rezistenta dar slaba la termo. Daca aleg porotherm, ce grosime si cu sau fara izolatie? Multumesc.


Intrebare de la Claudiu, pe adresa redactiei: Caramida porotherm sau normala (tiganeasca)? Care e mai rezistenta?

10 răspunsuri la “Caramida porotherm sau normala (tiganeasca)? Care e mai rezistenta?”

Buna ziua,puteti folosi caramida porotherm antiseismica de 37 sau 47 cm sau cu izolatie incorporata din vata sai polistiren. detalii 0766271435 ,p.vili@yahoo.ro

Buna ziua,
Caramida tiganeasca are o buna comportare ca rezistenta la compresiune dar si la sarcini dinamice(seism).Sunt exemple reale de imobile care au trecut prin seisme puternice iar ele au rezistat chiar bine.
Din punct de vedere termic,caramida „tiganeasca” nu are eficienta energetica comparabila cu a unui bloc ceramic cu goluri sau mai ales cu vata inglobata in goluri asa cum a propus Vili,antevorbitorul meu.
Daca discutam despre blocuri ceramice putem spune ca au si o oarecare rezistenta la compresine dar eficienta termica ridicata.
Povestea ca ele se fac praf la forte dinamice poate fi basm.
Realitatea este conturata de modul cum le folosesti in cadrul sistemului constructiv.
Pentru case cu regim de inaltime P+M sau P+ E,se pot utiliza in zidarii portante sau in sisteme pe cadre de beton.
Sugestia mea care poate fi argumentata este ca cel mai ok sistem constrictiv este cel pe cadre din beton armat cu inchideri fin zidarii din blocuri ceramice cu geometri corecta care se pot zidi si in rost subtire(vezi caramizile Porotherm de la Wienerberger)

Pentru informatii suplimentare va raspundem cu placere.

Cu stima,
Echipa RUBIK
Tel:0799355506
facebook:RUBIK Consulting Construct

Caramida plina ar mai mult dezavantaje decat avantaje. Printre dezavantaje ar fi greutatea specifica mare (kg/m2 de zidarie), e greu de folosit si migaloasa pt. a obtine un zide de 25-30cm grosime, e proasta izolatoare termic si „suge apa”. Toate zidurile, ma devreme sau ma tarziu „absorb” apa din temerie si intr-o perioada relativ lunga de timp (20-50 ani) incepe sa se macine si mai ales sa fie multmai buna conductoare termica. Am vazut asta si la cladiri in Ro, dar si in It.
Evident ca blocul ceramic e clar mai avantajos, dar nu neaparat Porotherm. Izolatie tot trebuie facuta, iar cand meseriasi dau gaura sa puna diblurile, porothermul s-ar face praf. Eu recomand o marca mai autohtona, cu peretii un pic mai grosi, dar care e mult mai ieftina si mult mai solida. Eu, la casa mea, am folosit Siceram, care a fost 60% din pretul unei porotherm.

Daca siceramul are pereti mai grosi cantitatea de aer din bloc este mai mica,adica termic mai putin eficienta.
Daca folositi STH-ul de la Porotherm va spun ca nu se face,tandari cand dai gaurile pentru placare.
Daca folosesti un „lite” care costa 200 ron mc,constati ca are pereti subtiri dar acel perete se tencuie intodeauna astfel incat diblul sa umfle in tencuiala sau cand bormasina a spart blocul muti bormasina pe modul rotatie ca sa nu periclitezi structura blocului.
Comparatia intre Siceram si Porotherm nu se poate face,poate la portanta dar ca eficienta termica,niciodata.
Daca mc de Siceram costa 170 mc fata de 235mc la Porotherm,ar fi ceva economie ,dar tinand cont ca zidaria reprezinta 5% din costul unui imobil finalizat,nu cred ca merita economia.

Cu stima,
Echipa Rubik

Buna ziua,
Pentru peretii exteriori va recomand caramida portanta Porotherm – Durabil – 30 Robust
cu nut si feder, este cea mai buna caramida la ora actuala, nu fac reclama dar lucrez cu aceasta caramida de cand a aparut pe piata, e mai scumpa putin dar merita banii, la interior folositi tot caramida porotherm e mai groasa in carne…
Cu respect…
Mihai Lazar

PTH ROBUST 30 o caramida foarte buna,parere de constructor care sustine ce a spus Mihai Lazar.
Succes tuturor!

Ce treaba are comparatia la eficienta termica intre Siceram/ Ceresit sau alte branduri si Porotherm? Ca doar nu se pune problema sa lasi casa doar cu caramida. Si daca folosesti Porotherm si daca folosesti celelalte branduri trebuie facuta izolatie. Iar aportul caramizii la total izolatie e nesemnificativ. Si nu trebuie neaparat nevoie sa tencuiesti. E si mult mai costisitor dealtfel. Cea mai utilizata metoda este aplicarea placilor de polistiren direct peste caramida cu adezivul pus „mamaligi” si cu dibluri. Caramida cu nut si feder e prohibitiv de scumpa. La interior, pentru peretii despartitori e bine de folosit BCA de 10cm pt. ca e usor si nu incarca placile.
Acum, daca nu vrei sa te implici si lasi pe altii sa se ocupe mateiale, de ridicatul casei si vii doar la receptie, problema fiecaruia.

Domnule Dragos,
Poti folosi ce vrei dumneata,suntem multi dintre noi pe aici care constrim de ceva timp si am fost si pe la scoala.
Caramida are aport importantin izolarea unei case,depinde ce caramida folosesti cum o zidesti si alte aspecte.
Aici nu vinde nimeni Porotherm sau Siceram,spunem ca si constructori ce materiale folosim.
Suntem si oameni care proiectam, iar placile noastre pot tine pereti de 11,5 N+F fara problema.

Succes tuturor!

Buna ziua,
SE VEDE CA TE-AI IMPLICAT domnule Dragos, gata esti pe meserie ce mai…domnule daca ti-ai facut casa si ai pus polistirenul pe mamaligi fara tencuiala, ai facut o ditamai ecomomie cat casa poporului de mare…o sa vezi in timp.
O zi buna…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *