Categorii
Intrebari de la cititori

Sotia mosteneste casa in cazul decesului meu? Sau parintii?

Buna ziua. Sunt casatorit insa momentan nu avem copii si am o casa doar pe numele meu, cumparata inainte sa ma insor. Doamne fereste, dar in cazul decesului meu de cine va fi mostenita casa? Care ar fi procentele intre sotia mea si parintii mei care acum sunt in viata? Casa este cumparata dinainte, nu prin credit ipotecar. Cine o va mosteni? Sotia? Sau parintii? Sau se imparte?


Intrebare de la Daniel, pe adresa redactiei: Sotia mosteneste casa in cazul decesului meu? Sau parintii?

12 răspunsuri la “Sotia mosteneste casa in cazul decesului meu? Sau parintii?”

Nu sunt sigura ca raspunsurile primite sunt cele legale, adreseaza-te unui notar e cel mai sigur.Eu stiu ca nu e asa cum ti s-a spus mai sus.

Daca aveti act de mostenire de la parinti si casa este pe numele dumneavoastra deja, parintii nu mai au nimic in comun. Mosteneste ruda cea mai apropiata adica sotia. Doar daca faceti testament ar putea fi al altuia. Intrebati pentru siguranta la notar. Constructiile se leaga strans de juridic asa ca nu cred ca ati gresit cerand o parere.

Sotia nu este mostenitor in acest caz (ci numai daca acea casa ar fi fost bun comun, de dupa casatorie) dar poate primi o cota parte in functie de mostenitorii legali care sunt in viata. Daca dati o cautare pe google gasiti raspunsul, insa cel mai bine este sa intrebati un avocat sau un notar.

Buna ziua,

Raspuns la intrebarea Dvs.:

Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor
Punctual, drepturile succesorale ale soţului supravieţuitor, astfel cum sunt reglementate în mod expres de dispoziţiile Legii nr. 319/1944, sunt in numar de trei:
• dreptul la moştenire în concurs cu oricare dintre cele patru clase de moştenitori legali sau singur, în lipsa acestor rude;
• dreptul de succesiune asupra mobilelor şi obiectelor care apartin gospodăriei casnice, dar şi asupra darurilor de nuntă;
• dreptul temporar de abitaţie asupra casei de locuit.

Dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor în concurs cu clasele de moştenitori legali sau în lipsa rudelor din cele patru clase
1. Câtimea dreptului la moştenire al soţului supravieţuitor
Soţul supravieţuitor nu face parte din nici o clasă de moştenitori legali, dar concurează cu orice clasă chemată la moştenire. Prin urmare, el nu este nici înlăturat de la moştenire, dar nici nu îndeparteaza de la moştenire rudele defunctului, indiferent din ce clasă fac ele parte.
De regulă, în cazul decesului unui soţ, împărţirea bunurilor comune se face pe cale amiabilă între soţul rămas în viaţă şi ceilalţi succesibili ai lui de cujus la un birou notarial. Dacă partile nu se înţeleg, ele pot investi instanta cu o cerere prin care sa solicite stabilirea pe cale judecătorească a cotelor-parti din masa succesorala ce revin fiecareia dintre acestea.
Sotul supravietuitor nu face parte din nici o clasă de moştenitori legali, dar totusi el vine în concurs la moştenire cu oricare clasă de moştenitori.
In acest sens, Art. 1 din Legea 319/1944 stabileste dreptul sotului supravieţuitor la o cota parte din masa succesorală. Marimea acestei cote variază în funcţie de clasa sau subclasa de moştenitori cu care vine în concurs la mostenire, astfel:
a) cu descendenţii defunctului (clasa intai de mostenitori), indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor are dreptul la o patrime din moştenire;
b) cu ascendenţii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, care vin la moştenire în concurs cu colateralii privilegiaţi ai defunctului, indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor mosteneste o treime;
c) numai cu ascendenţii privilegiaţi sau numai cu colateralii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, sotul culege jumatate din moştenire – ESTE SITUATIA PE CARE ATI PREZENTAT-O DVS., PRIN URMARE, SOTIA VA MOSTENI 1/2 DIN CASA
d) cu ascendenţii ordinari (clasa a treia de mostenitori) sau cu colateralii ordinari (clasa a patra de mostenitori), indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor are dreptul la trei patrimi din moştenire;
e) în lipsa rudelor din cele patru clase, soţul supravieţuitor va mosteni întreaga avere succesorală.
Stabilirea cotei soţului supravieţuitor se face cu întâietate faţă de stabilirea cotelor moştenitorilor cu care concurează.
Lipsa rudelor influenţează câtimea soţului supravieţuitor numai dacă este totală, în cadrul clasei sau subclasei cu care vine la moştenire.
Dreptul la moştenire special al soţului supravieţuitor asupra mobilelor şi obiectelor aparţinând gospodăriei casnice şi asupra darurilor de nuntă.
Legea acorda sotului supravietuitor, pe langa partea succesorală care i se cuvine în concurs cu celelalte clase de moştenitori legali, un drept special de moştenire privind mobilele şi obiectele aparţinând gospodăriei casnice. Aceasta pentru ca el să se bucure in continuare de unele bunuri pe care le-a folosit împreună cu soţul decedat si ca sa-si pastreze, pe cat posibil, aceleasi condiţii de viaţă.
Potrivit art.5 din Legea nr.319/1944, soţul supravieţuitor va moşteni, în afară de partea sa succeosorală, si mobilele şi obiectele aparţinând gospodăriei casnice, precum şi darurile de nuntă, dar numai in cazul in care vine la moştenire în concurs cu moştenitorii din clasele II, III sau IV. In schimb, dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire fie şi cu un singur descendent al defunctului aceste bunuri mobile, inclusiv darurile de nunta, se includ în masa succesorală şi se împart ca şi celelalte bunuri ale moştenirii, conform legii.
De asemenea, daca sotul decedat a donat bunurile mobile sau le-a lasat prin testament unui legatar, aceste liberalitati vor fi valabile, iar sotul supravietuitor nu mai poate avea nicio pretentie asupra lor.
Legiuitorul a avut în vedere prin conferirea acestui drept special de moştenire, nu totalitatea bunurilor gospodăriei casnice ci numai partea soţului decedat din astfel de bunuri comune ale soţilor, precum şi bunurile proprii ale defunctului din această categorie. Bunurile proprii ale soţului supravieţuitor precum şi partea sa din bunurile comune având ca obiect asemenea bunuri îi aparţin cu titlu de proprietate şi nu fac parte din masa succesorală.
Este însă posibil ca defunctul să fi dispus prin donaţii sau legate de partea sa din aceste bunuri, ipoteză în care ele nu mai pot fi dobândite în exclusivitate de soţul supravieţuitor. Actele liberale ale defunctului sunt valabile, soţul supravieţuitor nefiind rezervatar în privinţa acestor bunuri, cu condiţia însă a nu fi încălcată rezerva legală a soţului supravieţuitor.
Soţul supravieţuitor va fi lipsit de acest drept special la moştenire numai dacă defunctul a dispus prin liberalităţi de toată partea sa din aceste bunuri. Dacă a dispus numai de o parte din ele, soţul supravieţuitor va culege restul bunurilor din această categorie.
Dreptul special de moştenire nu se pierde dacă soţul supravieţuitor a dat la o parte sau a ascuns unele bunuri ale gospodăriei casnice.
În cazul căsătoriei putative din cauză de bigamie, stabilirea drepturilor soţilor supravieţuitori asupra mobilelor şi obiectelor aparţinând gospodăriei casnice urmează a se face în funcţie de afectaţiunea lor concretă folosinţei comune în cadrul gospodăriei casnice.
Noţiunea de mobile şi obiecte aparţinând gospodăriei casnice; bunuri care nu intră în această categorie.
Pentru a determina concret bunurile care fac parte din categoria celor aparţinând gospodăriei casnice, trebuie luate în considerare atât criteriile legate de natura intrinsecă a bunurilor, cât şi de afectaţia pe care sotii le-au dat-o bunurilor.
În ceea ce priveşte natura intrinsecă a bunurilor, se vor avea în vedere doar acele bunuri uzuale care, prin definiţie şi funcţionalitate, deservesc gospodăria.
Cât priveşte afectaţiunea pe care soţii au dat-o bunurilor, trebuie avute în vedere condiţiile obişnuite de viaţă ale soţilor, nivelul lor profesional şi cultural, în aşa fel încât soţului supravieţuitor să nu i se modifice, fără o temeinică justificare, condiţiile de viaţă.
Dreptul succesoral special al soţului supravieţuitor asupra mobilelor şi obiectelor aparţinând gospodăriei casnice vizează partea care s-ar fi cuvenit soţului decedat în urma împărţirii bunurilor comune şi bunurile proprii ale lui de cujus din această categorie. Restul bunurilor aparţinând gospodăriei casnice rămân soţului supravieţuitor, dar nu în calitate de moştenitor, ci ca devălmaş ori ca proprietar al propriilor bunuri.
Bunurile mobile sau obiectele care apartin gospodăriei casnice sunt acelea care serveau la mobilarea locuinţei soţilor (ex. piese de mobilier si tablouri de mica valoare, covoare, statuete decorative) şi cele care prin natura lor sunt destinate sa serveasca în cadrul gospodăriei casnice (aragaz, cuptor cu microunde, storcator de fructe, frigider etc.) şi care au fost afectate, în concret, folosinţei comune a soţilor, chiar dacă satisfac numai o comoditate sau o plăcere comună a soţilor si nu neaparat o necesitate.
Nu sunt considerate mobile şi obiecte ale gospodăriei casnice:
• bunurile mobile care reprezintă investiţii sub forma unor obiecte de lux, care depăşesc nivelul profesional sau cultural al soţilor (autoturisme, instrumente muzicale de valoare, bijuterii, colecţii de timbre, tablouri de valoare, piese de mobilă etc., dacă au fost făcute în scopul investirii unor economii comune;
• bunurile necesare exercitării profesiei, meseriei sau indeletnicirii profesionale a soţului, obiecte care prin valoarea lor deosebită depăşesc înţelesul obişnuit al noţiunii de bunuri casnice. Soluţia ramane aceeaşi şi în cazul în care soţii au avut aceeaşi profesiune;
• bunurile care nu au fost afectate folosinţei comune în cadrul gospodăriei casnice;
• bunurile aparţinând gospodăriei ţărăneşti (animale, unele agricole etc.). Art. 5 al Legii 319/1944 vizeaza doar obiectele gospodăriei casnice si nu bunurile gospodăreşti în general, iar includerea acestor bunuri în rândul celor vizate de acest articol ar fi excesivă şi inechitabilă.

Cu consideratie,

Anca Sirbeanu

Buna ziua…
Din 1944 aceasta lege nu a mai fost modificata ? Refacuta ?
La noi se schimba legile dupa anontimpuri, cum se face ca aceasta lege rezista din 1944?

Desi nu sunt interesat in mod special de subiect, multumesc doamnei Anca Sirbeanu pentru explicatiile detaliate. Sunteti notar, avocat sau jurista?

Buna ziua,

Din pacate, aceasta lege este inca in vigoare si se coreleaza cu dispozitiile noului cod civil.
Da, am fost avocat multi ani, insa am aleS sa imi schimb profesia, pentru ca am obosit. Cei care v-ati confruntat cu sistemul veti intelege cu usurinta.
De cativa ani sunt designer de interioare si sunt extrem de fericita cu aceasta alegere.

Cu consideratie si multa bucurie pentru ca v-am fost de folos.

Anca

Cu consideratie si cu multa bucurie ca v-am fost de folos.

Da, stiu pentru ca si bunica a fost si am avut si eu contact cu juridicul. Stres mult, mai bine agricultor sau veterinar!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *