Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Amenajari interioare – cum corectezi vizual o camera lunga si ingusta

1-corectare vizuala camera lunga si ingusta cu ajutorul culorilorDesi poate nu vezi lucrurile in acest fel, spatiile lungi si inguste pot fi la fel de simplu de amenajat ca oricare altele. E adevarat insa ca pentru obtinerea unui rezultat placut si armonios din punct de vedere estetic trebuie sa stii cum poti corecta vizual forma acestor incaperi.


Exista, asadar, un set de reguli sau mai bine zis trucuri decorative pe care le poti folosi in amenajarea unui spatiu lung si ingust. Acestea te vor ajuta nu doar sa corectezi vizual forma vadit dreptunghiulara a incaperii, ci sa si structurezi interiorul acesteia astfel incat sa obtii un decor confortabil si echilibrat.

Distribuirea corecta a mobilierului

Fie ca vorbim despre un living lung si ingust, despre un dormitor sau despre o bucatarie, trebuie sa eviti alinierea tuturor pieselor de mobilier de-a lungul unui singur perete si sa le distribui astfel incat sa obtii o scurtare vizuala a spatiului si o impartire a acestuia in mai multe zone de interes.

Nu-ti fie teama sa experimentezi, sa asezi si sa grupezi mobila altfel decat lipita de perete si vei vedea ca spatiul pe care il amenajezi va deveni mai viu, mai interactiv si cu siguranta mai placut, iar forma dreptunghiulara a acestuia se va estompa intr-un mod placut. In situatii de acest gen impartirea pe zone de interes ar trebui sa fie punctul de plecare al intregii amenajari.

Structurarea spatiului si impartirea in zone de interes

Daca luam drept exemplu un living lung si ingust, o canapea asezata de-a latul camerei, in centrul acesteia, va imparti spatiul in doua, asa incat zona din fata canapelei sa poata fi folosita pentru relaxare in fata televizorului, de pilda, iar in cea din spate sa poata fi amenajat un loc de luat masa, un spatiu de lucru sau o mini zona de conversatie. Intr-o bucatarie ingusta poti proiecta un ansamblu de mobilier pe doua sau trei laturi, montat intr-una dintre extremitatile incaperii, iar in jumatatea ramasa poate fi amenajat locul de luat masa.

Iti recomand sa citesti: Transformarea unei bucatarii lungi si inguste. Galerie foto si O bucatarie foarte ingusta, vezi cat de ingenios a fost amenajata.

Una dintre cele mai spectaculoase solutii de amenajare a unui dormitor in forma unui dreptunghi alungit a fost descrisa si ilustrata in urmatorul articol: Dormitoare lungi si inguste dressingul din spatele peretelui de la capul patului.

Utilizarea diferitor tipuri de finisaje

O alta metoda de impartire a unei incaperi dreptunghiulare in mai multe zone de interes si de estompare a formei alungite a acesteia presupune utilizarea a doua sau mai multe tipuri de finisaje. Poti finisa cei doi pereti lungi ai incaperii cu doua finisaje diferite sau poti utiliza doua materiale diferite in finisarea unuia dintre peretii lungi ai camerei, caz in care spatiul va fi impartit vizual in doua patrate mai mici, fiecare reprezentand o anumita arie de interes.

Mai poti citi si: Amenajarea spatiilor lungi si inguste – reguli si idei practice.

Spre exemplu, daca vei finisa jumatatea unui perete lung dintr-o camera de zi cu tencuiala decorativa sau piatra naturala, iar cealalta jumatate va fi pur si simplu zugravita intr-o culoare placuta, vei obtine deja doua arii distincte, delimitate vizual cu ajutorul finisajelor. Iar daca vei zugravi una dintre laturile scurte ale unei camere dreptunghiulare intr-o culoare mai inchisa, aceasta se va scurta vizual.

Culorile – un ajutor eficient si de nadejde

Si culorile pot salva aspectul unui spatiu aparent greu de amenajat. Este suficient sa alegi o culoare de accent si sa o folosesti pentru a scoate in evidenta principalele arii de interes ale spatiului si chiar pentru a structura vizual intregul decor. Poti alege, de pilda, o canapea galbena pentru animarea unui decor neutru, in nuante de gri. In completare poti folosi un covor cu imprimeu geometric in decorul caruia sa existe si cateva pete galbene si alte cateva mici decoratiuni care sa contina aceeasi culoare de accent, in timp ce celelalte piese de mobilier prezente ar trebui sa fie albe si neutre, iesind cat mai putin in evidenta.

Un exemplu din care te poti inspira gasesti aici: Amenajarea unui apartament modern cu influente marocane.

Utilizarea unor elemente cu efect decorativ pronuntat

Pentru a schimba aspectul plictisitor si „plat” al unei camere lungi si inguste poti introduce in decor un element cu efect decorativ pronuntat, care capteaza privirea si distrage atentia de la forma spatiului. Acesta poate fi un semineu plasat pe peretele lung, in fata canapelei sau a locului de luat masa, poate fi o comoda sau o vitrina frumoasa, poate fi un acvariu, o oglinda frumos inramata sau o colectie de tablouri sau fotografii.

Corectarea formei cu ajutorul iluminatului

O singura sursa de iluminat montata in centrul tavanului unei camere lungi si inguste nu poate acoperi necesarul de lumina in intreaga incapere. De aceea e bine sa dotezi fiecare dintre zonele de interes obtinute dupa configurarea spatiului cu cel putin o sursa de iluminat. Nu uita sa aduci in joc corpuri de iluminat de accent: lampadare, veioze, aplice de perete, spoturi etc.

Sursa foto: Adme.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *