Categorii
Intrebari de la cititori

Vreau sa amenajez camera fetitei de 12 ani – sfaturi?

Buna ziua! Am si eu o camera pe care as vrea sa o amenajez (marturisesc ca este vorba de camera fetitei male de 12 ani). Camera, fiind de apartament, este destul de atipica si anume: lunga de 4.80 si lata de 2.25 metri.


Geamul se afla centrat pe una din laturile inguste iar usa de intrare este opusa geamului pe una din laturile lungi. As vrea sa fie si tapet in camera daca se potriveste, atat un pat de o persoana cat si o canapea fixa (sau 2 fotolii mici). In ceea ce priveste mobilierul va fi doar biroul, o comoda si un fel de sifonier ingust. As vrea un sfat, o parere de la dumneavoastra. Sunt destul de incurcata. Va multumesc!

Intrebare de la Oana, pe adresa redactiei: Vreau sa amenajez camera fetitei de 12 ani – sfaturi?

Un răspuns la “Vreau sa amenajez camera fetitei de 12 ani – sfaturi?”

Buna, Oana!

Ai dreptate, dimensiunile camerei si mai ales forma ei o fac mai dificil de amenajat, insa nu imposibil. Ma gandesc sa-ti propun o solutie de amenajare inedita, care insa ar presupune schimbarea pozitiei caloriferului si chiar inlocuirea acestuia cu unele inguste si inalte, montate in lateralele ferestrei. Voi reveni insa asupra problemei caloriferului la finalul mesajului.

Dar hai sa vezi de ce cred ca merita sa faci aceste modificari:

– Pentru a corecta vizual forma camerei si pentru a o putea imparti cat mai eficient in mai multe arii de interes, as opta pentru constructia unei platforme inaltate in extremitatea in care se afla fereastra. As face platforma de aproximativ 70 cm inaltime, din perete in perete, cu adancimea de aproximativ 2 metri, sa zicem. Practic, la final acesta va avea o arie de 4.5 mp.

– Spatiul pe care il vei obtine deasupra platformei ar putea fi folosit in calitate de arie de relaxare si zona de studiu, montand intr-o laterala un birou, deasupra caruia, pe perete, poate fi instalat un televizor, de pilda, iar in cealalta laterala poate fi asezata o canapea cu deschidere frontala, o masuta de cafea si doua perne de pardoseala care ar trebui sa tina locul fotoliilor. Practic, fereastra se va afla in mijloc, la jumatatea distantei dintre canapea si birou.

– Pentru izolarea vizuala a zonei de la nivelul superior al platformei cred ca ai putea sa montezi o balustrada finuta si scunda (poti folosi niste etajere fara fund in acest sens, montandu-le pe marginea platformei; fiica ta o va putea folosi in calitate de biblioteca), iar cele doua-trei trepte de acces pe platforma inaltata ar trebui construite intr-una dintre lateralele acesteia, chiar lipita de perete. Cred ca biroul ar trebui sa fie pozitionat chiar in fata treptelor, iar canapeaua in extremitatea opusa a platformei.

– In partea inferioara a platformei poate fi integrat un pat montat pe un set de roti care il vor face usor de manevrat. In acest fel fiica ta isi va putea ascunde patul complet, asa incat sa nu o incomodeze atunci cand va fi vizitata de prieteni si colegi.

– Avand in vedere ca latimea camerei si repectiv a platformei construite masoara 225 cm, ma gandesc ca vei avea suficient loc pentru integrarea sub platforma a unui pat cu latimea de 140 X 180 cm.

– In ce priveste spatiile de depozitare, spatiul cu care vei ramane dupa constructia platformei inaltate iti permite sa proiectezi un dulap lat si inalt, din pardoseala pana in tavan, cu fronturile placate cu oglinzi in care fiica ta isi va putea depozita toata garderoba personala. Pentru a castiga cat mai mult spatiu, recomand proiectarea unui dulap cu adancimea de cel mult 45 cm, caz in care va trebui sa inlocuiesti barele de umerase standard, obisnuite cu unele telescopice si extensibile. Un birou de proiectare a mobilierului te va ajuta in acest sens.

– La proiectarea dulapului nu uita sa ai in vedere spatiul pe care il ocupa patul extins. Un dulap mare, compartimentat ergonomic si eficient, poate ingloba inclusiv un numar de sertare, ceea ce iti permite sa elimini din ecuatie comoda cu sertare.

Si acum as vrea sa revin la calorifer. Asa cum spuneam la inceputul mesajului, poti opta pentru schimbarea pozitiei caloriferului, dar exista si o alta optiune:

– daca limita inferioara a ferestrei porneste de la inaltimea de 110-120 cm deasupra pardoselii, nu trebuie sa modifici pozitia caloriferelui, ci sa alegi un radiator cu inaltimea de 30 cm. Recomand ca montarea acestuia sa se faca tinandu-se cont de viitoarea constructie a platformei inaltate. Aceasta varianta va lasa caloriferul deasupra platformei, chiar sub fereastra, asa cum cei mai multi dintre noi suntem obisnuiti sa fie.

Te asigur ca un astfel de proiect (complex si ambitios, ce-i drept) o va cuceri pe fiica ta. iti vorbesc in primul rand in calitate de mama a unei fete de aproape 14 ani 🙂 Acum insa vreau sa te invit sa arunci o privire pe urmatoarele articole in care vei vedea mai multe proiecte de amenajare cu platforme inaltate:

https://www.casadex.ro/2016/11/patul-ascuns-sub-pardoseala-solutie-practica-pentru-spatiile-mici/

https://www.casadex.ro/2015/02/castiga-spatiu-in-casa-cu-ajutorul-platformelor-inaltate-idei/

https://www.casadex.ro/2013/06/platformele-inaltate-o-solutie-de-optimizare-a-spatiului-in-apartamentele-mici/

Sper ca ideea de amenajare propusa sa-ti placa. Iar daca ai si alte intrebari, ma gasesti tot aici 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *