Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Ce trebuie sa stii despre utilizarea pietrei naturale in amenajarea bucatariei

1-perete blat lucru bucatarie placat cu travertin piatra naturalaFinisaj versatil, indragit de multi, piatra naturala reprezinta alegerea celor care tintesc obtinerea unor decoruri spectaculoase, acestia utilizand-o nu doar in placarea exterioara a casei, ci si in amenajarile interioare, in finisarea livingurilor, bailor, dormitoarelor si a bucatariilor.


In amenajarea bucatariei acest finisaj este folosit cel mai des pentru accentuarea zonei de luat masa sau pentru finisarea sortului de bucatarie, adica a peretelui ce acopera zona blatului de lucru. Cei care fac aceasta alegere mizeaza pe rezistenta acestui material pe care il considera indestructibil. Insa lucrurile nu stau chiar asa, piatra – fie ea naturala sau decorativa – prezinta mici slabiciuni care ii pot scurta durata de viata sau ii pot strica aspectul, slabiciuni care insa pot fi estompate si chiar inlaturate prin alegerea corecta a tipului de piatra naturala si prin tratarea corecta a acesteia.

Travertinul, marmura si granitul

Cele mai populare tipuri de piatra folosite in amenajarile interioare si in special in amenajarea si finisarea bucatariilor sunt urmatoarele:

– Travernitul este un material cu un aspect deosebit de placut (mie mi se pare ca este cel mai frumos si cald tip de piatra naturala). Acesta este rezistent, suporta bine contactul cu temperaturile ridicate din zona blatului de gatit din bucatarie, dar se poate pata atunci cand nu este prelucrat corect, adica slefuit impecabil si acoperit cu un lac special menit sa-i sigileze porii.

– Marmura, utilizata pe scara larga in finisajele interioara este unul dintre cele mai nobile si frumoase tipuri de piatra naturala pe care il poti folosi in placarea bucatariei. Trebuie sa ai in vedere insa ca in ciuda aspectului solid, marmura este destul de sensibila la contactul cu substantele acide care o pot pata. De aceea e important sa te asiguri ca materialul ales este bine slefuit, asa incat suprafata acestuia sa fie perfect lucioasa (fara pori si microfisuri), pentru a preveni patrunderea lichidelor in profunzimea straturilor superioare, patandu-le. Insa e bine sa te grabesti sa stergi stropii de cafea, vin, sange, sfecla si alte alimente care stii ca lasa pete chiar si atunci cand ai peretele din zona blatului de lucru finisat cu placi de marmura netede, impecabil finisate.

Poti vedea si: Pereti de accent cu piatra decorativa naturala sau reconstituita.

– Granitul este una dintre cele mai rezistente optiuni din lista de astazi, fiind un finisaj care nu cedeaza atat de usor in fata alimentelor acide, a grasimilor, a contactului cu caldura sau vaporii fierbinti sua la curatarea cu substante abrazive. Un alt avantaj al acestui tip de piatra este paleta cromatica extrem de variata in care poate fi gasit.

Iti recomand sa citesti si: Cel mai bun material pentru blatul din bucatarie – granit vs quartz.

Finisaje din piatra naturala de diverse forme si dimensiuni

Denumirea generica „piatra naturala” include mai multe tipuri sau, daca vrei, modele de finisaj. Fiecare dintre acestea are anumite caracteristici estetice si fizice pe care e bine sa le cunosti inainte de a alege materialul potrivit bucatariei tale. In continuare, iti prezint 3 dintre cele mai populare produse disponibile pe piata:

– Lastrele de piatra. Acestea se prezinta sub forma unor placi de mari dimensiuni, cu grosimea de aproximativ 2 cm, cu ajutorul carora se pot obtine decoruri impecabile, fara cusur. Practic, daca suprafata pe care doresti sa o plachezi nu are mai mult de 140 x 320 cm, nu vei avea nevoie de mai mult de o singura placa si astfel peretele finisat va avea un aspect unitar, fara imbinari sau denivelari. Frumusetea lastrelor din piatra naturala consta in faptul ca prezinta desenul natural si nesectionat al unei roci de mari dimensiuni, tocmai aceasta caracteristica oferindu-i aspectul incredibil si uimitor. Dintre toate variantele pe care le voi aduce in discutie astazi acesta este cel mai scump si spectaculos finisaj.

Lastrele din piatra disponibile pe piata autohtona sunt fabricate din traverin, granit sau marmura, fiecare dintre aceste tipuri de roca prezentand o venatura aparte si caracteristici fizice proprii.

Iti recomand sa citesti si: Piatra decorativa artificiala sau reconstituita in amenajarea casei.

– Piatra scapitata este un finisaj frumos, ce poate fi utilizat in placarea oricarui spatiu interior, deci si in placarea bucatariei (preferabil nu in zona blatului de lucru, ci mai curand in zona locului de luat masa, unde este mai putin expus riscului de patare). Insa chiar si asa, pentru a-i conferi longevitate, este esential sa fie tratata cu un lac special impermeabilizant care ii va sigila porii, prevenind astfel patrunderea vaporilor de apa si grasime in straturile superioare ale finisajului.

Mai poti vedea si: 10 bucatarii decorate cu piatra naturala.

– Faianta din travertin, marmura sau alte tipuri de piatra naturala se monteaza la fel ca placile ceramice obisnuite, oferind insa o suprafata mult mai placuta din punct de vedere estetic. Marele avantaj al placilor din roca naturala il constituie longevitatea; ingrijite si tratate corespunzator acestea pot rezista multe decenii la rand fara sa-si modifice aspectul. Prin comparatie, placile ceramice isi pierd luciul si se pot fisura sau crapa in doar cativa ani de la aplicare.

O colectie de imagini din care sa te inspiri gasesi aici: Exemple de bucatarii finisate cu piatra naturala.

– Mozaicul polisat sau lustruit din piatra naturala este un alt material cu pronuntat aspect decorativ pe care il poti alege pentru placarea peretelui din zona blatului de lucru din bucataria ta. Bucatile mici de piatra in diferite forme, dimensiuni si nuante sunt lipite pe plase speciale, astfel incat aplicarea finisajului se poate face cu usurinta. In magazine se gasesc si combinatii de mozaic de piatra cu mozaic din sticla, de pilda, acestea amplificand jocul de lumini si culori de pe suprafata pe care o imbraca.

Iti recomand sa citesti si: Mozaicul in amenajarea si finisarea bucatariilor moderne.

Sursa foto: KitchenDecorium

Un răspuns la “Ce trebuie sa stii despre utilizarea pietrei naturale in amenajarea bucatariei”

Un interior deosebit, versatil. Piatra naturala nu se demodeaza niciodata. Imi plac toate bucatariile prezentate. Foarte frumoasa prezentarea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *