Categorii
Casa pas cu pas

Cum poti aplica zugraveala decorativa pe pereti fara ajutorul mesterilor

1-tehnici decorative de aplicare a zugravelii decorative perete in regim DIYMereu la vedere, peretii interiori ai casei joaca un rol important in rezultatul oricarei amenajari. De aceea finisarea acestora este o etapa pe care trebuie sa o privesti cu maximum de seriozitate. In cazul in care vrei sa le conferi un aspect deosebit, poti alege sa le aplici o zugraveala decorativa, folosind una dintre cele cateva tehnici simple, cu efect decorativ pronuntat.


Tehnicile pe care le gasesti ilustrate in imaginile din galeria foto de mai jos pot fi executate chiar si de catre cei cu cunostinte minime in aplicarea vopselei lavabile. Altfel spus, daca vrei sa-ti accentuezi peretii din living, dormitor, hol sau bucatarie folosind doar vopsea lavabila colorata, nu-ti trebuie decat sa alegi una dintre urmatoarele unelte: o carpa, o matura mica, o folie de plastic sau un burete.

Pregatirea suprafetei de lucru

Inainte de a trece la etapa aplicarii zugravelii decorative trebuie sa te asiguri ca peretele pe care vrei sa-l accentuezi este gata de „lupta”. Pe scurt, acesta trebuie sa fie nivelat, curat si vopsit in nuanta de baza pe care vei aplica apoi culoarea de accent. Trebuie sa tii cont de faptul ca nuanta de baza va fi vizibila, iesind la suprafata printre striatiile stratului de vopsea decorativa. De aceea e important sa te asiguri ca cele doua culori arata bine impreuna, formand un tandem cromatic placut.

Iata, de pilda, daca vrei sa obtii un contrast mai pronuntat poti folosi albul la baza, iar deasupra albului poti aplica culoarea de accent: caramiziu, grena, albastru, verde, ocru etc. Daca insa vrei sa obtii un contrast mai discret, lucreaza cu doua nuante ale aceleiasi culori: baza bej, culoarea de accent ocru sau baza bleu si culoarea de accent albastru etc.

Tehnica foliei de plastic

Cu ajutorul acestei tehnici ii vei imprima peretelui un aspect de hartie sifonata. Pe suprafata curata si uscata se aplica cu ajutorul unui trafalet un strat de vopsea de accent si, imediat dupa, se aplica o bucata de celofan (poti folosi o punga de plastic taiata in forma unui patrat sau dreptunghi) care se preseaza usor cu ajutorul unui trafalet uscat, pentru a obtine aspectul decorativ dorit, apoi se desprinde usor folia si se asteapta uscarea suportului.

Zugraveala decorativa cu ajutorul carpei

Aceasta tehnica presupune inmuierea unei carpe din bumbac in vopseaua de accent. Carpa bine inmuiata se stoarce bine si apoi peretele este amprentat cu ajutorul acesteia, din aproape in aproape, pana la acoperirea intregii suprafete. Aceasta tehnica decorativa poate fi abordata si in alt mod: pe un trafalet obisnuit se infasoara o carpa, iar apoi, culoarea de accent se aplica pe perete cu ajutorul acestei unelte. Daca insa vrei sa scoti mai mult in evidenta nuanta de baza, poti utiliza in calitate de unealta o carpa curata simpla sau aplicata pe trafaletul pe care il vei trece apoi peste stratul de vopsea prospat aplicata.

Perete decorat cu o maturica sau o perie

Cu ajutorul unei maturi sau a unei perii late si subtiri poti obtine un decor cu striatii verticale sau cu aspectul tesaturii de panza de sac. Dupa aplicarea culorii de accent trebuie doar sa trasezi pe suprafata peretelui dungi verticale cu ajutorul instrumentului ales. Pentru obtinerea efectului de panza de sac va trebui sa trasezi si dungi orizontale peste cele verticale. Acest decor arata cel mai bine atunci cand intre culoarea de baza si cea de accent este un contrast mai pronuntat.

Cu buretele de baie

Daca vrei sa obtii un decor punctat, foloseste drept unealta un burete de baie. Tot ce trebuie sa faci este sa inmoi buretele in putina vopsea de accent, sa scuturi excesul (cu ajutorul unui gratar special sau pur si simplu stergandu-l de o coala de hartie) si sa amprentezi cu el peretele pe care vrei sa-l decorezi.

Toate aceste tehnici sunt usor de aplicat, insa necesita rabdare si un efort continuu, pana la inalizarea lucrarii. Care dintre acestea ti se pare cea mai spectaculoasa?

Sursa foto: OurCosyHome.ru

2 răspunsuri la “Cum poti aplica zugraveala decorativa pe pereti fara ajutorul mesterilor”

Buna ziua,
Ati dat un sfat pentru cum se poate da zugraveala decorativa …fara ajutorul mesterilor…e bine cand dati sfaturi, tineti cont de toate operatiile inainte de a da tencuiala trebuie data AMORSA pentru tencuiala, de asta vedeti numai case jupuite de vopsea, indiferent unde se da vopseaua, interior sau exterior, indiferent de culori, trebuie tinut cont de amorsa..si nu in ultimul rand de temperatura de afara sau interior
Cu respect,
Mihai Lazar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *