Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Amenajarea curtii si terasei cu elemente care iti confera intimitate

1-garduri sau panouri decorative din stinghii de lemn


Daca locuiesti intr-un cartier urban mai aglomerat sau pozitia terasei si a curtii in general nu-ti ofera intimitatea dorita, expunandu-te la privirile trecatorilor si vecinilor, ai nevoie de un plan pentru izolarea vizuala a ariei de relaxare din curtea casei.

In cele mai multe cazuri un gard inalt si solid rezolva problema privirilor indiscrete, dar sunt si situatii in care montarea sau constructia acestuia nu rezolva in totalitate problema (vezi casele construite in imediata apropiere a unor cladiri mai inalte, cele tip duplex/triplex, cele ridicate intr-o curte comuna sau cele ce fac parte din cartierele rezidentiale noi ale caror planuri de urbanism nu permit constructia unui gard inalt), fapt ce impune o abordare diferita a problemei. Din fericire, exista solutii si pentru situatiile de acest gen si chiar unele frumoase, ieftine si usor de pus in practica. Despre aceste solutii iti voi vorbi in continuare.

Panouri decorative din stinghii de lemn

Daca preferi lemnul si crezi ca acest material se potriveste cel mai bine in amenajarea curtii tale, iti propun sa izolezi zona in care vrei sa beneficiezi de intimitate atunci cand iti petreci timpul liber in afara casei cu panouri decorative din stinghii de lemn. Acestea pot fi cumparate de-a gata din orice magazin de bricolaj sau pot fi construite destul de usor in regie proprie. Ancorate bine in sol, aceste panouri pot fi utilizate nu doar pentru obtinerea intimitatii de pe terasa sau dintr-un colt al gradinii, ci si pentru separarea anumitor zone ale gradinii. Spre exemplu, le poti folosi in calitate de imprejmuire a unor ronduri cu flori sau a unui arbust ornamental pe care vrei sa-l protejezi de patrupedele din curte, caz in care e bine sa alegi un model mai scund, desigur. Dar e bine sa stii si ca structura acestor gardulete poate constitui un suport excelent pentru plantele cataratoare: trandafiri, glicina, vita canadiana, clematite etc. Tot ce trebuie sa faci este sa plantezi din loc in loc, la baza fiecarui panou cate un lastar din planta cataratoare dorita.

Iti recomand sa vezi si: Modele de garduri frumoase din lemn pentru curti moderne si rustice.

Perdele si draperii

Nimic mai simplu: cumpara sau confectioneaza mai multe draperii pe care sa le agati de jur imprejurul terasei, pergolei sau foisorului in care iti petreci momentele libere atunci cand esti acasa si ai intimitatea asigurata. Pentru a le face si mai prietenoase cu mediul inconjurator, asorteaza-le cu alte mici accesorii din decorul locului de relaxare: un set de pernute decorative moi, o fata de masa frumoasa, un covoras, cateva corpuri de iluminat cu abajur asortat etc.

Gradina verticala

Daca un singur zid iti este suficient pentru a te proteja de privirile indiscrete ale trecatorilor sau pentru a umbri o anumita zona, poti alege sa construiesti o gradina verticala care sa te bucure nu doar prin discretia pe care ti-o ofera, ci si prin frumusetea sa. In suportul construit poti sadi flori si plante de exterior, potrivite luminozitatii din locul ales sau plante aromatice, asa incat sa le ai la indemana de fiecare data cand gatesti.

Ca un argument in plus in favoarea acestei solutii voi adauga si ca gradinile verticale se numara printre hit-urile ultimelor sezoane in materie de amenajari interioare si exterioare. Mai multe poti afla de aici: Gradini verticale de interior – plantele verzi in amenajarile moderne.

Alte idei similare din care te poti inspira gasesti aici: Creeaza o gradina din pet-uri reciclate. FOTO si VIDEO si aici: Cum se amenajeaza o gradina verticala decorativa folosind un palet din lemn.

Arbusti decorativi

O alternativa mai simpla este sa plantezi in jurul zonei pe care doresti sa o izolezi vizual arbusti decorativi precum tuia, de pilda. Pe masura ce vor creste, acestia vor ascunde in totalitate aria de relaxare din curtea casei tale, oferindu-ti intimitatea dorita. Daca nu ai rabdare, poti opta din start pentru arbusti mai inalti si mai dezvoltati. Iar in cazul teraselor aceasta solutie poate fi aplicata cu ajutorul arbustilor ornamentali plantati in ghivece.

Ce alte solutii crezi ca s-ar mai potrivi pentru asigurarea intimitatii in propria ta curte?

Sursa foto: Designing Idea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *