Categorii
Proiecte de case inedite

Proiect indraznet – case de 4000 USD construite in doar 12 ore

1-ICON exterior casa din beton printata 3D


Criza locuintelor este o problema cu care se confrunta aproape intreaga planeta, insa putini sunt cei care chiar cauta solutii pentru solutionarea acesteia. Din fericire insa, exista si companii care incearca sa le vina in ajutor familiilor nevoiase, oferindu-le posibilitatea de a-si cumpara sau construi o casa ieftina in care sa poata trai fara grija de a se indatora pe vecie pentru un acoperis deasupra capului.

Icon Build este una dintre aceste companii si a expus in premiera, in luna martie a acestui an, o casa accesibila persoanelor cu probleme financiare. Reprezentantii acestei companii spera sa reuseasca sa adune fondurile necesare care le-ar permite sa construiasca in anul urmator cel putin 100 de locuinte sociale de acest tip in El Salvador, una dintre zonele defavorizate ale planetei.

O casa scoasa la imprimanta 3D

Probabil ca ai mai auzit pana acum de constructiile realizate cu ajutorul unor imprimante 3D. Acest tip de constructie este inca la inceput, putine companii aventurandu-se in achizitionarea sau fabricarea imprimantelor create pentru printarea caselor. Insa cei care s-au incumetat sa investeasca in acest tip de aparatura afirma ca nu este nevoie de mai mult de 24 ore pentru ridicarea unei case cu dimensiuni modeste, iar costurile finale sunt mult mai mici decat ale constructiilor clasice din zidarie sau lemn.

In decursul procesului de ridicare a unei case Icon cu ajutorul imprimantei Vulcan 3-D peretii sunt turnati in baza proiectului introdus in „creierul” masinii de tiparit prin suprapunerea a 100 de straturi / suvite de beton. Dupa uscarea betonului se obtine o constructie solida si rezistenta, cu suprafata cuprinsa intre 60 si 75 mp care mai trebuie doar acoperita, finisata, amenajata si racordata la reteaua de utilitati.

Casa pe care cei de la Icon vor sa o multiplice in El Salvador impreuna cu organizatia non-profit New Story masoara doar 60 mp, insa aceasta suprafata este calculata sa acopere necesarul de spatiu locuibil al unei familii modeste, fiind prevazuta cu baie, bucatarie, living, dormitor si chiar si cu o terasa exterioara.

Costurile de constructie

In acest moment, fara un sprijin financiar extern (se asteapta implicarea diferitor organizatii si donatori), o casa Icon din beton, tiparita la imprimanta 3D costa 10000 USD. Insa reprezentantii companiei de arhitectura spera sa reuseasca sa colecteze fondurile necesare pentru a reduce costurile de constructie ale casei pana la suma de 4000 USD, facand-o accesibila celor din categoriile defavorizate ale societatii.

O alta casa construita dupa aceeasi tehnologie poti vedea aici: Casa autonoma din Cartea Recordurilor pe care o poti avea si tu intr-o singura zi.

Tu ce parere ai despre constructiile din beton, le consideri sigure si sanatoase? Eu, personal, recunosc ca am o retinere in ce priveste acest material pe care nu-l vad potrivit pentru constructia integrala a peretilor, asa ca sunt curioasa sa-ti aflu parerea.

Sursa foto: Icon Build

Un răspuns la “Proiect indraznet – case de 4000 USD construite in doar 12 ore”

Foarte pe scurt: NU RECOMAND.
Este la”modă” acum să tipărești tot felul de chestii 3D, printre care și casele. Pereții sînt din beton, turnat „în șuvițe” cu ajutorul unui furtun automat numit, destul de impropriu, imprimantă. Acuma, în prețul de 10.000 USD, care se dorește să ajungă la 4.000 USD(!), nu se precizează dacă este inclusă și fundația casei, și nici nu se face vreo referire la acoperiș. De uși și de ferestre nici nu aș mai aminti, mai mult ca sigur nefiind incluse în preț.
Pereții din beton sînt rezistenți pentru case parter. Pentru case cu mansardă sau etaj este deja o problemă (care nu o cunosc momentan) a soluționării planșeului.
Dar să nu uităm un aspect, mai important decît oricare altul: casele sînt construite, pardon, tipărite în El Salvador, vorbim de o zonă cu climă caldă și cu puține cutremure (sau deloc). Ce înseamnă asta ? Păi NU au nevoie de strat de termoizolație la exterior.
Asemănător cu acest sistem de pereți, există și sistemul Amvic: practic pereții sînt din beton și turnați într-un cofraj din polistiren. Avînd polistiren și spre interiorul casei, această soluție mie NU îmi place absolut deloc.
Clima de la noi din țară este foarte rece iarna, după cum prea bine se știe, iar fără o izolare perfectă a pereților este ca și cum ai sta într-o cutie de conserve.
Acele case din El Salvador mai necesită apoi finisaje, pentru că pereții nu pot să rezulte fără deformări, deci alte costuri cu finisajele. Nu mai spun nimic de utilitățile apă, canalizare, energie electrică și încălzire, alea sar cu mult peste cei 10.000 doalri.
Practic se tipărește o „coajă” de casă, peste care vor mai trebui băgați încă destui bani pentru a fi o casă funcțională. Deci este bine să fim atenți la toate detaliile, și nu numai la… prețul cel mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *