Categorii
Intrebari de la cititori

Am construit casa impreuna cu fostul sot pe terenul mostenit de mine. Cum se face partajul?

Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am construit impreuna cu sotul meu, prin mijloace proprii, o casuta pe un teren mostenit de mine inaintea casatoriei. Mentionez ca nu am facut credit ipotecar pentru constructia casei, dar nici nu am terminat-o pana acum, desi locuim deja in ea. Problema e ca am decis sa divortam, iar fostul sot nu vrea sa paraseasca casa pe motiv ca a contribuit si el la constructia ei, dar el nu figureaza in acte, terenul fiind pe numele meu.


Nu as vrea sa ajung la proces, suntem de acord amandoi sa divortam pe cale amiabila la notar, dar nu stiu cum se va face partajul in cazul asta. Banuiesc ca va trebui sa-l despagubesc, insa nu am nici o idee cine si cum va face evaluarea. Nu vreau nici sa-l pacalesc si nici sa raman eu cu buza umflata. Totusi terenul este al meu personal, iar el e convins ca ii apartine in egala masura in baza casatoriei cu mine. Are cineva idee cum ar trebui sa procedez?

PS Avem si un copil minor impreuna, copil care am decis impreuna cu fostul sot ca va ramane cu mine in urma divortului.

Intrebare de la Ionela, pe adresa redactiei: Am construit casa impreuna cu fostul sot pe terenul mostenit de mine. Cum se face partajul?

5 răspunsuri la “Am construit casa impreuna cu fostul sot pe terenul mostenit de mine. Cum se face partajul?”

Buna ziua!

Cred ca trebuie sa gasiti un evaluator al casei (fara teren) si sa-l despagubiti pe sot cu jumatate din valoarea casei. Acum, situatia e intr-adevar neplacuta, suma la care va fi evaluata s-ar putea sa nu fie cea la care va asteptati (depinde de zona in care e construita casa, de dimensiune, materiale, utilitati etc), dar trebuie sa va pregatiti sa-l despagubiti pe fostul sot ca sa-l convingeti sa se mute. S-ar putea sa nu dispuneti de resursele astea si sa fii nevoita sa faceti un credit sau chiar sa vindeti in cele din urma casa. Cred ca e important sa ajungeti la o intelegere cu sotul.

terenul mostenit va apartine, sotul are dreptul la jumatate din valoarea casei. despagubirea este solutia, dar daca copilul ramane cu dumneavoastra, ar trebui ca si acesta sa intre in ecuatie. vorbiti cu un notar.

Aceasta este o intrebare pentru forumul AvocatNet unde sunt multi avocati care dau sfaturi. Aici noi stim sa construim.

Nu stie notarul astfel de spete, doar un avocat va poate sfatui.
Parerea mea este ca trebuie sa-i dati o sulta fostului sot. Sulta este o suma de bani ce reprezinta contravaloarea unei parti dintr-un bun care nu se poate partaja in natura (cum este si cazul nostru).
Sulta este pentru partea sotului, avand in vedere ca este vorba de un bun dobandit in timpul casatoriei (opereaza principiul comunitatii de bunuri).

Buna si eu ma confrunt cu asa zis partaj.. EU am construit casa pe terenul fostului, e Ca’ tre sa despagubesti persoana care trebuie sa plece 50/50 din casa. pamantul ramane a proprietarului . EU ma judec de 2 ani.. acum astept executarea silita ptr ca nu vrea sa dea partea

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *