Categorii
Intrebari de la cititori

Ce sa aleg: casa din caramida sau din lemn? Argumente?

Voi, cei care v-ati construit casa, ati ales caramida sau lemn? Va rog sa aduceti argumente pentru alegerea facuta. De ce ai optat pentru lemn sau de ce credeti ca e mai bine caramida? Va multumesc. Anul acesta imi voi construi casa, am terenul, dar inca nu m-am decis.


Intrebare de la Sergiu, pe adresa redactiei: Ce sa aleg: casa din caramida sau din lemn? Argumente?

16 răspunsuri la “Ce sa aleg: casa din caramida sau din lemn? Argumente?”

SALUT
E FOARTE IMPORTANTA ZONA UNDE DORITI SA CONSTRUITI CASA,DACA E O ZONA URBANA A TI PUTEA OPTA PENTRU CASA CU STRUCTURA DE BETON SI CARAMIDA,DACA E O ZONA MONTANA PUTETI OPTA PENTRU O CASA DIN LEMN SAU STRUCTURA IN LEMN
PRETURILE NU DIFERA MULT POATE UNDEVA LA 50 EMP MAI EFTIN VORBIM LA CHEIE CELE DIN LEMN
ORICE OPTIUNE E FOARTE BUNA CU CONDITIA SA SE RESPECTE PLANURILE OFERITE DE ARHITECTI
NOI CONSTRUIM LA ROSU CASE PE STRUCTURA DIN BETON CU CARAMIDA SAU BCA CU 150-180 E MP
LA CHEIE ACELAS SISTEM 380-420 E MP

CELE DIN LEMN LA ROSU CU 170 E MP INCLUS SI FUNDATIE USOARA
SI 350 E MP LA CHEIE
SANTEM CAPACITATI SA ANCEPAM ORICE LUCRARE
ASTEPTAM COMENZI LA ADREASA
aureldragos@yahoo.com

Buna ziua d-le Sergiu,
Numai un arhitect va poate spune, din ce material puteti construi casa dumneavoastra,
poate fi si din lemn, caramida, fier, dar pe internet nu o sa primiti sfaturi bune. Constructia unei case depinde de mai multi factori, unii dintre acestia o sa-i aflati dupa ce veti face un studiu GEO. a terenului.
Cu respect…
Mihai Lazar

Buna dimineata,

Părerile sunt împărţite, fiecare variantă are avantaje şi dezavantaje şi fiecare constructor sau cumpărător de case trebuie să ţină cont de particularităţile terenului şi de costurile pe care şi le poate permite.
O casă din lemn este mai ieftină, uneori aproape la jumătate, dar întreţinerea ei în timp este mai pretenţioasă. O casă de cărămidă este mai trainică şi rezistentă la incendii, dar în ea iarna-i mai rece şi vara mai cald decât într-o casă din lemn.
O casă din lemn este mai flexibilă şi mai puţin periculoasă în caz de cutremur, dar o casă din cărămidă nu este atacată de carii, năpădită de furnici etc. Şi întrecerea ar putea continua.

Avantajele caselor din lemn:
– sunt mai ieftine cu 30-40% decât cele din cărămidă; materialele folosite sunt mai ieftine, iar gradul lor de industrializare, faptul că pot fi prefabricate într-o mai mare măsură face ca preţul să fie şi mai scăzut;
– se execută rapid, într-o lună, maximum trei luni;
– sunt flexibile şi uşoare şi nu sunt periculoase în caz de cutremur;
– sunt bune izolatoare termic, vara fiind mai răcoroase, iar iarna mai călduroase; pierderile de căldură au fost calculate de specialişti ca fiind cu 30-40% mai mici decât la casele din cărămidă; popoarele nordice preferă această tehnologie, ceea ce demonstrează că ele sunt eficiente în lupta cu temperaturile foarte scăzute; casele norvegiene şi suedeze sunt realizate după metoda sandviş;
– spaţiul interior poate fi uşor compartimentat sau modificat; fiind case uşoare, nu necesită prea mulţi stâlpi de susţinere, ceea ce face ca spaţiul interior să fie uşor de modelat. nu sunt pretenţioase în ceea ce priveşte tipul terenului pe care pot fi amplasate; fiind uşoare, casele din lemn pot fi construite şi pe terenuri slabe sau nisipoase;instalaţiile pot fi ascunse în pereţi; pereţii fiind prefabricaţi, iar casele de lemn fiind construite de regulă după proiecte tip, se poate prevedea traseul firelor de cablu sau a conductelor de utilităţi.
În sfârşit, străinii spun că sunt mai sănătoase. Lemnul este un element natural, ecologic; Într-o casă din zidărie poate apărea igrasia, condensul. Se spune că o casă de lemn „respiră” şi nu suferă din cauza vaporilor.
Dezavantajele caselor din lemn:
– „trăiesc” mai puţin decât cele din cărămidă; constructorii apreciază că durata de viaţă a unei case din panouri de lemn este cu 20-30% mai scurtă decât a uneia din cărămidă; totuşi, există biserici de lemn şi case bătrâneşti construite din lemn masiv, care au rezistat în timp mai mult decât palatele din oraşe;
– nu asigură o izolare fonică perfectă;
– întreţinerea în timp este migăloasă şi cere bani; la un interval de cinci-şase ani trebuie verificate cu atenţie şi făcute toate reparaţiile necesare; în plus, trebuie tratate împotriva insectelor, iar dacă au lambriuri sau bârne la exterior, acestea trebuie lăcuite.
– nu pot fi prea înalte; o casă de lemn nu trebuie să aibă mai mult de două etaje, spun specialiştii; o casă de lemn prea înaltă, nu va fi stabilă.

Casele din cărămidă
De cealaltă parte, casele de cărămidă rămân cele mai îndrăgite de români, ca şi de europeni. În fiecare an, potrivit statisticilor, în Europa, peste două milioane de clădiri noi destinate locuirii sunt construite din cărămidă, ceea ce reprezintă 60% din totalul locuinţelor noi. Cei mai înfocaţi susţinători ai acestui mod de a construi case sunt latinii, în special italienii, francezii şi spaniolii, care foarte rar şi fac o casă din alt material. Casele de cărămidă se construiesc cu mai multă greutate, iau mai mult timp, dar au şi o viaţă mai lungă.

Avantajele caselor din cărămidă:
– sunt mai durabile, au o viaţă mai lungă decât o casă din lemn; structura de rezistenţă a casei este mai puternică, pereţii necesită reparaţii în timp, dar mai puţine decât pentru o casă din lemn;
– pot suporta orice tip de acoperiş, inclusiv din ţiglă; ţigla este considerată un material „greu”, care trebuie să se sprijine pe o casă puternică, cu o structură rezistentă; chiar dacă pare o metodă învechită, ţigla are nenumărate avantaje: durează în timp, este bun izolant termic şi este rezistentă la ploi;
– permit o foarte mare gamă de finisaje; pereţii la interior şi la exterior, pot fi zugrăviţi cu var sau vopsea lavabilă, sau pot fi acoperiţi cu tapet sau îmbrăcaţi cu gips-carton şi lambriuri de lemn;
– sunt rezistente la dăunători, insecte şi rozătoare, fără a fi nevoie de tratamente speciale;nu au nevoie de multe lucrări curente pentru întreţinerea în timp; se zugrăvesc pereţii peste doi, trei ani, se repară un colţ al casei care s-a ciobit peste zece ani, se aruncă un strop de var pe pereţii exteriori peste 15 ani. Toate acestea sunt nimic în comparaţie cu lăcuirea şi tratarea lemnului din cinci în cinci ani;
– sunt mai bune izolatoare fonic; altfel spus, asigură o mai mare intimitate căminului, spaţiului interior; dacă soţia ascultă Pavarotti în dormitorul de la etaj sau copilul ascultă muzică rock în camera lui, nici că vă va păsa;
– pot fi construite prin procedee tradiţionale, cu mână de lucru ieftină; aproape orice bărbat ştie cum se face un zid de cărămidă şi dacă nu ştie încă, poate învăţa foarte repede, doar privind un muncitor care execută o astfel de lucrare.
– pot fi construite oricât de înalte; la realizarea proiectului casei nu aveţi restricţii de înălţime ca urmare a materialului ales; casele pot avea doar un nivel, dar şi cinci-şase etaje sau chiar se pot transforma în blocuri zgârie-nori, dacă au o structură de rezistenţă de beton-armat.

Dezavantajele caselor din cărămidă: necesită un timp îndelungat pentru execuţie, spaţiul interior nu poate fi modificat uşor, din cauza structurii de rezistenţă, sunt mai „reci” şi necesită mai multă energie sau combustibil pentru încălzire, la cutremur cad mai repede decât cele din lemn.

Analizand toate argumentele pro si contra expuse mai sus, alegerea va apartine.

Cu consideratie,
Anca Sirbeanu

Buna ziua
Parerile sunt impartite. Pentru aprofundarea subiectului va ofer consultanta gratuita in privat.
Cu aceasta ocazie va invit sa vizionati pagina Fb : Euroconstruct.eu
Nu ezitati sa ne contactati.

Cu stima
Nicusor Tataruca

Salut. Ti-ai facut un deviz de materiale pentru casa din lemn si cea din caramida?
Adica cati mc de grinzi iti intra, osb, vata, coltare, suruburi? Ai fi surprins sa vezi ca poate fi mai scumpa cea din lemn.
In alta ordine de idei va trebui sa te gandesti si la instalatia electrica. La casa din lemn nu este chiar un mizilic pentru ca nu poti ingloba dozele in tencuiala. Iti vor trebui doze din metal care sunt cam scumpe. Un alt dezavantaj este ca lemnul lucreaza in timp si vor aparea scartaieli mereu. Daca iti plac grinzile aparente vizibile din camere atunci da nici o problema, altfel la rigipsul pe tavan pot aparea fisuri la imbinari. (Va trebui sa pui rigips si preturile nu sunt tocmai mici la profile).
Zgomotul se propaga mult mai bine la casa din lemn. Vei auzi cam de peste tot ce se intampla in casa. Va trebui de asemenea sa te obisnuiesti cu soriceii. Intra peste tot si greu sa scapi de ei.

Bună ziua!
Interesantă întrebare.Din întrebare adresată, deja alegerea este făcută de dumneavoastră, caramidă?. După mine ar trebui stabilite mai întâi crterille după care se face comparația. Părerea mea referitor la stabilirea criteriilor ar fi: cost construcție/ mp, varietarea formelor constructive pentru realizarea casei, întreținerea acesteia pe parcursul utilizării. Cred că mai pot fi adăugate și altele.
1. cost materiale construcție/ mp
Suprafată construită = 280 mp, material cărămidă – 7000 lei
La aceiasi casă, suprafața acoperiș 280 mp, structură și astereală, pe scurt lemne – 16000 lei
Vorbim de suprafață construită, deci avantaj carămidă.
Tot aici să fim atenți si la ceea ce se vinde în piață. Vorbim de acele case de lemn predefinite și ce cuprinde acel kit. (cine ridică fundația – alți bani, dacă este asigurat transportul, montarea acestuia, finisajele, materialele folosite pentru instalații electrice).
2. varietarea formelor constructive pentru realizarea casei
Existența unor module kit pentru casele de lemn care ar putea să nu fie în concordanță cu modul dumneavoastră privind aspectul și compartimentarea casei. Nu zic că acestea pot fi și ”custom” dar implică o creștere a bugetului alocat pentru construcția casei.
3. întreținerea acesteia pe parcursul utilizării
Am văzut case de lemn la care ușile nu se mai închid. Lemnul lucrează și trage de tocuri. Nu mai spunem de tratamentul lemnului care se aplică la un anumit interval de timp. La o casă de cărămidă stau și mă gindesc că nu prea ai ce să faci ( nu mă refer la varuit la o anumită perioada de timp).
În final, alegerea este a beneficiarului. Beneficiarul hotărăste din ce face și cum va arăta casa. Aceasta este doar un punct de vedere. S-ar putea să fie greșit așa că rog respectuos să nu il luați în seamă dacă am greșit.
O zi buna tuturor.

O casă din lemn care este „mai ieftină cu 30-40%” decât cele din cărămidă este clar din ce calitate de „lemn” sînt făcute. Dacă aș lua în considerare case moderne făcute pe structură din grinzi din lemn laminat, care este drept că arată incredibil de frumos, au totuși un preț care depășește cu mult „cărămida”. Totul se reduce la aspect, respectiv la chestie de gusturi și de… portofel.
Un alt avantaj al caselor din lemn ar fi că impozitul este mai mic, pentru că însăși valoarea de proiectare a casei este mai mică, fiind aproximativ 30% din valoarea caselor din cărămidă/beton.
Comportamentul în timp al caselor din lemn sau din cărămidă este total diferit, și de aceea trebuie ținut cont și de acest aspect, adică întreținere, reparații, intervenții, etc.
Pentru cazul concret al casei Dvs. recomand o discuție cu arhitectul care va întocmi proiectul pentru obținerea autorizației de construire, și în funcție de amplasarea și geometria terenului, existența caselor în vecinătate, a gradului de însorire/umbrire, orientarea spre sud, în funcție de natura terenului (studiu geotehnic) pentru a stabili fundația casei (parter/mansarda), apoi în funcție de dorințele pentru aspectul exterior si interior dar și în funcție de buget(!), cu siguranță veti stabili soluția optimă, optimă din toate punctele de vedere.

Buna ziua.
Eu sunt constructor ,specializat pe structurile de lemn . Vad aici comentarii argumentate si neargumentate s-au pareri negative pentru doar pentru casele de lemn . Intradevar sunt multe cazuri in care au aparut probleme la casele de lemn dar nimeni nu a specificat ca au fost facute de amatori s-au i regie proprie fara a detine minimul de cunostinte .
Mai vad comentarii cu referire la intretinerea lemnului la exterior . Da este valabil doar la casele din barne s-au cu lemnul aparent . La casele cu termosistem , reparatiile sunt similare cu cele de la casele din zidarie . La fel este valabil si la finitiil;e interioare .
Cu privire la rezistenta lemnului , am reconditionat recent un conac din 1912 si 90 % din structura acoperisului a ramas aceeas . Ce sa schimbat a fost distrus din cauza accesului apei si nicidecum ca sa degradat in timp . Lemnul se cimenteaza odata cu trecerea timpului .
Eu , cand un client oscileaza intre lemn si zidarie , ii recomand ca , daca nu iubepte lemnul , sa nu-si faca casa din lemn . Tot timpul va gasii motive contra .
La Prima casa facuta in tara, in 2009 , ea voia zidarie si el lemn . Am facut parterul de zidarie si etajul de lemn . Au trecut 9 ani si sunt inca multumiti .
Ca idee , 90% din casele facute in tara , au fost concepute impreuna cu clientul , dupa dorintele si bugetul alocat . Deci recomandarea mea este sa va alegeti intai constructorul si acesta cu echipa lui de ing si arh sa duca la final casa . Vorbesc aceeas limba .
Pentru mai multe detalii ne puteti contacta pe office@constructii-caselemn.ro
Cu stima 0722235456

Porblema ar fi fost simpla daca ati dat cateva detalii de tipul: cati bani investiti? Pentru cate generatii vreti sa lasati casa? Ce va este mai drag , confortul, designul ,caldura, insonorizarea? Si problema ar fi rezolvata! Eu am zis asa: imi fac o casa din lemn pentru cat traiesc, cu tratamente antiinsecte/fungice si ignifugare si atat! La exterioul barnelor 15×15 cm am montat niste lonjeroane ,verticale, din scandura la 60 de cm unul de altul si am montat vata de 100 mm, apoi o folie pentru vapori/umezeala si apoi placi PVC DE FATADE,si gata! Cu un semineu incalzesc o casa de 70 mp la care tempratura nu scade sub 25 de grade-cu doua brate de lemne pe 24 de ore!!!, zgomot zero, design natural si relaxant si asta-i tot!ALTEFL VA TOT STRADUITI SA ADUNATI MERE CU PERE SI NU VETI REUSI NICIODATA!

Buna ziua in primul rand orice om are preferintele lui si ca atare materialul din care doreste sa construieasca casa este cel mai bun,prin urmare cine doreste o casa pe structura din lemn are avantajul ca este o casa sanatoasa ,rezistenta la cutremur si foarte bine izolata termic dar nu si fonic si in cele mai multe cazuri aspectoasa.
Problema este ca nu mai este si cea mai iefina solutie ,un m3 casta acum 750,800 ron m3 in cel ma fericit caz si nu este neaparat de calitatea 1 sau uscat natural,pericolul de incendiu depinde de o ignifugare coresunzatoare care costa destulde mult,mai exista o problema privind asigurarea.
Noi am construit case din lemn can m3 costa 150,200 ron m3.
Am construit case pe sistem amvic dar fabrica a fost inchisa.
Am construit case pe structrua metalica dar nu mai sunt comenzi decat de 3,4 case pe an.
Acum construim case din caramida antiseismica,case din BCA Yutong si case din prefabricate din beton cu izolatie incorporata.
Detalii 0766271435 sau 0734844617.
Toate constructiile au avantaje si dejavantaje depinde de ce doriti.

Buna seara

Noi am construit casa , acum 1 an am terminat-o .
Casa este situata in zona urbana , in Brasov .
Cu toate avantajele termice ale caselor de lemn , noi am mers pe varianta de caramida .
Principalul argument a fost cel ca lemnul ca materie prima – nu poate fi tratat 100% importiva daunatorilor .
Apoi – Doamne fereste de un incendiu – la casa de caramida iti mai raman macar zidurile , la casa de lemn nu mai ramane nimic
Capacitatea portanta a unui zid de caramida nu se compara cu cel al unuia de lemn .

Sigur , daca ar fi fost vorba de o casa de vacanta poate as fi facut-o de lemn , ca un fel de cabana , dar o casa rezidentiala in zona urbana , in nici-un caz .
Decizia e a Dvs
Bafta de constructori buni si ……multa rabdare

Cu respect
Adrian

Buna ziua.
Revin cu cateva amanunte .
Nu trebuie sa batem doar intr-o anumita directie .ma uit cum apare intrebarea daca rezista 100 ani . Orice casa neintretinuta se deterioreaza . Tara este plina de ruine si nu sunt din lemn . Daca un anumit tip de casa poate avea probleme in timp , trebuie doar sa o protejam de acele probleme , fie ca este don lemn s-au zidarie .Nu am vazut nici o casa de zidarie de 100 ani fara sa fia vut reparatii capitale .
Intradevar , daca o casa de lemn nu este facuta ca la carte , poate devenii un cosmar , de aceea trebuie sa apelati la specialisti . La fel este valabil si pentru zidarie .
O alta intrebare intalnita este focul . Cand eram copil ma duceam in podul grajdului , plin cu fan , si luminam cu felinar s-au lumanare . Nu trebuia decat sa fiu atent . La fel trebuie sa finm si acum , ca doar este casa noastra , dar sa nu facem o fobie din asta . Am facut in Franta doua scoli, de mari dimensiuni , 635 si 1200 mp si o gradinita , integral din lemn si nici una nu a fost tratata ignifug . La fel o charpanta din lemn ,1000 mp , pentru o cresa , lafel netratat lemnul . Oare francezii nu-si protejeaza copiii ? . Nu ei pun accent pe preventie , folosins sisteme electonice de preventie .
La noi cele mai multe incendii intradevar s-au produs din cauza cosului de fum si asta tot din nestiinta , nepasarea s-au neglijenta proprietarului. A facut fosul ci lemne verzi s-au umede si ca urmare sa depus gudron pe cos si apoi a luat foc . Un cos aprins , atinge temeperaturi de topire a metalului .
Si mai am o intrebare . Cati din generatia de azi , mai accepta configuratia casei oparintesti ? Si atunci de ce trebuie sa fac o casa pentru x generatii ?!
CVu stima 0722235456
office@constructii-caselemn.ro

mi-a placut asta. chiar ati deschis o cutie si ati provocat o discutie. si eu voiam sa zic ca cine poate zice ca o casa din caramida nu are nevoie de intretinere?! v-as povesti. si v-as mai povesti ca am o casa mare si din caramida. la care am mai adaugat si o camera pentru centrala. si care ma costa mai mult decat as vrea sa dau pentru incalzire. acum visez la o casa mica , eventual din containere, care sa nu tina o mie de ani, dar daca mai tine 30-50-80 de ani, in perioada asta sa aiba nevoie de minim de intretinere, sa se incapzeasca cat mai usor, sa tina racoarea , daca s-ar putea singura, sa am cel putin doua , chiar trei feluri in care sa o incalzesc, sa ii pun panouri solare si pentru apa si pentru curent, sa aiba si incalzire centrala , dar si sobe , in caz ca dragutul de curent nu are tensiunea ok sau …
sfatul meu e sa vorbiti cu prieteni. cu familia. sa intrebati cum e cu preturile. cum e cu incalzirea si ce probleme reale sunt in zona unde vreti sa construiti- poate nu e curent mereu si daca nu e apa curenta si o sa aveti put si hidrofor, hidroforul nu se opreste din functionare daca nu are tensiune 220 V sau macar 215. asa ca – eu zic sa va ganditi bine . sa o faceti cat mai economica , decat cat mai mare.
Spor la treaba si sa alegeti cat mai bine

Domnule ce aberati fara temei casele din lemn,cat si cele din caramida au o lungime de viata oricum mai mare de 100 de ani,cu condiția să se facă antretjneri este normal,Mai aud pe aici ca o casa din lemn e mai ieftină cu 30-40% cum sa fie asa ceva ,o casa din lemn poate fi mai ieftină dar cu cel mult un 5-8%procent,vorbim de case an conditi nu cotete de pasari
Dragi mei noi construim si una si alta pretul diferă putin,dar o casa din lemn e mai călduroasă,mai flexibilă și fara condens
Noi construim case din lemn cu 420 e mp la cheie acest pret depinde de proiect si nr mp de constructie
si case din caramida cu 450e mp
așteptam comenzi
tel 0735776358
angelaurel199@yahoo.com

Ziua buna!

Am parcurs aproape toate postarile (pentru ca sunt pasionat de domeniu si in special de constructiile mai putin conventionale si pentru ca incerc sa ajut ,de cate ori pot) citind, recunosc, pe diagonala dar si printre randuri; sunt pareri si pareri dar si destule opinii ce merita analizate cu atentie si luate in seama.

Mi-as dori sa-l pot ajuta pe Sergiu sa ia o decizie, desi, incep prin a-l (poate!) deruta si mai tare : intre casa de lemn si cea din zidarie eu recomand o casa din pamant.
Si nu e, decat partial, o gluma pentru ca eu sunt fericitul beneficiar al unei asemenea case.
Desigur, orice sistem constructiv are plusuri si minusuri si numai cel in cauza poate hotari, analizand din toate perspectivele, variantele posibile.

Revenind, i-l pot ajuta pe Sergiu sa ia o hotarare in cunostinta de cauza, gratuit si fara niciun interes din partea mea.
Cred ca cel mai simplu – pentru mine – pot sa fac acest lucru invitandu-l sa ma sune la: 0722 265 668. Voi impartasi cu placere din ceea ce stiu si sunt sigur ca-i va fi de ajutor.

Tote cele bune,
Gheorghe Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *